EUMED 9: Στην Αθήνα σήμερα Μακρόν, Ντράγκι και άλλοι ηγέτες

Φωτό αρχείου από την Κοινωνική Σύνοδο στο Πόρτο : Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μακρόν, δίπλα η Φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: Tiago Petinga, Pool via AP<p>

Με πλούσια ατζέντα συνέρχεται σήμερα (17/9) στην Αθήνα η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος. Στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα βρεθούν 8 ηγέτες της Νότιας Ευρώπης, ενώ το παρόν θα δώσει για πρώτη φορά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.
Ποιοι θα δώσουν το παρόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα και τους πρωθυπουργούς Κροατίας και Σλοβενίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και Γιάνεζ Γιάνσα.
Η τούρκικη επιθετικότητα στο τραπέζι

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στην Μεσόγειο, απόρροια της τουρκικής επιθετικότητας αποτελούν βασικό θέμα συζήτησης των 9 ηγετών. Άλλωστε, η προηγούμενη Σύνοδος, τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Κορσική, πραγματοποιήθηκε εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης, με τους ηγέτες να εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην διεύρυνση των μελών του EUMed, επί ελληνικής προεδρίας, κατά δύο μέλη καθώς θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις εργασίες η Κροατία και η Σλοβενία. Η συμμαχία που οικοδομείται στη Νότια Ευρώπη, πέραν της σπουδαιότητας στην διπλωματική σκακιέρα στην Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί και έναν ισχυρό πόλο εντός της ΕΕ. Η δυνατότητα των χωρών του Νότου να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις τους για κομβικά ζητήματα μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη και για αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι επαφές του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός θα έχει και κατ’ ιδίαν επαφές με ηγέτες που θα έρθουν στην Αθήνα. Χθες το βράδυ παρέθεσε δείπνο στην Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στο σπίτι του, ενώ σήμερα θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον ομόλογο του της Κροατίας. Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου θα έχει συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, με τις δύο χώρες να αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις όσον αφορά το προσφυγικό, αλλά και, την οικονομία. Ειδικά, στις αλλαγές που προσδοκούν και οι δύο στο Σύμφωνο Σταθερότητας το οποίο θα επανέλθει το 2023.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: iefimerida.gr