Μέτρα a la carte για την πανδημία – Εκτός συζήτησης τo lockdown

Σε στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα προχωρά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη είναι ασφυκτική η πίεση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές. Την ίδια στιγμή σε νομούς με υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, με δεδομένο άλλωστε πως οι δείκτες της πανδημίας παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις σε επίπεδο νομών (ανάλογα με το ποσοστό των εμβολιασμών).  «Είναι ξεκάθαρη η βούλησή μας: Δεν θα ξανακλείσει η χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας πως «παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως προσαρμόζουμε».

Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έχει σημάνει συναγερμός για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών  σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς, ενώ στο «κόκκινο» παραμένουν επίσης επτά  ακόμα νόμοι της Βόρειας Ελλάδας. Όπως έχει ανακοινωθεί παρατείνεται η ισχύς των μέτρων σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.

Η συζήτηση συνεχίζεται για τυχόν μέτρα που θα απαιτηθούν για να μην ξεφύγει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου πέρσι τον Οκτώβριο «φούντωσε» η πανδημία με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο. Στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν την αναβίωση αυτής της κατάστασης και στρέφουν το βλέμμα στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, που είναι ο πολιούχος της πόλης.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η συζήτηση για τις παρελάσεις, με κάποιους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκι» . Πάντως το σενάριο που προκρίνεται είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται τοπικά ανάλογα με τους επιδημιολογικούς  δείκτες και να μην υπάρξει συνολική απόφαση για όλη τη χώρα. Στην κυβέρνηση σημειώνεται άλλωστε πως δεν είναι ίδια η κατάσταση με την περσινή χρονιά, καθώς έχει μεσολαβήσει η «επιχείρηση Ελευθερία» και δύο στους τρεις ενήλικες πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αντισώματα εξαιτίας της νόσησής τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει έντονος προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για  τη στασιμότητα που καταγράφεται στους νέους εμβολιασμούς. Με βάση τα στοιχεία οι νέοι εμβολιασμοί είναι περίπου 6.500 με 7.000 την ημέρα, με αποτέλεσμα ο στόχος για την επίτευξη τείχους ανοσίας πριν τα Χριστούγεννα να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία δίνεται βαρύτητα στη θωράκιση του συστήματος υγείας ενόψει ενός δύσκολου  χειμώνα και ήδη μια σειρά διατάξεων έχουν πάρει το δρόμο για τη Βουλή (π.χ. χθες ψηφίστηκε η τροπολογία για τα μονοκλωνικά). Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια για την αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, κυρίως για τα άτομα άνω των 60 ετών που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο εφόσον νοσήσουν.

Τέλος προβληματισμό  προκαλεί και η μεγάλη διασπορά της πανδημίας στους νέους, καθώς το 30% των κρουσμάτων είναι σε παιδιά και σε εφήβους. Πάντως  τη φετινή σχολική χρονιά ισχύουν νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και έτσι  τα τμήματα κλείνουν μόνο αν νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές. Παράλληλα στα αμφιθέατρα επιστρέφουν και οι φοιτητές, που ωστόσο  φαίνεται πως έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Πηγή:naftemporiki.gr