Ενόχληση Άγκυρας από τις ελληνικές συμμαχίες– Λογόκριναν και τη λέξη «Αιγαίο»!

Εκνευρισμό προκαλούν στην Άγκυρα οι στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδας για την επέκταση των συμμαχιών της στην περιοχή, και η ενδυνάμωση των σχέσεων με την Αμερική. Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του μέρα με τη μέρα ανεβάζουν τους τόνους, δείχνοντας πως το φθινόπωρο μόνο ανέφελο δεν θα είναι.

Την Πέμπτη ήταν σειρά του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να ανοίξει την ατζέντα όλων των τουρκικών διεκδικήσεων που αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο.

Παραλήρημα Χουλουσί Ακάρ 

Ο Τούρκος υπουργός εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Στο παραλήρημά του, κατηγόρησε την Αθήνα ότι θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, και ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και οι Γκιουλενιστές, ενώ άνοιξε ολόκληρη την βεντάλια των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων.

«Με την Ελλάδα έχουμε προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, το FIR,  η περιοχή Έρευνας και Διάσωσης, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο, τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα. Η Ελλάδα με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, επιθυμεί να επεκτείνει και τον εναέριο χώρο. Αυτά είναι κενά όνειρα, να το ξέρουν αυτό» υποστήριξε ο Ακάρ.

«Η Τουρκία επιμένει στην προώθηση του δόγματος “Γαλάζια Πατρίδα”. Αυτό είναι το πιο σοβαρό για εκείνη. Το ότι έγινε το μνημόνιο το τουρκολιβυκό, αντιλαμβάνεστε ότι βοήθησε αυτό το παράνομο και έωλο θεώρημα να πάρει σάρκα και οστά. Η απάντηση της Ελλάδας με τη συμφωνία με την Αίγυπτο είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία για το μέλλον» σχολίασε ο Βουλευτής ΝΔ – Διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Στην προκλητική ρητορική εμμένει και ο Ερντογάν με νέες ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε για μία ακόμη φορά να αντιστρέψει την πραγματικότητα, επιρρίπτοντας στην Αθήνα την ευθύνη για την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

«Στις ενέργειες της Ελλάδας που αύξησαν την ένταση, όπως το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, η παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και οι NAVTEX, εμείς συμπεριφερθήκαμε πάντα με ειρηνικό τρόπο» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Είναι διαρκή δώρα, όλη αυτή η πολιτική που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, η εξωτερική πολιτική, ήταν διαρκές δώρο, όλες οι συμμαχίες που συνάψαμε» τόνισε ο Βουλευτής ΝΔ – Διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος.

Τουρκική κυβίστηση και η διαγραφή του… Αιγαίου

Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει στροφή 180 μοιρών προσπαθώντας να προσεγγίσει Αίγυπτο, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά, ωστόσο η Ελλάδα μένει στο «κάδρο» καθώς η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να δείχνει ότι κάπου δεν υποχωρεί σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ερντογάν και Ακάρ σε συνέδριο όπου μίλησαν εξαφάνισαν την παγίως χρησιμοποιούμενη ελληνική ονομασία «Αιγαίο», αποκαλώντας τη «θάλασσα των νήσων»!

Αγορά τορπιλών για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα προχωρά στην αγορά 44 νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214. Η σύμβαση ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των όπλων αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν ότι οι νέες τορπίλες θα είναι διαθέσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η στάση της Αθήνας 

Η Αθήνα πάντως δεν προτίθεται να μπει σε «γαϊτανάκι» αντεγκλήσεων  με την Άγκυρα, άλλωστε οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές σε όλα τα fora με το ΥΠΕΞ να έχει στείλει και σχετική επιστολή στον ΟΗΕ στην οποία απαντά σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική συνεχίζει το κτίσιμο των συμμαχιών. Ο Νίκος Δένδιας ήταν στη Βόρεια Αφρική αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη τις τελευταίες μέρες. Έχει κλείσει και ένα διπλό ταξίδι στα ΗΠΑ, αφενός τώρα με τον πρωθυπουργό, αφετέρου στις 14 Οκτωβρίου θα είναι στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και θα υπογραφεί η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: skai.gr