«Κραυγή αγωνίας» από τους ειδικούς για Β. Ελλάδα και παρελάσεις

«Πονοκέφαλος» για κυβέρνηση και ειδικούς η αναζωπύρωση της πανδημίας. Προειδοποιούν για δύσκολο χειμώνα και εκπέμπουν «SOS» για τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε υψηλά επίπεδα έχουν σταθεροποιηθεί τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, καθώς τις τελευταίες έξι ημέρες ανακοινώνονται καθημερινά πάνω από 3.000 μολύνσεις. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που προειδοποιούν για δύσκολο χειμώνα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ την εκφράζουν την ανησυχία τους για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου που χαρακτηρίζουν νέα «κορωνοπάρτι».

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για μια ακόμα ημέρα ανησυχητικά στοιχεία. Τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ήταν 3.199, ενώ 43 ασθενείς κατέληξαν. Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 353, ενώ πάνω από 200 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων έχει σημάνει συναγερμό, με τους επιστήμονες να φοβούνται έκρηξη κρουσμάτων και νοσηλειών μετά το εορταστικό τριήμερο 26 – 28 Οκτωβρίου και με δεδομένο ότι θα γίνουν κανονικά τόσο οι λατρευτικές εκδηλώσεις όσο και οι παρελάσεις.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ενώ συνολικά στη χώρα το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος στην έκτακτη ενημέρωση της Τετάρτης, διαμηνύοντας πως «η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη» και επιχειρώντας με στοιχεία να πείσει όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό.

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη – Γεμάτα τα νοσοκομεία

Την κρισιμότητα της κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία από τις αναλύσεις των λυμάτων, καθώς ύστερα από αρκετούς μήνες το ιικό φορτίο είναι ξανά στο «κόκκινο».

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ιικό φορτίο στις δύο τελευταίες μετρήσεις – και μετά από μια μακρά περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο – πέρασε στο κόκκινο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:

– Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.

– Αυξημένη (+33%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.

«Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση. Μπαίνουμε στον χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ευνοεί, όχι μόνο την υπερμετάδοση του ιού, αλλά και την έξαρση εποχικών ιώσεων. Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα όπου είναι ακόμη χαμηλή και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων και για την εποχική γρίπη, είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπούν ανθρώπινες απώλειες και να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Από εκεί και πέρα ακόμη και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούν τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού, καθώς σε περίπτωση που νοσήσουν πιθανότατα θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, όμως δύνανται να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Την ίδια ώρα, η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας είναι ασφυκτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν οι νοσηλείες τόσο στις κλινικές covid, όσο και στις ΜΕΘ, που λειτουργούν πλέον με πληρότητες που αγγίζουν το 100%. Η κατάσταση ξυπνά μνήμες από τον εφιαλτικό Νοέμβριο της περσινής χρονιάς οπότε, και είχαμε το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο κατέληξε με τα νοσοκομεία της πόλης να έχουν γίνει αποκλειστικά μίας νόσου.

Οι παρελάσεις τρομάζουν τους ειδικούς

Μέσα σε αυτό το απαισιόδοξο κλίμα, έρχονται και οι παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, για τις οποίες οι ειδικοί εμφανίστηκαν εξ αρχής αρνητικοί, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν, παρά μόνο ως προς την πιο πρόσφατη εισήγησή τους να φορούν μάσκα οι θεατές.

Αναφορικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού σημείωσε ότι «ελεύθερα δεν μπορούν να γίνουν». «Αν οι παρελάσεις γίνουν, πρέπει να γίνουν με αποστάσεις και χωρίς συνωστισμό των ανθρώπων που θα παρακολουθούν. Γιατί μπορείς να έχεις αποστάσεις στους ανθρώπους που παρελαύνουν, αυτό μπορείς να το καθορίσεις, όπως μπορείς να επιβάλεις και μάσκα. Το θέμα είναι αν συνωστιστούν άνθρωποι που θα παρακολουθούν», είπε και τόνισε ότι, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, θα έπρεπε να υπάρχει επίσημη οδηγία για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως με το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

«Να γιορτάσουμε και τις θρησκευτικές και τις εθνικές γιορτές χωρίς συγχρωτισμό. Μεγάλες παρελάσεις με κόσμο, είναι σχεδόν αυτοκτονικό, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα» είχε δηλώσει από την πλευρά του ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Καμπανάκια» για δύσκολο χειμώνα και εφιαλτικές προβλέψεις

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε προ ημερών στο MEGA: «Θα έχουμε μία συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και θα ξεκινήσουμε να την βλέπουμε πιθανότατα από τις 25 του μήνα και μετά (σ.σ. Οκτωβρίου), και εάν δεν κάνουμε τίποτα, κατά τις 17 Νοεμβρίου θα έχουμε 5.000 κρούσματα».

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος απάντησε «ποτέ μην λες ποτέ». Για τον χειμώνα είπε ότι είναι βέβαιο πως δεν θα είναι εύκολος. Επίσης, επισήμανε ότι θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντείνει τις ανησυχίες είναι και ο παράγοντας της γρίπης. «Η μετάλλαξη Δέλτα αλλά και η Δέλτα+ φαίνεται ακόμα πιο επιθετική και μαζί με τη γρίπη τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας και αυτή στο MEGA.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων. «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα Σύστημα Υγείας με τις δεδομένες αδυναμίες, θα χρειαστούν μέτρα. Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα» προειδοποίησε.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε δηλώσεις της τόνισε ότι: «Nομίζω ότι θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και στη Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουμε μπει». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δεν θα πάμε σε lockdown» και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι να προστατέψουμε τον άλλο κάνοντας το εμβόλιο και τηρώντας τα μέτρα. «Υπάρχει μια πόλωση γύρω από το εμβόλιο και είναι λυπηρό γιατί πραγματικά μπορούμε να σώσουμε ζωές», σημείωσε ακόμα.

Πηγή:newpost.gr