Ο Ολυμπιακός οφείλει να δείξει πόσο πολύ το θέλει

Ο τρόπος που ο Ολυμπιακός θα διαχειριστεί συνολικά το ντέρμπι κορυφής απέναντι στον ΠΑΟΚ έχει τη σημασία του. Οι λόγοι που καθιστούν την αναμέτρηση πολύ σημαντική για τη συνέχεια και το πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς.

Η κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού πρωταθλήματος αποτελεί τον πρώτο στόχο του Ολυμπιακού μέσα στην περίοδο. Υπό αυτή την έννοια, ο αγώνας των ερυθρόλευκων απόψε με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας “Γ. Καραϊσκάκης” (24/10, 20:30 NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24 με ηχητική περιγραφή από τον Παντελή Διαμαντόπουλο) είναι πολύ περισσότερα από ένα παιχνίδι.

Πρώτον, είναι άκρως σημαντικό βαθμολογικά. Ο Ολυμπιακός με νίκη θα ανοίξει την “ψαλίδα” στο +4 από τον ΠΑΟΚ και θα αποκτήσει αγωνιστικό πλεονέκτημα και ψυχολογικό προβάδισμα ενόψει της συνέχειας. Με ισοπαλία θα διατηρηθεί το +1 για την πειραϊκή ομάδα από τον δικέφαλο του Βορρά, ενώ με ήττα θα βαρύνει το κλίμα στο Ρέντη, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι οι ερυθρόλευκοι θα προέρχονται από την ήττα από την Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν αφήσει ήδη βαθμούς στην έδρα τους στο Πρωτάθλημα (0-0 με τον Ατρόμητο, 0-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό).

Δεύτερον, ο Ολυμπιακός θέλει τη νίκη για λόγους πρεστίζ. Η επικράτηση στα ντέρμπι αποτελεί πάντα ξεχωριστή ιστορία για τη διοίκηση, τον προπονητή, τους ποδοσφαιριστές και τον κόσμο και δυναμώνει ακόμη περισσότερο την εικόνα του συλλόγου.

Τρίτον, μέσω τέτοιου είδους αγώνων μία ομάδα στέλνει τα μηνύματά της προς τους ανταγωνιστές της. Μετράει τις δυνάμεις της, “ζυγίζει” τον αντίπαλο, δείχνει την ποιότητά της, τη δυναμική της και φανερώνει πόσο πεινασμένη είναι για να εκπληρώσει τους στόχους της. Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, έχουν την ευκαιρία να στείλουν σαφές μήνυμα ό,τι ήταν και εξακολουθούν να είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Τέταρτον, το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ είναι για την εξαγωγή συμπερασμάτων, τόσο μεμονωμένα (αυτό καθ’ αυτό το ματς) όσο προσθέτοντας συνολικά εκείνα που έχουν προηγηθεί μέσα στη σεζόν. Ο Ολυμπιακός θα δώσει τον 16ο αγώνα του από το ξεκίνημα της περιόδου (έβδομο για το πρωτάθλημα, ενώ έχει παίξει άλλα εννέα στην Ευρώπη), άρα θα υπάρχει ένα ασφαλές δείγμα για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση που βρίσκεται, τι πάει καλά και τι όχι και τι χρειάζεται να διορθωθεί στην πορεία της περιόδου.

Και, πέμπτο, αγώνες όπως αυτός με τον ΠΑΟΚ και, βέβαια, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό προσθέτουν ή αφαιρούν πόντους από τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή. Παίζει σημαντικό ρόλο η απόδοσή τους και η αποτελεσματικότητά τους ως προς την ατομική βαθμολογία τους στο τέλος της σεζόν. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Μαρτίνς και οι παίκτες είναι σε εγρήγορση και ζουν αυτά τα παιχνίδια με μεγαλύτερη ένταση.

Από εκεί και πέρα, συνήθως τα “μεγάλα” παιχνίδια τα κερδίζει η ομάδα που δείχνει στον αγωνιστικό χώρο ό,τι το θέλει περισσότερο – υπάρχουν και οι περιπτώσεις που πολλά κρίνονται από τη διαιτησία. Ανεξάρτητα από το τι έχει προηγηθεί στο Πρωτάθλημα ή στην Ευρώπη.

Ο Μαρτίνς και οι παίκτες του Ολυμπιακού, λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα απόψε να δείξουν πόσο πολύ θέλουν τη νίκη απέναντι στον δικέφαλο του Βορρά και πόσο διψασμένοι είναι για να κυνηγήσουν το τρίτο σερί Πρωτάθλημα. Βέβαια, αυτό απαιτεί όλοι να παρουσιαστούν σωματικά και πνευματικά έτοιμοι, να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, να βγάλουν αντίδραση, να εμφανιστούν με ενέργεια, πάθος και αποφασιστικότητα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν χρειάζεται να ψάξει να βρει κίνητρα για τους παίκτες, καθώς το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ φτάνει από μόνο του.

Το άδειο Καραϊσκάκη είναι στα μείον για τους ερυθρόλευκους, αφού είναι τελείως διαφορετικοί αγωνιστικά όταν παίζουν μπροστά στους οπαδούς τους και παίρνουν δύναμη από την καυτή ατμόσφαιρα, αλλά ο Ολυμπιακός ξέρει να παίζει και χωρίς τους φιλάθλους του. Από τον Ιούνιο του 2020 και μέχρι σήμερα, η πειραϊκή ομάδα παίζοντας σε κενές κερκίδες στο Νέο Φάληρο λόγω της πανδημίας, κέρδισε 3-0 τον ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, 1-0 στα play-offs και 2-0 στο Κύπελλο.

Το πλάνο και η… έκπληξη

Στα αγωνιστικά, ο Μαρτίνς θα πορευτεί με αυτούς που γνωρίζει και εμπιστεύεται περισσότερο μέχρι σήμερα, έχοντας βέβαια πλέον και την προσθήκη του Γκάρι Ροντρίγκες, που έκανε ντεμπούτο την περασμένη εβδομάδα στα Γιάννινα και ετοιμάζεται να αγωνιστεί εναντίον της πρώην ομάδας του. Απλά, να θυμίσουμε ότι τα τέσσερα τέρματα του Ολυμπιακού πέρυσι στα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη είχαν πετύχει ο Ελ Αραμπί, ο Μ. Καμαρά, ο Βρουσάι και (στα play-offs) ο Μασούρας.

Σχετικά με την ενδεκάδα, ο Βατσλίκ θα είναι κάτω από τα δοκάρια, δεξιά στην άμυνα θα παίξει ο Λαλά ή ο Ανδρούτσος, αριστερά ο Ρέαμπτσιουκ, στα στόπερ ο Παπασταθόπουλος και ο Σισέ, στα χαφ ο Εμβιλά, ο Μαντί Καμαρά και ο Μπουχαλάκης ή ο Κούντε και στην επίθεση ο Αγκιμπού Καμαρά, ο Μασούρας και ο Ελ Αραμπί.

Εάν ο Μαρτίνς αποφασίσει να παρατάξει σχήμα με δύο κεντρικούς χαφ, τότε αναμένεται να μείνει στον πάγκο ένας εκ των Μπουχαλάκη ή Εμβιλά, θα παίξει ο Αγκιμπού Καμαρά πίσω τον σέντερ φορ και στα πλάγια της επίθεσης από τη μία θα είναι ο Μασούρας και από την άλλη ένας εκ των Ροντρίγκες, Βαλμπουενά ή Ονιεκουρού.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, πάντως, δεν αποκλείεται να επιφυλάσσει και κάποια έκπληξη!

Το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, από το “Γ. Καραϊσκάκης”. Σέντρα στις 22:30.

Πηγή:sport24.gr