Έκρυθμη η κατάσταση για τον θάνατο Ρομά στο Πέραμα – Αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σκάγια στα Μέγαρα

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στον απόηχο της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα, το βράδυ της Παρασκευής, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά ένας 18χρονος Ρομά και να τραυματιστεί άλλος ένας.

Τη Δευτέρα, Ρομά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην περιοχή των Μεγάρων που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του 18χρονου. Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν λάστιχα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και αύρα της Ελληνικής Αστυνομίας, με τέσσερις αστυνομικούς να δέχονται σκάγια και να αποχωρούν ελαφρά τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί δέχθηκαν πυροβολισμούς από καραμπίνα και τραυματίστηκαν στα πόδια, ευτυχώς ελαφρά.

Ακόμα, οι συγκεντρωμένοι επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, ενώ από τα επεισόδια έκλεισε, στο ύψος των Μεγάρων, η Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα.

Από το Σάββατο, η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξουν αντίποινα για το θάνατο του 18χρονου.

«Ούτε νεκρούς δεν μας θέλουν»

Όπως καταγγέλλει ο θείος του 18χρονου, Νεκτάριος Καραχάλιος, η οικογένεια ζήτησε από τον δήμαρχο Ασπροπύργου, Νίκο Μελετίου, να ταφεί στο νεκροταφείο της περιοχής, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Όπως εξηγεί, ενώ η οικογένεια του 18χρονου μένει στην περιοχή, στην οποία δεν έχει υπάρξει κάποια ιδιαίτερη εγκατάσταση για τους Ρομά, ο δήμαρχος αρνήθηκε να δεχτεί το αίτημά τους να θάψουν το παιδί τους στο νεκροταφείο Ασπροπύργου, με το πρόσχημα ότι δεν είναι δημότης.

«Ούτε νεκρούς δεν μας θέλουν» αναφέρει χαρακτηριστικά και καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση και να μην επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε βίντεο που δημοσίευσε η ΚΕΕΡΦΑ από επίσκεψή της στον καταυλισμό, κάνει λόγο για «ρατσισμό ακόμα και στον τάφο» και καλεί την κυβέρνηση να ανατρέψει αυτήν την απόφαση.

Όπως αναφέρει ο συντονιστής της κίνησης, Πέτρος Κωνσταντίνου, «οι Ρομά δεν είναι σκουπίδια, όπως είχε πει ο Κασιδιάρης πριν από κάποια χρόνια στον Ασπρόπυργο καλώντας σε πογκρόμ εναντίον τους».

Οι ζωές των Ρομά μετράνε

Η οικογένεια ζητά δικαίωση για τον θάνατο του Νίκου Σαμπάνη, που άφησε πίσω του δύο παιδιά και μια γυναίκα έγκυο. Ζητά να οδηγηθούν οι αστυνομικοί στη φυλακή.

«Το δόγμα νόμος και τάξη έχει μεταφραστεί σε σφαίρες στο κορμί νέων ανθρώπων» αναφέρει από τη μεριά του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, που καλεί το εργατικό, αντιρατσιστικό και φοιτητικό κίνημα σε κινητοποιήσεις για να μην υπάρξει οποιαδήποτε συγκάλυψη.

Το βίντεο είναι γυρισμένο σε σπίτι συγγενή του άτυχου νέου παρουσία και του πατέρα του Νίκου Σαμπάνη, και όπως καταγγέλλουν οι άνθρωποι εκεί, οι συνθήκες που ζουν είναι άθλιες.

Δεν υπάρχει ρεύμα, και ο λιγοστός φωτισμός που χρησιμοποιούν για να αποχαιρετήσουν τον Νίκο Σαμπάνη είναι από μπαταρία αυτοκινήτου.

Σημειώνουν ακόμα ότι στην περιοχή δεν υπάρχει νερό, ούτε δρόμοι, και όσοι προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους σαν μικροπωλητές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Οι ζωές των Ρομά μετράνε, αναφέρουν από την ΚΕΕΡΦΑ και ζητούν άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα της οικογένειας και ο Νίκος Σαμπάνης να ταφεί στο νεκροταφείο Ασπροπύργου, εκεί που μένει η οικογένειά του.

Aνατροπή για τον 18χρονο νεκρό

Στο μεταξύ, μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της φονικής καταδίωξης στο Πέραμα φέρνουν οι ισχυρισμοί της δικηγόρου του 16χρονου που βρισκόταν στο αυτοκίνητο και τραυματίστηκε από τα πυρά της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την κυρία Βούλα Δημητριάδου και όσα δήλωσε, μιλώντας στο Open, ο οδηγός του οχήματος ήταν ο 15χρονος, που ακόμα αναζητείται και πληροφορίες τον φέρουν έτοιμο να παραδοθεί στις αρχές άμεσα.

Ο 16χρονος που τραυματίστηκε από τα πυρά ήταν, σύμφωνα πάντα με την δικηγόρο του, ο συνοδηγός, ενώ ο 18χρονος που σκοτώθηκε καθόταν στο πίσω κάθισμα.

Η κυρία Δημητριάδου τόνισε πως «έχουμε πολλές περιπτώσεις απείθειας, που αυτοκίνητα δεν σταματούν σε περιπτώσεις ελέγχων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Αλίμονο αν κάθε φορά θρηνούμε νεκρούς και διακινδυνεύουν πολίτες».

Σε ό,τι αφορά τις μαρτυρίες που θέλουν τον οδηγό να εμβολίζει με το αυτοκίνητο τους μοτοσικλετιστές της ομάδας «ΔΙΑΣ», η δικηγόρος απάντησε: «Δεν μπορούσαν να πυροβολήσουν στα λάστιχα του οχήματος; Σε ποια περίπτωση και από ποια απόσταση ο αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του όπλου;».

Και προσέθεσε: «Κινδύνευσε η ζωή και των επτά;».

Πηγή:in.gr