Super League: Πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων…

Ο Μιχάλης Τσόχος λίγες ώρες πριν τη σέντρα του νέου πρωταθλήματος της Interwetten Super League, προσπαθεί να κάνει μία ακτινογραφία των ομάδων που συμμετέχουν…

Από gazzetta.gr

Το πρωτάθλημα Interwetten Super League επιτέλους ξεκινά και οι 14 ομάδες που παίρνουν μέρος σε αυτό, ελπίζουν, ακόμη και αυτές που πέτυχαν το στόχο τους την περσινή σεζόν, σε μία ακόμη καλύτερη χρονιά. Πόσο πιθανό είναι να τα καταφέρουν, πόσο άλλαξαν το καλοκαίρι, ποιες είναι οι προδιαγραφές με βάση τα όσα έκαναν στο μεσοδιάστημα από τη λήξη της περασμένης σεζόν, μέχρι την έναρξη της φετινής.

Το συμπέρασμα σε γενικές γραμμές νομίζω ότι παραμένει ίδιο σε σχέση με την δυναμικότητα των ομάδων και κατ’ επέκταση και τους στόχους τους. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων. Με απλά λόγια θα μπορούσαμε άνετα να χωρίσουμε τις ομάδες σε τρία γκρουπ και με δεδομένο πάντα ότι κάποιες από αυτές θα προσπαθήσουν να ανέβουν σκαλί. Το πρόβλημα είναι ότι κάποτε οι ομάδες του δεύτερου γκρουπ είχαν ελπίδα, ανοικτό παράθυρο για την Ευρώπη, κάτι που πλέον φαντάζει αδύνατο με τη χώρα μας να βγάζει μόλις τέσσερις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

αραμπι

Πρώτη ταχύτητα

Ολυμπιακός

Δεν νομίζω ότι αμφιβάλει κανείς ότι ο Ολυμπιακός είναι και φέτος το φαβορί για το πρωτάθλημα. Δεν είναι ότι το υποδηλώνουν με τις αποδόσεις του οι εταιρείες στοιχήματος, ή ότι αυτός είναι ο περσινός πρωταθλητής, άρα είναι το μεγάλο φαβορί και για φέτος. Είναι η μοναδική ομάδα από τις 14 που θα πάει για 3η συνεχόμενη σεζόν με τον ίδιο προπονητή και φυσικά το ρόστερ του μοιάζει το ποιοτικότερο και το μεγαλύτερο σε βάθος. Προφανώς και υπάρχουν πράγματα που προβληματίζουν στην αρχή της σεζόν, προφανώς και έχουν αλλάξει αρκετά σε σχέση με την περσινή σεζόν, αλλά σε γενικές γραμμές ο Ολυμπιακός ξεκινά τη σεζόν ως φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και μοιάζει να είναι τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά.

λοτυσ

ΠΑΟΚ

Η περσινή σεζόν προφανώς και είχε την γλυκιά γεύση της κατάκτησης του Κυπέλλου στο φινάλε της, αλλά σε ότι έχει να κάνει με το πρωτάθλημα, προφανώς και ήταν απογοητευτική. Ναι μεν ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος, αλλά 26 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και επί της ουσίας δεν διεκδίκησε ποτέ το πρωτάθλημα. Προφανώς αυτός είναι ο στόχος για εφέτος. Η μεταγραφική ενίσχυση στην θεωρία πάντα δεν είναι αυτή που περίμενε ο κόσμος του ΠΑΟΚ και που πιθανότατα χρειάζονταν και η ίδια η ομάδα. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι η επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος επέστρεψε στην Τούμπα και μαζί του η αύρα του αήττητου πρωταθλήματος. Αρκεί από μόνη της για να κάνει ξανά πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ; Αυτό θα το διαπιστώσουμε μέσα στις τέσσερις γραμμές, αλλά η λογική εκτίμηση είναι ότι αρκεί για να τον κάνει τουλάχιστον πιο ανταγωνιστικό από πέρυσι.

