“Επί ματαίω” η συμβιβαστική προσπάθεια στην Ομοσπονδία

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΟΥ: Πανομογενειακή συνέλευση Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Σταθάκειο, Αστόρια, 6 Οκτωβρίου 2021. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, παρά τις προσπάθειες που έλαβαν χώρα τα τελευταία 24ωρα για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης, με σκοπό το άνοιγμα του Σταθάκειου και σύστασης ενός κοινά αποδεκτού διοικητικού σχήματος.

Η διάσταση αυτή επιβεβαιώθηκε και κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που συγκάλεσε, στην αίθουσα του Μίνωα -με δεδομένο ότι δεν έχει πρόσβαση στο Σταθάκειο- η Διοίκηση που εξελέγη στις εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπερβεί την «κόκκινη γραμμή» που, ουσιαστικά, την χωρίζει από την άλλη πλευρά, η οποία δεν είναι άλλη από την παραίτηση του Δ.Σ. και έμπρακτη ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως τονίστηκε, τις προηγούμενες ημέρες, με πρωτοβουλία των επιχειρηματιών Αχιλλέα Λυγγέρα, Κώστα Μάστορα και Γιώργου Αλμυρούδη, αλλά και την συμμετοχή του δημοσιογράφου, Δημήτρη Φίλιου, συγκροτήθηκε μια άτυπη Επιτροπή, με αποστολή να φέρει τις δυο πλευρές στο ίδιο τραπέζι για την επίτευξη προσωρινής λύσης, έστω και την ύστατη ώρα. Ομως, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε κοινό σημείο ως προς το θέμα των ενδελεχών ελέγχων στα οικονομικά και τα μητρώα των Συλλόγων, το αίτημα των πρώην προέδρων για διάλυση του Δ.Σ. της 19ης Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως βάζει φρένο σε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας.

«Παραβρέθηκα εκεί κατόπιν προσκλήσεως του κ. Γεωργόπουλου. Είπα ότι δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αν το Δ.Σ. δεν το συζητήσει. Ακούσαμε, αλλά δεν είπαμε ότι συμφωνήσαμε. Το Δ.Σ. θα καταθέσει την δική του πρόταση. Οι κ. Μάστορας και Αλμυρούδης έχουν κάνει καλή δουλειά αλλά δεν γίνεται πρόταση μόνο από την μια πλευρά», ανέφερε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τιμολέων Κακούρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλμυρούδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι, ενόσω διατηρείται η παρούσα δυσλειτουργία, ο χρόνος τρέχει εναντίον της Ομοσπονδίας, με κίνδυνο να απωλέσει την διοργάνωση της παρέλασης, αλλά και να ζημιωθεί οικονομικά σε ανεπανόρθωτο βαθμό, εν μέσω διαδοχικών δικαστικών δαπανών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δ.Σ., Γεώργιος Γεωργόπουλος, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την επιμονή των πρώην προέδρων στην παραίτηση του Δ.Σ, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα αναφορικά με την διοργάνωση της παρέλασης, υπενθυμίζοντας ότι διοργανώνεται από την Ομοσπονδία εδώ και 83 χρόνια.

Τέλος, ο Νίκος Μπάρδης πρότεινε την διεξαγωγή μιας κοινής Γενικής Συνέλευσης, παρουσία και των δυο πλευρών, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ψήφισμα για αλλαγή κλειδαριών

Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση -παρουσία 34 εκπροσώπων Συλλόγων- ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα που εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. να προχωρήσει σε αλλαγή κλειδαριών και να μπει στο Σταθάκειο ως νόμιμη διοίκηση.

Ειδικότερα, το ψήφισμα αναφέρει πως η ενέργεια αυτή προτείνεται για λόγους ασφαλείας, και πως κλειδιά για το Σταθάκειο θα έχουν μόνο τα μέλη του Δ.Σ.

Η απόφαση αυτή ενδεχομένως να επισπεύσει εξελίξεις, αν και οι προσπάθειες για συμβιβαστική λύση αναμένεται να συνεχιστούν.

Πηγή:ekirikas.com