Επί των απαντήσεων αναγνωστών σε άρθρο μας

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πολλοί αναγνώστες μας –και επώνυμοι- έσπευσαν να απαντήσουν ή να σχολιάσουν το άρθρο μας με τίτλο «Καλορίζικος κύριε Υφυπουργέ». Σταχυολογούμε μερικά από αυτά και πρώτα-πρώτα την ορθή παρατήρηση του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αμανατίδη, οποίος μας έγραψε:

«Καλησπέρα κ. Μαλασπίνα, καλή νέα περίοδο, όσον αφορά την τελευταία πρόταση* συμφωνώ- άλλωστε τοποθετήθηκα στην επιτροπή της Βουλής σχετικά με αυτό-, όμως μην ξεχνάτε ότι η ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας νομοθετήθηκε επι διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ευχόμενος τα καλύτερα, χαίρομαι πάντα να σας διαβάζω,

με εκτίμηση,

Γιάννης Αμανατίδης».

  • Πρόκειται για το άρθρο μας “Καλορίζικος κε Υφυπουργέ¨ και η πρόταση είχε ως εξής: “Εν κατακλείδι και επειδή ποτέ δεν είναι αργά: Ας αναληφθεί από τον Πρωθυπουργό προσπάθεια συνεννόησης με τους αρχηγούς των εν τη Βουλή κομμάτων, για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Και ίδρυσης ενός Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, με υπουργό πενταετούς θητείας και διακομματικής συνεννόησης, πρώτο βήμα στην προσπάθεια επίτευξης Εθνικής Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό…”

ΣΧΟΛΙΟ

  • Έχει δίκιο ο πρώην υπουργός, Γιάννης Αμανατίδης. Η «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», έγινε Νόμος επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο, όμως, που εμείς θελήσαμε να αναδείξουμε στο ‘άρθρο μας, ήταν όχι το ποιός θεσμοθέτησε, αλλά το ποιός είχε την ιδέα, έκανε την πρόταση. Να αναδείξουμε, δηλαδή  το γεγονός ότι,  δυό πράγματα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην γενέτειρα αναφορικά με τον απόδημο ελληνισμό, και τα δύο προήλθαν από Πρόταση και ενέργειες ομογενών! Για την ιστορία, η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ήταν ιδέα του Ελληνο-Ιταλού καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου και υποβλήθηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας (2014), με τίτλο «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού πολιτισμού». Αμέσως υιοθετήθηκε από την Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό με πρόεδρο τον Σάββα Αναστασιάδη (ΝΔ). Νομοθετήθηκε ως «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).
  • Δίκιο έχει ο κ. Αμανατίδης και ως προς την παρατήρηση ότι σχετική πρόταση για ένα υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού με διακομματική στήριξη είχε αναπτύξει και ο ίδιος από το βήμα της Βουλής. Εμείς είχαμε κατά νου την πρόταση του Μπάμπη Μαρκέτου ήδη από το 1955, στο Περιοδικό της Νέας Εστίας!

Στο άλλον ¨συντρέξαν”  το ίδιο χρονικό διάστημα γεγονός, του Νόμου για την ψήφο αποδήμων από το εξωτερικό, η Νέα Δημοκρατία πιστώνεται με το Νόμο για την ψήφο εξ αποστάσεως, αλλά ΝΔ και όλα τα κόμματα μαζί χρεώνονται τον διαχωρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού σε δύο κατηγορίες πολιτών. Σε πολίτες που μπορούν να ψηφίζουν από μακριά και σε πολίτες που δεν μπορούν και πρέπει να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια και να ξοδευτούν εάν θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Το Σύνταγμα, όμως, δεν λέει τέτοιο πράγμα. Και το Σύνταγμα δεν θέτει φορολογικές και άλλες προϋποθέσεις για να έχει ο Ελληνας ψηφοφόρος δικαίωμα να ψηφίσει. Αυτές είναι πολιτικές κουτοπονηριές  για να αποδυναμώσουν (λέγε ακυρώσουν πολιτικά) την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΑΛΛΟ

Με αφορμή, άλλο προηγούμενο άρθρο μας, και την αδυναμία των πολιτικών να συμφωνήσουν σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού, όπως η επανίδρυση του ΣΑΕ, ο γνωστός Ομογενής, πανεπιστημιακός καθηγητής, Κωνσταντίνος Δροσάτος , μας γράφει:

«Κύριε Μαλασπίνα,

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό που περιγράφεται στο άρθρο σας είναι “όμορφα όνειρα θερινής νυκτός”… Η πρόταση είναι αξιολογότατη. Η πιθανότητα υλοποίησης είναι απειροελάχιστη.

Τίποτα οργανωμένο για τον Ελληνισμό του εξωτερικού δεν μπορεί να δουλέψει αν η οργανωτική πρωτοβουλία έρχεται από την Ελλάδα. Είναι ντροπή των Ελλήνων του εξωτερικού μάλιστα ότι με την οικονομική, επιστημονική και κοινωνική δυναμική που έχουμε, περιμένουμε από την Ελλάδα να μας οργανώσει.

Εύχομαι να απολαμβάνετε τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Δροσάτος

Konstantinos Drosatos, MSc, PhD, FAHA

Associate Professor in Cardiovascular Sciences»

ΣΧΟΛΙΟ

Δυστυχώς, αγαπητέ κε καθηγητά, η ευχή σας  προσωπικά με βρήκε στο νησί του Πόρου μεν, με Covid19 δε! Ευτυχώς, όμως, είχαμε όλη η οικογένεια εμβολιασθεί πλήρως και έτσι τα συμπτώματα είναι ελαφρά και σύντομα βγαίνουμε ο μικρός γιός μου και γω από την Καραντίνα! Ο μεγάλος μου γιός και η γυναίκα μου, απλά δεν κόλλησαν!

Κατά τα λοιπά, θα συμφωνήσω μαζί σας πως «Τίποτα οργανωμένο για τον Ελληνισμό του εξωτερικού δεν μπορεί να δουλέψει αν η οργανωτική πρωτοβουλία έρχεται από την Ελλάδα». Αρκεί, όμως, η Ομογένεια να κινητοποιηθεί σε οργανωτικό επίπεδο,  έτσι ώστε να αποκτήσει την αντιπροσώπευση που της αξίζει!

ΑΛΛΟ

Θα κλείσουμε το άρθρο μας με μία επισήμανση –επί άλλου ζητήματος, αλλά απολύτως συμβατή με το προκείμενο θέμα:

«Σωστά αλλά αυτοί που χρειάζονται να τα διαβάσουν δεν τα διαβάζουν. Είναι πλέον ”μοντέρνο” να είσαι πολιτικός σκοταδιστής και τρολαρισμένος.

Σωτήρης Δελής

Π. Βουλευτής

Σουηδία

Και για επιμύθιο*:

Μανώλης Βεληβασάκης: «Καλορίζικος και σιδεροκέφαλος ο νέος υφυπουργός μας!» 

 

* επιμύθιο ουδέτερο. φράση στο τελείωμα μιας διήγησης, ηθικό δίδαγμα