Αρης

Ο τρίτος της βαθμολογίας του περσινού πρωταθλήματος ξεκινά (θα δούμε αν θα παραμείνει βεβαίως) με ένα -6 στην πλάτη, το οποίο μοιάζει άδικο οφείλω να πω, αλλά και με μία υπόθεση όπως αυτή του Ρόουζ, η οποία τον εκθέτει τουλάχιστον ηθικά και ήδη δημιουργεί αρνητικά σχόλια στις τάξεις των οπαδών του. Το καλοκαίρι ο Αρης καθυστέρησε (και λόγω των γνωστών προβλημάτων με την απαγόρευση μεταγραφών), αλλά είναι η ομάδα που στην θεωρία (απομένει να το δούμε και στο χόρτο), ενισχύθηκε σημαντικά.

ιτου

Σπουδαίες προσθήκες που τον ανεβάζουν επίπεδο (Καμαρά, Ιτούρμπε, Εντιαγέ), αλλά και μεγάλο βάθος στο ρόστερ. Ο Μαρτίνς είπε πρόσφατα σε δηλώσεις του ότι ο Αρης θα είναι ένας από τους διεκδικητές του τίτλου και η αλήθεια είναι ότι με βάση το ρόστερ και τη δυναμική του, έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται. Το έχω ξαναγράψει, ότι δεν ξέρω πόσους βαθμούς θα συγκεντρώσει και που θα τερματίσει τελικά, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κάποια απογεύματα οι φίλοι του και κατ’ επέκταση και το κοινό που παρακολουθεί το πρωτάθλημα θα περάσει υπέροχα με τον φετινό Αρη…

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ κι’ αν καθυστέρησε στις μεταγραφές. Στην πραγματικότητα η νέα ΑΕΚ θα μονταριστεί μέσα από τα πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος. Από την άλλη το φινάλε των μεταγραφών της με Αμραμπάτ και Τσούμπερ, ήταν τόσο εντυπωσιακό που η μεταμόρφωση της ΑΕΚ προς το καλύτερο, μπορεί να αποδειχτεί εντυπωσιακή. Το αν θα διεκδικήσει ή θα πάρει το πρωτάθλημα εξαρτάται και από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει ομάδα, και πόσες απώλειες θα έχει σε αυτό το πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος. Το βάρος πέφτει στον Μιλόγεβιτς και σχεδόν όπως πάντα στην ΑΕΚ πολλά θα κριθούν από την ψυχολογία της και από το κατά πόσο θα αποβάλει την υπερβολική εσωστρέφεια. Η ΑΕΚ κουβαλά ήδη ένα σοκ στο ξεκίνημα της σεζόν και όσο κι’ αν μοιάζει μακρινός πλέον ο αποκλεισμός από την Βελέζ, είναι βέβαιο ότι άπαντες θα τον θυμηθούν αν κάτι δεν πάει καλά στην αρχή του πρωταθλήματος.

αεκ

Παναθηναϊκός

Ο Γιάννης Αλαφούζος σε πρόσφατη συνομιλία του με τους παίκτες είπε ότι «φέτος δεν υπάρχουν δικαιολογίες». Στην πραγματικότητα το λέει γιατί εμπιστεύεται τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος είναι αλήθεια ότι είναι ένας σαφώς ανώτερος προπονητής από αυτούς που είχε τελευταία ο Παναθηναϊκός, αλλά και λόγω των οικονομικών υπερβάσεων που έγιναν φέτος το καλοκαίρι. Αλήθεια είναι και τα δύο, με την μόνη διαφορά, ότι ο Παναθηναϊκός θέλει χρόνο. Νέος προπονητής, νέοι παίκτες και αλλαγή νοοτροπίας που χρειάζεται εκ βάθρων, θέλουν χρόνο. Θα μου κάνει έκπληξη αν ο Παναθηναϊκός πάει για πρωτάθλημα στην πρώτη χρονιά του Ιβάν, αλλά επίσης θα μου κάνει έκπληξη αν δεν κάνει βήματα προς τα εμπρός σε σχέση με την περσινή σεζόν κι’ αν δεν βρει ευρωπαϊκό εισιτήριο στο φινάλε της σεζόν.

