Από τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Για παραπολιτική συζήτηση έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το τι είπε και πως έπεισε τον Παύλο Πολάκη να εμβολιαστεί. «Δεν είναι αντιεμβολιαστής» και «δεν πείστηκε από κανέναν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ σημειώνοντας ότι όλοι οι βουλευτές του είναι εμβολιασμένοι.

Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμβολιασμένοι

«Εγώ δεν θέλω να αναπαράξω ένα παραπολιτικό πλαίσιο συζήτησης. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμβολιασμένοι. Ο κ. Πολάκης δεν επείστη από κανένα για να εμβολιαστεί. Δεν είναι αντιεμβολιαστής. Το κύριο είναι πείσουμε όσους έχουν ταλαντέυσεις να πάνε να εμβολιαστούν. Είναι έκκληση αυτό που κάνω και ιδίως οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν οι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος υπάρχει από τις θεωρίες συνομωσίας και τις ανορθολογικές απόψεις» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ότι αφορά δημοσκοπικά ευρήματα που συνδέουν όσους δεν εμβολιάζονται με μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Την είδα και εγώ τη μέτρηση αυτή και μου δημιουργησε και εμένα ερωτηματικά. Είναι διαφορετικό να γινεται μέτρηση στους συνειδητά αρνητές και διαφορετικό να αναφέρεται στο 45% των πολιτών που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί.

»Αν κάποιοι θελουν να μας πείσουν ότι στους σταυροφόρους της ελληνικότητας της Μακεδονίας είναι ΣΥΡΙΖαίοι τότε δεν θα μείνει τίποτα όρθιο από αυτό που ονομάζουμε κοινή λογική».

Την πεποίθησή του για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγοντας, ωστόσο, να ζητήσει ευθέως εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αν έχει το θάρρος και εάν τολμά, ας τις προκηρύξει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος «δεν θα γίνει Μητσοτάκης», υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ζητήσει εκλογές εν μέσω πανδημικής κρίσης. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός επιθυμεί εκλογές. Αν έχει το θάρρος και εάν τολμά, ας τις προκηρύξει. Ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι», είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας: Ψευτοκουτσαβακισμοί τα περί γαλοπούλας

Μάλιστα σε άλλη ερώτηση επανέλαβε πως δεν θα γίνει συνένοχος σε απόφαση για εκλογές, ούτε είναι στην ιδιοσυγκρασία του να ζητά κάθε μέρα εκλογές, όπως έπραττε ο κ. Μητσοτάκης ως αξιωματική αντιπολίτευση.

«Πέρσι τέτοιο καιρό, σας έλεγα ότι είναι απολύτως έξω από τη λογική αν σε συνθήκες κρίσης πανδημικής μια κυβέρνηση αντί να σκεφτεί πώς θα ενισχύσει το ΕΣΥ, πώς θα δημιουργήσει ασφάλεια στους πολίτες για την υγεία να σκέφτεται τις κάλπες, σήμερα με πολύ χειρότερα στοιχεία σας απαντώ: αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός ας το κάνει. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ας αναλάβει την ευθύνη. Ψάχνει να βρει συμμέτοχο στην ευθύνη; Με βάση το Σύνταγμα σε αυτόν ανήκει αυτή η ευθύνη. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι, σε κάθε εκδοχή. Συνένοχος και συμμέτοχος σε αυτή την ευθύνη, δεν θα έχει από εμάς συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Και σας είπα ότι δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Δηλαδή, τι εννοώ; Εννοώ ότι αυτό που έκανε από τη 2η μέρα που ανέλαβε Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μόλις έξι μήνες μετά τις εκλογές και ενώ η χώρα βρισκόταν σε αλλεπάλληλες κρίσιμες στιγμές, δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις και ήμασταν σε μια κατάσταση φθοράς και αφθαρσίας ζητούσε κάθε μέρα εκλογές. Αυτό δεν θα το κάνω εγώ. Δεν είναι στην κουλτούρα μου, αν θέλετε, στη δική μου την αντίληψη να ασκώ μια τέτοιου είδους αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω: εμείς είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι. Είναι στο χέρι του αν έχει το θάρρος να αναλάβει αυτή την ευθύνη ας προχωρήσει. Ποια είναι η πραγματικότητα όμως; Η πραγματικότητα είναι ότι βλέπει μια ραγδαία επιταχυνόμενη φθορά και θέλει να προλάβει αυτή τη φθορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο ειρωνικό σχόλιο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι ο κ. Τσίπρας δεν ζητά εκλογές επειδή «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Τώρα, καμία φορά αυτές οι λεκτικές υπερβάσεις αυτοί οι ψευτοκουτσαβακισμοί, οι μαγκιές περί γαλοπούλας που μας θυμίζουν λίγο παιδιά 6ης Δημοτικού ή οπαδούς σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ορισμένες φορές δεν αναδεικνύουν πυγμή, αλλά το αντίθετο από αυτό για το οποίο φαντάζομαι οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι συμβούλεψαν τον κ. Μητσοτάκη. Καμιά φορά αναδεικνύουν και αδυναμία. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα του συνιστούσα να είναι λίγο πιο φειδωλός σε τέτοιου είδους ψευτοκουτσαβακισμούς, ιδίως μάλιστα όταν όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αυτός, ο οποίος κρύφτηκε προεκλογικά και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια face to face τηλεμαχία για να κατανοήσει ο ελληνικός λαός τις θέσεις μας. Δεν τόλμησε να έρθει! Και σήμερα μιλάει για γαλοπούλες και για αρνιά το Πάσχα; Εγώ είμαι εδώ και θα είμαι και εκεί όταν έρθει η ώρα. Να δω αυτός ποια δικαιολογία θα βρει για να αποφύγει και μια δεύτερη αντιπαράθεση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης»

