Επί τάπητος το μέλλον των Σχολείων Τσάρτερ στις ΗΠΑ

Τα επιτεύγματα των ελληνικών σχολείων τσάρτερ της Νέας Υόρκης, της Φλόριδας, του Γουίλμινγκτον Ντελαγουέαρ και του Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, οι προκλήσεις και ανάγκες για την ενίσχυση των ελληνικών προγραμμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021, η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στην Τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της έκανε λόγο για τη διαχρονική σημασία της ελληνικής γλώσσας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η ελληνική γλώσσα είναι η κινητήρια δύναμη της μόρφωσης και του πολιτισμού» και εστίασε την προσοχή της στις αξίες μιας από τις μακροβιότερες γλώσσες του Κόσμου.

Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης  αναφερόμενος στα σχολεία τσάρτερ τόνισε ότι παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας τόσο στους ομογενείς όσο και στους Αμερικανούς συμπολίτες τους και συμβάλλουν στην δημιουργία φιλελλήνων. Εκτενή αναφορά έκανε και στην αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Staellinika.com.

Ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, χαρακτήρισε τα ελληνικά σχολεία τσάρτερ «φυτώριο ελληνικού πολιτισμού».

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, Λεωνίδας Ραπτάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν και στα διαβήματα που έχουν γίνει προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να έρχονται από την Ελλάδα περισσότεροι αποσπασμένοι δάσκαλοι.

Ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με ορισμένους Έλληνες εκπαιδευτικούς μεταξύ των οποίων και με εκπαιδευτικούς των σχολείων τσάρτερ και ότι γνωρίζει τις ουσιαστικές ανάγκες των σχολείων τσάρτερ.

Σύμφωνα με έρευνα, της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Ελένης Γρίβα, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν πάνω από 20 χρόνια εμπειρία και ζητούν να σταλούν περισσότεροι αποσπασμένοι από την Ελλάδα, να γίνει αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων και σχολικών εγχειριδίων και να υπάρξει υλικοτεχνική υποστήριξη.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι σχολείων τσάρτερ παρουσίασαν με φωτογραφίες και βίντεο, εκδηλώσεις των μαθητών τους. Από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Hellenic Classical Charter Schools που διαθέτει δύο σχολεία στο Μπρούκλιν και το Στάτεν Αϊλαντ της Ν. Υόρκης, μίλησαν οι Χριστίνα Τετόνη (Superintendent of Schools) και Τζόι Πετράκου (Chief of Operations).

(Με στοιχεία από anamniseis.net)