Καλορίζικος κύριε Υφυπουργέ!

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η τοποθέτηση νέου προσώπου στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, κατ΄ έθιμο πλέον, γεννά καινούργιες ελπίδες και προσδοκίες στους Έλληνες Αποδήμους και στην Ομογένεια και οι οποίες μετ΄ ου πολύ, συνήθως αποδεικνύονται ουτοπικές. Δυστυχώς.

Ωστόσο, η μέχρι σήμερα αρνητική κατάληξη δεν αφορά το πρόσωπο ή τις ικανότητές του εκάστοτε υφυπουργού.  Ούτε έχει να κάνει αποκλειστικά με εάν γνώριζαν ή όχι από ομογένεια. Τουλάχιστον όχι πάντα. Υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις που αξιόλογοι άνδρες –ακόμη και πρόσωπα που προέρχονταν από την ίδια την ομογένεια- ανέλαβαν ως αρμόδιοι για τον απόδημο ελληνισμό, και πάλι, όμως, το αποτέλεσμα δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες των ομογενών.

Μακάρι ο Ανδρέας Κατσανιώτης να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη. Και, με την ευκαιρία, Καλορίζικος!

Ωστόσο, σε γενικότερη θεώρηση του θέματος, το ζητούμενο είναι τι φταίει και το μέγα εθνικό κεφάλαιο που ακούει στο όνομα «Απόδημος Ελληνισμός» αντί ικανοποιημένο από τις σχέσεις του με τη γενέτειρα, να νιώθει, αντίθετα, συσσωρευμένη απογοήτευση;

Η απάντηση στο θεμελιακό αυτό ερώτημα ούτε εύκολη είναι, ούτε απλή. Θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μιας διατριβής φοιτητή  στο Πανεπιστήμιο ή ενός συγγραφικού δοκιμίου. Αλλά ποια διατριβή να συγγράψει ο φοιτητής και τι δοκίμιο να γράψει ο καθηγητής, όταν δεν έχουν –ούτε ο ένας ούτε ο άλλος- διδαχθεί σε κανένα επίπεδο σπουδών το παραμικρό για την ιστορία, την προσφορά και την πρόοδο της Ομογένειας;

Πέραν της άγνοιας,  λείπει απελπιστικά η εθνική στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό. Πότε δεν συμφώνησαν τα κόμματα εξουσίας ούτε στο κομμάτι αυτό: Να καταστρώσουν ένα συγκεκριμένο «σχέδιο δράσης». Μία Εθνική στρατηγική για τον Ελληνισμό του εξωτερικού.  Με σαφείς στόχους: Τι επιδιώκουμε, πως θα το επιτύχουμε που θα φθάσουμε. Με ποια κίνητρα. Με ποια εργαλεία.  Η υπόθεση μοιάζει με Φιλόπτωχων Ταμείο.  Χαριτολογώντας, η ταμπέλα λείπει μόνο έξω από το γραφείο του υφυπουργού: «Ό,τι δύνασθε»!

Ούτε στην ελληνική Παιδεία των Αποδήμων τα έχουν βρει. Μήτε στην εκπροσώπηση  της ομογένειας και στο ρόλο της έχουν καταλήξει, με το ΣΑΕ να μοιάζει πλέον με ανέκδοτο.  Ούτε στην διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι. Η «κουτσή» ψήφος των Αποδήμων από το εξωτερικό, θα μπορούσε να λογισθεί ως «διακομματική συνεννόηση» εάν και αυτή ήταν σωστή και πλήρης. Δυστυχώς, ο αποκλεισμός του περίπου 75% από τη διευκόλυνση να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους αποτελεί όχι εθνική συνεννόηση, αλλά εθνικό αλισβερίσι… «Τόσα δίνω, πόσα θες».

Μήτε στην  επαναλειτουργία της δορυφορικής σύνδεσης της ΕΡΤ με την ομογένεια μέσω της ERT WORLD, που διακόπηκε το 2015 και όπου ο γράφων είχε την ευτυχία να εργασθεί το διάστημα 2007-2012 ως συμπαρουσιαστής-αναλυτής ομογενειακών θεμάτων, στις εκπομπές ΟΔΥΣΣΕΙΑ και ΕΔΩ ΑΘΗΝΑ, επιτύχαμε διακομματική συνεννόηση.

Έχει τη σημασία του αναμφίβολα να συνεχιστούν οι  ιντερνετικές επαφές, όπως είπε ο Κώστας Βλάσης,  με τον απόδημο ελληνισμό, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό, το «επί μέρους».  Με την τηλεόραση συνδέεσαι με το σύνολο της ομογένειας.

Πώς θέλουμε, λοιπόν, να αποδώσει  ένας υφυπουργός ή ένα υπουργείο, όταν εργάζεται «χωρίς εθνικό μπούσουλα»; Πως θα επιτελέσει το «εξαιρετικά δύσκολο έργο που έχει μπροστά του“, όπως προέτρεψε προχθές ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τον νέο Υφυπουργό Ανδρέα Κατσανιώτη, όταν δεν γνωρίζει ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο για το οποίο θα εργασθεί και ποιο το έργο που έχει να επιτελέσει; Όταν δεν έχει μπροστά του τον μπούσουλα μιας Εθνικής στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό;

Όσο βαδίζουμε στα τυφλά, σε αχαρτογράφητα νερά και σε απροσδιόριστους στόχους θα αναλισκόμαστε και θα χειροκροτούμε επιτυχίες όπως η «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» και η θέσπιση της «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού», καλά και άγια και τα δυο, αλλά που και αυτά προέκυψαν  από πρωτοβουλίες δύο ομογενών του Γιάννη Κορίνθιου η πρώτη και του Νίκου Αποστολόπουλου η δεύτερη και που απλά, ευτύχησαν να στηριχθούν από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμού και τον Πρόεδρό της Σάββα Αναστασιάδη.

Εν κατακλείδι και επειδή ποτέ δεν είναι αργά: Ας αναληφθεί από τον Πρωθυπουργό προσπάθεια συνεννόησης με τους αρχηγούς των εν τη Βουλή κομμάτων, για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Και ίδρυσης ενός Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, με υπουργό πενταετούς θητείας και διακομματικής συνεννόησης, πρώτο βήμα στην προσπάθεια επίτευξης Εθνικής Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό…