Η ταλαιπωρία Ελληνο-Αυστραλών που δικαιούνται σύνταξη από την Ελλάδα

Panhellenic Post: Συχνά πυκνά στην αρθρογραφία μας θίγουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των Ελλήνων Αποδήμων και των Ομογενών μας. Τα θέματα αυτά, μάλιστα, έχουν ξεχωριστή θέση και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα επώνυμα άρθρα “Γνώμης” και στις “Απόψεις” μας.

Δυστυχώς, όπως πρόσφατα σημείωσε ένας αναγνώστης μας απαντώντας σε σχετικό μας άρθρο, “εσείς καλά τα γράφετε, αλλά ποιος σας ακούει;” Αλλά δική μας δουλειά είναι να τα γράφουμε. Και να αναδημοσιεύουμε κάθε άρθρο (όπως το κατωτέρω) που συναντάμε στον ομογενειακό Τύπο με θέματα που απασχολούν τον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό (και όχι Διασπορά!..), θέματα όπως είναι το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό κλπ. Που ξέρετε; Ακόμη και στον 21ο αιώνα ίσως γίνονται θαύματα!

Ο πρόλογος – αρθρογράφημα  έχει να κάνει με όσους κατά καιρούς μας λένε: “μα δεν βαρεθήκατε να τα γράφετε;” ή “μα καλά, τίποτε δεν μπορεί να επιλύσει το ελληνικό κράτος;” Δυστυχώς, εδώ θα υπενθυμίσουμε ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε και στην ΓΓΑΕ&ΔΔ (τι κομψός…γλωσσοδέτης για να αποκαλείς την πάλαι ποτέ “Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού“) υπάρχουν φάκελοι με υποθέσεις που να αφορούν την καθημερινότητα των Αποδήμων. Και, φυσικά, ευκαιριακά μόνον γίνεται αναφορά σε ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι στις σχέσεις τους με την γενέτειρα,  και αυτό μόνον όταν προετοιμάζεται (και όσο διαρκεί) κάποιο πρωθυπουργικό ταξίδι στο εξωτερικό…

Μια λοιπόν, και δεν υπάρχουν φάκελοι προβλημάτων στο ΥΠΕΞ,  εμείς θα εξακολουθήσουμε να αναδημοσιεύουμε προβλήματα, καταγγελίες και παράπονα αποδήμων και ομογενών μας που θα συλλέγουμε με υπομονή από τον ομογενειακό Τύπο ή από άμεσες αναφορές και επιστολές στην Panhellenic Post, μήπως το βαρήκοο Κράτος μας και οι “ψηφιακές” του υπηρεσίες αποφασίσουν κάποτε να ασχοληθούν σοβαρά με την “άλλη Ελλάδα” του … εσωτερικού (!!!) και τις σχέσεις της με τους Απόδημους Έλληνες και τους Έλληνες Ομογενείς. Σχέσεις που -αν αποδίδαμε την πρέπουσα προσοχή-  θα μπορούσαν να αποτελούν την χαλύβδινη ραχοκοκκαλιά του Έθνους σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς.

Το δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος”

Συχνά ο «Νέος Κόσμος» λαβαίνει παράπονα ομογενών που, είτε τους κόβεται η σύνταξη που παίρνουν από την Ελλάδα για τα εργάσιμα χρόνια που είχαν εκεί είτε υπάρχει άσκοπη χρονοβόρα κωλυσιεργία για να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση των συνταξιούχων Νικολάου και Ελένης Βαγενά. Κατάγονται από ένα χωριό της Επαρχίας Ελασσόνας, την Καρυά Ολύμπου. Πριν μεταναστεύσουν στην Αυστραλία είχαν εργαστεί στην Ελλάδα και δικαιούνταν να πάρουν τη σύνταξη που τους αναλογούσε, σύμφωνα με τα χρόνια εργασίας. Μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία, κατάφεραν και πήραν μια πενιχρή σύνταξη, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους παρείχε η Διακρατική Συμφωνία του 2007 μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Το 2014, όμως, για λόγους ανεξήγητους, η σύνταξη της κυρίας Βαγενά κόπηκε. Το 2017 κόπηκε και η σύνταξη του συζύγου της, Νικολάου Βαγενά.

