Στα χέρια του Πρωθυπουργού η πρόταση του HECA για Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού

Φωτογραφία:  Αριστερά ο απερχόμενος ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Βλάσης , δεξιά ο νέος ΥΦΥΠΕΞ Ανδρέας Κατσανιώτης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στα χέρια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται η πρόταση  του Hellenic Congress of America (HECA) για θέσπιση της ημέρας εορτασμού των Αποδήμων Ελλήνων. Αυτό αποκάλυψε χθες, αποχωρώντας από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο μέχρι πρότινος Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστας Βλάσης.

Ως γνωστόν την πρόταση είχε υποβάλει προς τον πρώην Υφυπουργό και τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Σάββα Αναστασιάδη η ομογενειακή Οργάνωση της Αμερικής Hellenic Congress of America και την είχαν υποστηρίξει στις δύο ειδικές συνεδρίες της Επιτροπής, τόσο ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America, Νίκος Αποστολόπουλος, όσο και η μεγάλη πλειοψηφία των  ομογενειακών οργανώσεων του Εξωτερικού. Τελικά η πρόταση, αφού έγινε αποδεκτή από την Διακομματική Επιτροπή, εστλάλη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Σάββα Αναστασιάδη στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για να θεσμοθετηθεί. Το έργο της θεσμοθέτησης ο Υπουργός Εξωτερικών το είχε αναθέσει στον Κώστα Βλάση.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17 Ιουνίου 2021, όπου το λόγο έλαβαν διαδικτυακά τουλάχιστον 40 εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, συζητήθηκε η πρόταση του Hellenic Congress of America για τη θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού. Η πρόταση προκάλεσε την καθολική αποδοχή και στήριξη τόσο των ομογενειακών παραγόντων  όσο και των βουλευτών μελών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον «Ελληνισμό της Διασποράς» (sic).

Στη β΄και τελευταία επί του θέματος σύσκεψη της Διακομματικής επιτροπής στη Βουλή (17 Ιουνίου 2021) οι  απόδημοι υποδέχθηκαν με θερμά λόγια  την σχετική πρόταση όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην επιστολή του Hellenic Congress of America, που ήδη από 31 Μαρτίου 2021  έχει αποσταλεί από το “Hellenic Congress of America” προς τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Βλάση με και κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον «Ελληνισμό της Διασποράς» Σάββα Αναστασιάδη, ζητώντας και προτείνοντας στην Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού».

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America, Νίκος Αποστολόπουλος, στην ιντερνετική συνεδρίαση, “στην έγγραφη πρόταση που έχουμε υποβάλλει στην Επιτροπή Σας ήδη από τον περασμένο Μάρτιο (31/Μαρτίου/2021)  αναφέρουμε για ημερομηνία της Ημέρας του Απόδημου Ελληνισμού την 23η Αυγούστου, επειδή είναι η γιορτή της Παναγίας και η Παναγία είναι η Παναγία των Ελλήνων και την εποχή εκείνη είναι περισσότεροι ομογενείς από κάθε άλλη φορά στην πατρίδα που θα μπορούν να συμβάλουν σε αυτές τις εκδηλώσεις.

«Φεύγω με ήσυχη τη συνείδησή μου»
Κατά τα λοιπά, ο Κώστας Βλάσης αποχωρώντας από το υπουργείο, δήλωσε, μεταξύ άλλων, «η παρουσία μου στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών δυστυχώς συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας, γεγονός που για μεγάλο χρονικό διάστημα μου στέρησε τη δυνατότητα της εκ του σύνεγγυς επικοινωνίας με τους Απόδημους», σημείωσε και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά το έργο που συντελέστηκε είναι σημαντικό, ενώ οι «εκατοντάδες ψηφιακές συναντήσεις μου με τους Έλληνες της διασποράς πάντα διατηρούσαν την επικοινωνία ενεργή».

«Εξαιρετικό και θετικό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το αποτύπωμα που αφήνει ο Κώστας Βλάσης στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό, ενώ καλωσόρισε θερμά τον νέο υφυπουργό Ανδρέα Κατσανιώτη, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής . «Ο Κώστας Βλάσης νομίζω υπηρέτησε υπό τις χειρότερες συνθήκες που θα μπορούσε να υπηρετήσει ποτέ υφυπουργός σ αυτό το πόστο, μέσα στην πανδημία του Covid-19», τόνισε.

«Κατάφερε μέσα σ’ αυτές τις δυσχερέστατες συνθήκες, με δυσκολία επικοινωνίας, με δυσκολία συγκέντρωσης, με δυσκολία επαφής, με μεγάλα προβλήματα να διατηρήσει την επαφή της πατρίδας με τους απόδημους Έλληνες. Και επίσης να βοηθήσει σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τον εκσυγχρονισμό του υπουργείου, με την πλήρη αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των προξενείων, παραδείγματος χάριν με την βάση myConsulLive».

Ο Νίκος Δένδιας καλωσόρισε τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, η θέση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για «το υπουργείο Εξωτερικών, για την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη που έχει δώσει σαφή προσοχή στο συγκεκριμένο υφυπουργείο και θεσμοθέτησε την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, που συνέδεσε ξανά τους απόδημους με την πατρίδα, όσο και για ολόκληρη τη χώρα».

Ο ίδιος, όπως ανέφερε, κάθε φορά που είναι στο εξωτερικό, προσπαθεί συναντά τους απόδημους Έλληνες, όπως πρόσφατα στη Ρωσία και την Ουκρανία λίγους μήνες πριν. «Κατάλαβα έτσι νομίζω πόσο ενδιαφέρον πόστο είναι η θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τον κ. Κατσανιώτη στην οικογένεια του υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε πως έχει «ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά σου», γιατί ο πήχης είναι ψηλά, η πανδημία είναι ακόμα εδώ, αλλά και γιατί εκτός από το να συνεχίσει, πρέπει να βελτιώσει και να επαυξήσει το έργο. Τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία όχι μόνο του να συνεχιστούν οι επαφές με τον απόδημο ελληνισμό, αλλά και της ενδυνάμωσης της δημόσιας διπλωματίας.

«Αντιμετωπίζουμε απέναντί μας μια ιδιαίτερα προκλητική γείτονα χώρα στον τομέα αυτό, που προσπαθεί πάρα πολλές φορές, παραδείγματος χάριν στο μεταναστευτικό, να συκοφαντήσει την πατρίδα μας. Ακόμα και η προσπάθεια για αποκατάσταση της αλήθειας, μέσω της επιτυχούς άσκησης της δημόσιας διπλωματίας είναι απολύτως απαραίτητη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις από τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη
Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης χαρακτήρισε «ξεχωριστή τιμή» την ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για την μεγάλη ευκαιρία και τιμή». Ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τα «πολύ φιλόξενα λόγια» ενώ σημείωσε ότι παίρνει τη σκυτάλη από τον κ. Βλάση και ελπίζει να καταφέρει να αφήσει αντίστοιχο έργο.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση κι εσείς ώστε η χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να προχωρήσει μπροστά», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια ότι ο απόδημος ελληνισμός, ο οικουμενικός ελληνισμός πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας», υπογράμμισε. «Η ψήφος των αποδήμων είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι στην ουσία πρέπει να ζουν, να δρουν, να νιώθουν κοντά».