Επιβλητικό κτίριο θα αναγείρει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας

Μακέτα του νέου επιβλητικού κτιρίου της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας στο προάστιο Lakemba. Φώτο: Supplied

Έργο προυπολογισμού 16 περίπου εκατομμυρίων δολλαρίων, προγραμματίζει να κτίσει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Σίδνεϊ και Ν.Ν. Ουαλίας στο οικόπεδο όπου εδρεύει σήμερα η Κοινότητα, η έκταση του οποίου πλησιάζει τα 5.400 περίπου τετραγωνικά μέτρα.

Βρίσκεται στην οδό Lakemba, στην ομώνυμη περιοχή και απέχει ελάχιστα από τον προαστιακό σιδηροδρομικό σταθμό. Στην περιοχή Lakemba ζει περίπου το 10% του ελληνισμού του Σίδνεϊ και πολύ κοντά είναι το Γηροκομείο, το κέντρο παιδικής φροντίδας και τα απογευματινά σχολεία της Κοινότητας.

Πρόκειται να γίνει ένα σύγχρονο κτίριο το οποίο αναμένεται να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Σίδνεϊ, οι οποίες σήμερα στεγάζονται στο υπάρχον κτίριο το οποίο θα κατεδαφιστεί. Τα σχέδια για το νέο κτιριακό συγκρότημα έχουν εκπονηθεί Έλληνες αρχιτέκτονες και το παρουσίασαν πριν λίγες μέρες στο Δ.Σ. και όλα τα μέλη του ΔΣ έμειναν κατενθουσιασμένοι.

Θα έχει τρεις ορόφους καθώς και υπόγειο που θα στεγάσει διάφορους αποθηκευτικούς χώρους, τον κλιματισμό και άλλες εγκαταστάσεις. Στους τρεις ορόφους θα στεγαστούν τα γραφεία του Δ.Σ., γραφεία υπαλλήλων της Κοινότητας και άλλων Συλλόγων και Αδελφοτήτων που συνεργάζονται με την Κοινότητα. Θα υπάρχει αμφιθέατρο χωρητικότητας 300 ατόμων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και συνεδριακό κέντρο τα οποία διαχωρίζονται με τοίχο που θα ανοιγοκλείνει, αυξάνοντας έτσι τη χωρητικότητα σε 500 άτομα.

Επιπλέον θα υπάρχουν βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, εστιατόριο, κυλικεία, χώρους αρχείων και αποθηκευτικούς χώρους. Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα έχει πρόσοψη στην οδό Lakemba και θα έχει ασφαλή και εύκολη πρόσβαση με ειδική πρόνοια για τους ηλικιωμένους και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κτιριακό συγκρότημα θα διαθέτει τεράστιο και δωρεάν χώρο πάρκινγκ ο οποίος θα είναι χωρητικότητας άνω των 100 αυτοκινήτων. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια γίνονται με προοπτική 5 ορόφων.

Δηλαδή, μελλοντικά η Κοινότητα θα κτίσει άλλους δύο ορόφους με διαμερίσματα που, ως γνωστόν, στο Σίδνεϊ τα διαμερίσματα είναι και ακριβά αλλά και περιζήτητα. Αυτά μελλοντικά θα χρησιμοποιηθούν για να φέρνουν έσοδα στην Κοινότητα.

Το σχέδιο αυτού του επιβλητικού κτιρίου θα τεθεί προς έγκριση στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση των μελών της Κοινότητας και αναμένεται να τύχει της ομόφωνης αποδοχής των μελών.

 

Πηγή: neoskosmos.com