Στη συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. «Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δηλαδή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για να έχουμε μια εξέλιξη σ’ αυτή την κατεύθυνση. Γιατί δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής, με στόχο να έρθουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα το οποίο σας περιγράψαμε, ένα πρόγραμμα σε μια κατεύθυνση προοδευτική», είπε.

Σε άλλη ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πεποίθηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και αναφέρθηκε και στις μετεκλογικές συνεργασίες. «Η προεκλογική από τη μετεκλογική περίοδο, χωρίζεται από ένα σημαντικό γεγονός που είναι οι εκλογές. Οι εκλογές λοιπόν θα είναι η αποτύπωση της ετυμηγορίας των πολιτών, είναι προφανές ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές, θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές. Διότι πιστεύω ότι κανένας δεν θα τολμήσει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που θα του αναλογεί ανάλογα με το αποτέλεσμα, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογικές περιπέτειες και να δώσει σανίδα σωτηρίας στον κ. Μητσοτάκη για να επαναφέρει πολιτικής διάρρηξης κοινωνικής συνοχής, αντιλαϊκές πολιτικές», τόνισε, προσθέτοντας:

«Αν το επιλέξει, και αναφέρομαι σε όλους όσους αυτοπροσδιορίζονται στο ευρύτερο προοδευτικό τόξο, νομίζω ότι το μεγαλύτερο κόστος θα αφορά αυτόν που θα το επιλέξει κι όχι εμάς. Δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός κόμματος. Τις παρακολουθούμε, είναι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν με βάση τα καταστατικά και τις διαδικασίες που έχουν επιλέξει. Το τελευταίο που θα ήθελα να κάνω είναι να παρέμβω ή να ακολουθήσω μια στρατηγική όπως αυτή που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης, του διεμβολισμού ή της παρέμβασης στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, λέγοντας: «Από ‘κει και πέρα, το μόνο που θέλω να παρατηρήσω, είναι ότι για μένα μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα, έχουν οι πολιτικές. Άρα, αυτό το οποίο πρέπει να επιδιώκει ο κάθε πολίτης, όχι μονάχα εμείς οι πολιτικές δυνάμεις, είναι στις αντιπαραθέσεις των προσώπων, να προσπαθεί να δει και το πολιτικό, αν θέλετε, διακύβευμα. Όταν λοιπόν είναι εμφανές το πολιτικό διακύβευμα, είναι πιο εύκολο οι πολίτες να βγάλουν και συμπέρασμα».
Τσίπρας: Χατζηδάκης και Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο

Ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «όταν βγήκαμε από τα μνημόνια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων «και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές και μας πάει κι ακόμα πιο πίσω». «Αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοικτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά, είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο ν. Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα».

Τόνισε ότι είναι δέσμευσή του η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, «θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, άρα δεν θα είναι αόρατοι θα έχουν δικαιώματα».

«Σήμερα είμαστε στο δρόμο της εργασιακής ζούγκλας. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης», είπε και προσέθεσε: «Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω, ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία».<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/politiki/tsipras-sti-deth-epimenei-na-min-zitaei-ekloges”>Ο Τσίπρας επιμένει να μην ζητάει εκλογές: «Εάν τολμά ο Μητσοτάκης, ας τις προκηρύξει» -Τι είπε για συνεργασίες </a></p>