Ρωσία κατά Ράμα: Απαράδεκτα τα σχέδια για Μεγάλη Αλβανία

Ως ”απόλυτα απαράδεκτη” χαρακτηρίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού Υπ.Εξωτερικών η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο Έντι Ράμα, περί ένωσης της χώρας του με το Κόσοβο

«Θεωρούμε τη δήλωση του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για την ένωση της Αλβανίας και του Κοσόβου απόλυτα απαράδεκτη. Η προώθηση της πραγματοποίησης του σχεδίου της ‘Μεγάλης Αλβανίας’ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή» των Βαλκανίων, σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Για τη Μόσχα, όπως λέει,  είναι ιδιαίτερα περίεργο ότι η θέση αυτή- που εναντιώνεται σε μια απόφαση θεμελιώδη για την επίλυση της σύρραξης- «ανακηρύσσεται σε στόχο-κλειδί της πολιτικής καριέρας του ηγέτη μιας χώρας των Βαλκανίων», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. Τέτοιες τοποθετήσεις «δεν συνάδουν με τις κοινές προσπάθειες του Βελιγραδίου και των Τιράνων για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς», έκρινε η ίδια.

«Αδημονούμε να ακούσουμε να δίνεται προσήκουσα απάντηση των δυτικών κηδεμόνων του σχεδίου ‘οικοδόμησης κράτους-έθνους’ στο Κόσοβο σε αυτή την κατάφωρη πρόκληση. Είμαστε κατάπληκτοι που αγνοούνται τέτοιες υπονομευτικές εκκλήσεις ενώ ασκείται κριτική στο Βελιγράδι για τις ανθρωπιστικές του πρωτοβουλίες για τον ‘σερβικό κόσμο’, που είναι δικαιολογημένες και συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε η κυρία Ζαχάροβα.

Πηγές: TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ,huffingtonpost.gr