Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα ο Μπερνς

Ο Νίκολας Μπερνς – άλλοτε Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα – είναι ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα έπειτα από πρόταση του Τζο Μπάιντεν.

Δίνοντας ένα σαφές πρώτο δείγμα γραφής, ο Μπερνς δήλωσε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας (Τετάρτη 20 Οκτωβρίου) ότι η «γενοκτονία της Κίνας στο Σιντζιάνγκ», οι καταχρήσεις στο Θιβέτ και ο εκφοβισμός στην Ταϊβάν πρέπει να σταματήσουν.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει ως γενοκτονία την πρακτική της Κίνας απέναντι στους μουσουλμάνους Ουιγούρους στην περιοχή Σιντζιάνγκ – χαρακτηρισμό που η Κίνα απορρίπτει.

Στην ακρόαση επικύρωσης στην Γερουσία, ο 65χρονος Μπερνς, διπλωμάτης καριέρας και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ορθώς επιμένει στην τήρηση της πολιτικής της για «μια Κίνα» σε σχέση με την Ταϊβάν, αλλά είναι και σωστό να αντιταχθεί στις ενέργειες του Πεκίνου που υπονομεύουν το status quo, καθώς και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «τεράστιο εύρος δυνατοτήτων» για να εμβαθύνουν στην προσπάθεια για ενίσχυση της ασφαλείας.