Κορωνοϊός: Αρνητικά τα νέα από τα λύματα – Κορύφωση του 4ου κύματος στα μέσα Οκτώβρη

Την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.

Αύξηση στα λύματα διαφαίνεται σε Θεσσαλονίκη και Αττική, από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας στις καθημερινές μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Τις τελευταίες ημέρες, η Θεσσαλονίκη καταγράφει σταθερά, σχεδόν τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε σύγκριση με την Αθήνα (κεντρικός τομέας Αθηνών)

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 22/09 και της Πέμπτης 23/09 είναι:

  • -Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09.
  • Οριακά αυξημένη (11%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 15/09 και Πέμπτης 16/09 μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Προειδοποίηση Θωμαϊδη. Την ερχόμενη βδομάδα το ιικό φορτίο της Αττικής θα είναι μεγαλύτερο από της Θεσσαλονίκης

Αύξηση καταγράφεται στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, όπως είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτή η αύξηση θα αποτυπώνεται στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα, θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη.

Εκτίμησε, επίσης, ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα φτάσουμε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα μοντέλα, θα έχουμε 3.000-3.500 κρούσματα ημερησίως.

Ο κ. Θωμαΐδης, τέλος, ανέφερε πως «αν είχαμε φτάσει το 80-85% των πλήρως εμβολιασμένων, θα είχαμε λιγότερα και από τα μισά» κρούσματα.

newpost.gr