Το ζεύγος Βαγενά έκανε επανειλημμένες προσπάθειες υποβάλλοντας ηλεκτρονικά και μέσω του Ελληνικού Προξενείου όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στις 6 Απριλίου ο «Νέος Κόσμος» δημοσίευσε σχετικό άρθρο με την περίπτωσή τους και την αμέσως επόμενη μέρα ευαισθητοποιήθηκε ο αρμόδιος φορέας του Εθνικού Κέντρου και με email που υπέγραφε η υπεύθυνη υπάλληλος κυρία Πολατίδου, ζήτησε από τον διευθυντή σύνταξης του «Νέου Κόσμου», Σωτήρη Χατζημανώλη, τους αριθμούς ΕΦΚΑ των ως άνω συμπαροίκων για να διερευνήσει την υπόθεση. Τα αρχικά ΕΦΚΑ αντιστοιχούν στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Σωτήρης Χατζημανώλης έστειλε αμέσως τους αριθμούς. Εφόσον υπήρξε άμεση ανταπόκριση απ την αρμόδια υπηρεσία της Ελλάδας ελπίζαμε ότι θα υπήρχε και άμεση διευθέτηση του θέματος.

Το ζεύγος Βαγενά χρειάστηκε να πάει στο Προξενείο άλλες τρεις φορές προκειμένου να υποβάλει συμπληρωματικά στοιχεία.
Από τότε πέρασαν σχεδόν 6 μήνες και, τελικά, στις 14 Σεπτεμβρίου -ως εκ θαύματος- οι συντάξεις της κας Ελένης Βαγενά -μετά από 7 χρόνια- και του κ. Νικολάου Βαγενά-μετά από 4 χρόνια- αποκαταστάθηκαν και «όλα» τα καθυστερούμενα μπήκαν στον τραπεζιτικό τους λογαριασμό. «Βοήθησε και η Παναγία, τα χρήματα μπήκαν στην τράπεζα την ημέρα Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού»! μας είπε η κυρία Ελένη Βαγενά. «Βοήθησε και ο “Νέος Κόσμος” που δημοσίευσε το πρόβλημά μας και τον ευχαριστούμε» συμπλήρωσε ο κ. Νικόλαος Βαγενάς.


«Στο Γενικό Προξενείο είμασταν τακτικοί επισκέπτες, με το πήγαινε-έλα, στέλνοντας τα στοιχεία που μας ζητούσαν. Μας γνωρίζουν σχεδόν όλοι τόσες φορές που πήγαμε! Αλλά -δεν μπορώ να πω- όλα τα παιδιά στο Προξενείο μας φέρνονταν πολύ καλά. Παρ΄ότι έχουν έλλειψη προσωπικού και μεγάλο φόρτο εργασίας, μας εξυπηρετούσαν καλά και ευγενικά!
«Το πρόβλημα δεν είναι το Προξενείο» προσθέτει ο κ. Βαγενάς. «Το πρόβλημα είναι οι κυβερνήσεις, η σημερινή και οι προηγούμενες, που δεν απλοποιούν τα πράγματα και ταλαιπωρούν τους συνταξιούχους!»
Αναφέραμε πιο πάνω σε εισαγωγικά ότι «όλα» τα καθυστερούμενα χρήματα τα έλαβε το ζεύγος Βαγενά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι φορολογήθηκαν 20%. Επίσης, έγιναν 6% επιπλέον κρατήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο γίνεται φορολόγηση 20% σε χρήματα σύνταξης; Επιπροσθέτως, για ποιο λόγο γίνεται φορολόγηση 6% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τη στιγμή που οι συνταξιούχοι δεν ζουν στην Ελλάδα και δεν επιβαρύνεται το σύστημα Υγείας της πατρίδας μας;

