Ελληνοτουρκικά: Πώς απαντά η Αθήνα στις εμπρηστικές δηλώσεις του Φουάτ Οκτάι

Η Άγκυρα ανεβάζει διαρκώς την ένταση με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις, ενώ η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία. Τελευταίο “χτύπημα” της Τουρκίας ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μεταξύ άλλων αποκάλεσε την Κύπρο τουρκικό έδαφος.

“Μιλάμε για ένα νησί που είναι δικό μας από το 1571. Σήμερα προσπαθούν να μας πουν διαφορετικά πράγματα, γι’ αυτό θα ήθελα να τους το υπενθυμίσω” είπε ο Φ. Οκτάι.

Διπλωματικές πηγές για τις δηλώσεις Οκτάι

Διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η ΕΡΤ, σχολιάζουν για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο της νομιμότητας, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

“Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις. Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής”, υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός.

Η συνάντηση Μέρκελ με Ερντογάν και οι αιχμές του Τούρκου προέδρου

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της ως καγκελαρίου στην Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ υποδεικνύει στην Άγκυρα τον δρόμο της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα.

“Συζητήσαμε και τα θέματα για τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας επέμενε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών” δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε προκλητική επίθεση στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού. “Υπάρχουν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, υπάρχουν από το Ιράκ, υπάρχουν 300.000 από το Αφγανιστάν. Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε πίσω τους πρόσφυγες όπως κάνει η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε” τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ενδελεχώς για την απειλή πολέμου (casus belli) που η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο όλο και συχνότερα.