Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προειδοποίηση για νέες κυρώσεις σε Τουρκία αν αγοράσει και άλλους S-400

Με νέες κυρώσεις προειδοποιεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών S-400.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS περί απόκτησης δευτέρου πακέτου S-400 από την Μόσχα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε στην ΕΡΤ πως «γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκιά με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που έχει ήδη αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκιά ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νομού CAATSA. Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χωρά και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν».

O Ερντογάν, ουσιαστικά προανήγγειλε την αγορά πρόσθετων συστοιχιών του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S400 λέγοντας μάλιστα  ότι κανένας δεν μπορεί να επέμβει σε αυτή την απόφαση, αφού, όπως είπε ”Εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις”.

Σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι στο μέλλον, κανένας και σε κανένα επίπεδο, δεν θα μπορεί να επεμβαίνει στους όρους που θα διέπουν τις συμφωνίες για αγορά αμυντικών συστημάτων από την Τουρκία, και ούτε και από ποια χώρα θα τα προμηθεύεται.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον, είχε αντιδράσει έντονα στην αγορά από την Τουρκία των S400, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη ενέργεια.

Τον Αύγουστο, ο Αλεξάντερ Μικέγιεφ, επικεφαλής της Ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγής οπλικών συστημάτων, είχε δηλώσει ότι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία για μια νέα συμφωνία για τους S-400, ήταν στο τελικό στάδιο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τέλος ότι εντός της εβδομάδας, θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο στο θέρετρο Σότσιη, στην Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση στις δηλώσεις Ερντογάν από την Αμερικανική κυβέρνηση.

Πηγές: EΡΤ, CBS,huffingtonpost.gr