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη από την Ελλάδα υποχρεώνονται κάθε χρόνο να στέλνουν στην αρμόδια υπηρεσία δήλωση ότι βρίσκονται εν ζωή. Η δήλωση αυτή για να είναι έγκυρη χρειάζεται να επικυρώνεται από το Ελληνικό Γενικό Προξενείο. Είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους. Αυτό είναι απαραίτητο να απλοποιηθεί. Ο συνταξιούχος να υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση ότι βρίσκεται εν ζωή και να την επικυρώνει ο γιατρός ή φαρμακοποιός του ή η Δημοτική ή Αστυνομική Αρχή της περιοχής του. Αυτό θα είναι μια μεγάλη ευκολία για όσους είναι δύσκολο να πάνε κάθε φορά στο Προξενείο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΤΣΙΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ταλαιπωρούνται πολλοί συνταξιούχοι με την άσκοπη ελληνική γραφειοκρατία. Πολλοί συνταξιούχοι δεν διεκδικούν συντάξεις που δικαιούνται για το λόγο αυτό. Η χρονοβόρα διαδικασία κάνει και τους πιο υπομονετικούς συμπάροικους να εξοργίζονται.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και του συμπάροικου Γεωργίου Καραμάντσιου. Όταν ο εν λόγω συμπάροικος συμπλήρωσε πριν δύο χρόνια το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση έλαβε, από την αρμόδια Αρχή που εδρεύει στην Τασμανία, ειδοποίηση να υποβάλλει αίτηση που να δηλώνει πότε ήρθε στην Αυστραλία και τα χρόνια που εργάστηκε στην Ελλάδα. Ο κ. Καραμάντσιος πήγε αμέσως στο Centre Link και υπέβαλε όλα τα δικαιολογητικά. Παράλληλα υπέβαλε και τα ένσημα που εργάστηκε στην Ελλάδ

Ο κ. Γιώργος Καραμάντσιος κατάγεται το χωριό Χρυσοχώραφα Σερρών και πριν μεταναστεύσει στην Αυστραλία είχε εργαστεί στην Ελλάδα για 17 περίπου χρόνια σε διάφορες δουλειές. Ενώ πέρασαν δυο χρόνια, η σύνταξη δεν λέει ακόμα να έρθει. Είναι φανερό ότι οι αυστραλιανές Αρχές δεν ευθύνονται γι’ αυτή την κωλυσιεργία αλλά οι ελληνικές αντίστοιχες. Μόλις προχθές έλαβε μια επιστολή που ζητάει συμπληρωματικά στοιχεία.
«Η επιστολή αυτή ενώ συντάχθηκε πριν 6 μήνες από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα έχει ημερομηνία 29/3/21, εμείς την παραλάβαμε πριν λίγες μέρες. Εν πάση περιπτώσει, υποβάλλαμε τα συμπληρωματικά στοιχεία που είχαμε διαθέσιμα και όσα δεν είχαμε αναθέσαμε σε δικηγόρο μας στην Ελλάδα για να τα στείλει» λέει ο ίδιος.

«Δεν μπορώ να καταλάβω», προσθέτει ο κ. Καραμάντσιος, «τι είδους Διακρατική Συμφωνία για τις συντάξεις είναι αυτή; Αυτή είναι Διακρατική Γραφειοκρατία Καθυστέρησης Παροχής Συντάξεων!»
Στην περίπτωση του Γιώργου Καραμάντσιου είναι διπλή η αδικία. Από τη μια, καθυστερεί η σύνταξη από την Ελλάδα και από την άλλη δεν παίρνει και σύνταξη από εδώ. Εργάστηκε σκληρά -όπως και η πλειοψηφία των μεταναστών- και με πολλές θυσίες πήρε ένα δεύτερο σπίτι.
«Το Αυστραλιανό κράτος με την άδικη πολιτική αξιολόγησης εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων (Assets and means test), λόγω της αύξησης των τιμών στα ακίνητα και λόγω του ότι μείωσε το όριο που δικαιούται ένας συνταξιούχος, τιμωρεί εμένα και όλους όσους εργάστηκαν σκληρά και δεν μας δίνει σύνταξη!» καταλήγει ο κ. Καραμάντσιος. Ο Γιώργος Καραμάντσιος είναι δραστήριο μέλος του Συλλόγου Χρυσοχώραφα Σερρών. Κάθε εβδομάδα ο Σύλλογος Χρυσοχώραφα από κοινού με το Σύλλογο Πηνειός και την Κοινότητα Moorabbin διοργανώνουν συνεστιάσεις όπου γευματίζουν και ψυχαγωγούνται οι συμπάροικοι συνταξιούχοι.

neoskosmos.com