γιοβανοβιτς

Δεύτερη ταχύτητα

Αστέρας Τρίπολης

Είναι και φέτος η ομάδα που ξεκινά ως φαβορί για την συμμετοχή στα πλέι οφ, για τον τερματισμό δηλαδή στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος. Αλλάξε λίγα πράγματα σε σχέση με την περσινή σεζόν (μόλις πέντε μεταγραφές, εκ των οποίων οι δύο ή τρεις παίκτες προορίζονται για βασικοί), κράτησε τον προπονητή και στα φιλικά μας έδειξε ότι συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι. Οι μεταγραφές του (κυρίως ο Ατιένθα και ο Καρμόνα) είναι ποιοτικότατες, ενώ και οι παίκτες που έχασε με εξαίρεση ίσως τον Κότσιρα, δεν ήταν κολώνες της περσινής ομάδας.

Βόλος

Εξακολουθώ να πιστεύω παρά την αλλαγή προπονητή και τις αρκετές μεταγραφές, ότι ο Βόλος μπορεί να κάνει την έκπληξη και φέτος. Ακόμη και να διεκδικήσει συμμετοχή στην πρώτη εξάδα, αν όλα του πάνε καλά. Εχασε βασικότατα γρανάζια της μηχανής του, όπως ο Δουβίκας και ο Μήτογλου και έχασε μαζί τους και το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα. Μάλλον ο μοναδικός Ελληνας βασικός θα είναι ο Νίνης. Παίκτες όμως όπως ο Φεράρι, ο Μπαριέντος, ο Νίνης, ο Μπαρτόλο αποτελούν εγγύηση. Δείτε οπωσδήποτε τον Αργεντίνο Νικόλας Ορόζ, ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί και ατραξιόν του νέου πρωταθλήματος. Αν οι σέντερ φορ του βάλουν τα γκολ του Δουβίκα (δεν θα είναι εύκολο) τότε μπορεί μέχρι και εξάδα και δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει…

παπαδοπουλος

Ατρόμητος

Αναλογικά και με βάση τα δικά του κυβικά είναι η ομάδα που έκανε τις καλύτερες μεταγραφές το εφετινό καλοκαίρι και από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος. Βεβαίως πάντα αυτά ισχύουν με βάση την θεωρία και τα βιογραφικά των παικτών που αποκτήθηκαν. Εριξε και πάλι το βάρος στο ελληνικό στοιχείο, πήρε πραγματικά ορισμένους καλούς παίκτες τους οποίους γνωρίζουμε ασφαλώς και ελπίζει ότι θα είναι αυτός που θα μπει στην εξάδα. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος. Τα φιλικά μας έδειξαν ανησυχητικά πράγματα και ότι το… γλυκό δεν δένει. Θα χρειαστεί χρόνο σίγουρα, αφού πρόκειται για ολοκαίνουργια ομάδα με νέο προπονητή, αλλά κάποια πρώτα σημάδια δημιουργούν αμφιβολίες.

ΟΦΗ

Ο μόνος για τον οποίο δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να τον βάλω σε αυτή την κατηγορία της δεύτερης ταχύτητας ή στην από κάτω. Μετά από μία δύσκολη περσινή σεζόν στην οποία έσωσε την παρτίδα στο φινάλε, ο ΟΦΗ μπαίνει στο εφετινό πρωτάθλημα με στόχο την εξάδα. Δεν θα είναι εύκολο. Η ισχυρή έδρα λόγω της παρουσίας του κόσμου που θα επιστρέψει στις κερκίδες και δίνει άλλη ώθηση στον ΟΦΗ και ο έμπειρος προπονητής Νίκος Νιόπλιας είναι τα συν. Μεταγραφές έγιναν, αλλά ο ΟΦΗ εξακολουθεί να είναι μία ομάδα που έχει πολλούς από τους παίκτες κλειδιά του, είτε τραυματίες, είτε με μεγάλη ευπάθεια στους τραυματισμούς και αυτό του στοιχίζει. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι το γκολ από τους σέντερ φορ. Μπορεί να του το λύσει ο Φλορίν Ντουρμισάι; Δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα. Αν δεν έχει πάλι σοβαρά προβλήματα τραυματισμών και ο Ντουρμισάι κάνει σεζόν, σαν το δεύτερο μισό του πέρυσι στη Λάρισα, τότε ορθώς είναι σε αυτό το γκρουπ ομάδων και μπορεί να χτυπήσει εξάδα. Αν όχι δεν αποκλείεται ως ένα βαθμό να μπλέξει ξανά…

