Τατάρ – Πηγαίνουμε στις ΗΠΑ για να εξηγήσουμε τη λύση των δύο κρατών

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία AA)

Ο «πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» Ερσίν Τατάρ δήλωσε την Παρασκευή ότι συνεχίζουν να εργάζονται για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική dailysabah.

Με Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο κατοχικός ηγέτης θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 18 Σεπτεμβρίου μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σμύρνη, όπου έφτασε για να τιμήσει «την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων που τερμάτισε την ελληνική εισβολή στην Ανατολία το 1922», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Τατάρ είπε ότι η στάση της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη.

«Εάν αυτή (η Ελλάδα) αυξήσει τα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα με αυτόν τον τρόπο, θα εμποδίσει την ελεύθερη πρόσβαση της Τουρκίας εκεί», είπε.

«Μετά τις θηριωδίες»

Επισημαίνοντας την τουρκική επέμβαση στο νησί το 1974 «μετά τις θηριωδίες των Ελληνοκυπρίων κατά τούρκων πολιτών», όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Τατάρ είπε ότι η μόνη βιώσιμη λύση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο νησί είναι η λύση των δύο κρατών.

«Δεν υπάρχει πλέον συνεργασία. Δεν ήταν δυνατή η επίτευξη κατανόησης για μια ομοσπονδιακή λύση, αλλά ακόμη και αν βρεθεί, αυτό θα σήμαινε ότι η πλειοψηφία θα κυβερνούσε μια μειοψηφία », τόνισε.

Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσει ορισμένες διμερείς συναντήσεις με ηγέτες κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στου ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα εξηγήσει τη λύση των δύο κρατών, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

Επρεπε να παρέμβει

Το 1974, μετά από πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα, η Αγκυρα έπρεπε να παρέμβει ως εγγυητική δύναμη, αναφέρει η dailysabah, προσθέτοντας ότι το 1983 ιδρύθηκε η «ΤΔΒΚ».

Κατά τις επόμενες δεκαετίες έγιναν αρκετές προσπάθειες επίλυσης της κυπριακής διαφοράς, αλλά κατέληξαν όλες σε αποτυχία. Η τελευταία συνάντηση – που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών της Τουρκία, της Ελλάδα και του Ηνωμένου Βασιλείου – ολοκληρώθηκε χωρίς καμία πρόοδο το 2017, καταλήγει η τουρκική εφημερίδα.