οφη

Τρίτη ταχύτητα

ΠΑΣ Γιάννινα

Μοιάζει η πλέον αποδυναμωμένη ομάδα σε σχέση με την περσινή σεζόν. Αν δεν είχε αποκτηθεί ο Κόντε θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει και για απογοητευτικό καλοκαίρι, αφού έφυγαν πάρα πολλοί βασικοί παίκτες (σχεδόν όλες οι «κολώνες» του παιχνιδιού του Γιαννίκη και ο ίδιος ο Γιαννίκης). Ο ΠΑΣ που πέρυσι είχε βλέψεις για ψηλά, φέτος νομίζω θα αρκεστεί με την παραμονή στην κατηγορία και θα πρέπει να προσέξει πολύ για να μην κινδυνεύσει σοβαρά.

Λαμία

Από τις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή μοιάζει να έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Τον ίδιο προπονητή και αρκετούς από τους παίκτες του περσινού κορμού. Ο στόχος προφανώς είναι να μην κινδυνεύσει και να περάσει μία ήσυχη χρονιά και με τον Μιχάλη Γρηγορίου στον πάγκο μπορεί να τα καταφέρει.

Απόλλων Σμύρνης

Πέρυσι ως νεοφώτιστος τα κατάφερε μια χαρά. Φέτος ξεκινά με την εμπειρία της περσινής πρώτης χρονιάς στη μεγάλη κατηγορία με κάποιες σημαντικές μεταγραφές, αλλά και με ένα κορμό έξι επτά παικτών που παρέμειναν στην ομάδα και θα είναι λογικά βασικοί και την εφετινή σεζόν. Ο Πετράκης το ξέρει το έργο και να κρατάει ομάδες στην κατηγορία και με καλό ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι εύκολο. Εχουν κάθε λόγο πάντως να αισιοδοξούν και σε καμία περίπτωση δεν είναι φαβορί για τον υποβιβασμό ή την θέση των μπαράζ, όπως συνέβαινε πέρυσι και αυτό από μόνο του δείχνει μία πρόοδο…

παναιτωλικος

Παναιτωλικός

Μεγάλο ερωτηματικό η φετινή σεζόν για τον Παναιτωλικό. Δεν θα μου κάνει εντύπωση τίποτα. Από το να κινδυνεύσει σοβαρά για 3η συνεχόμενη χρονιά, μέχρι να σωθεί με άνεση ή ακόμη και να είναι από τις καλές ομάδες του πρωταθλήματος κυνηγώντας έκτη θέση. Στο Αγρίνιο τα άλλαξαν σχεδόν όλα. Αρχικά προπονητή, ξεκινώντας τη συνεργασία με τον Γιάννη Αναστασίου. Έναν από τους καλούς Ελληνες προπονητές, ο οποίος όμως για πρώτη φορά θα κοουτσάρει ομάδα στην Ελλάδα που έχει στόχο την παραμονή. Εκαναν διψήφιο αριθμό μεταγραφών και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Παναιτωλικός φέτος, όταν θα είναι όλοι οι παίκτες έτοιμοι, μπορεί να ξεκινά στην ενδεκάδα του, με εννιά ή και δέκα νέα πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι. Κάποιες από τις μεταγραφές είναι αξιόλογες και τον αλλάζουν επίπεδο, κάποιες άλλες μοιάζουν με ερωτηματικό. Θέλει σίγουρα χρόνο και το δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή, δεν τον βολεύει…

Ιωνικός

Δεν είναι ότι συνηθίζεται ο νεοφώτιστος να είναι και το φαβορί για τον υποβιβασμό, είναι και η μακρά απουσία του Ιωνικού από την μεγάλη κατηγορία που κάνει δυσκολότερη την αποστολή του. Ολοκαίνουργια ομάδα, η οποία έκανε την επιλογή να στηριχτεί σε έμπειρους και μεγάλους σε ηλικία παίκτες, με εμπειρία από την κατηγορία (Τσιγκρίνσκι, Ρομαό, Κάνιας). Είναι σπουδαία μεταγραφή ο Τουράμ, ενώ ο προπονητής του παρά το γεγονός ότι δεν έχει μεγάλη εμπειρία από την κατηγορία είναι μαχητής. Θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά στη Νεάπολη, αλλά σίγουρα θα την απολαύσουν μετά από πολλά χρόνια απουσίας…

τσιγκρινσκι