ΑΕΚ: Τα αντανακλαστικά του Στάνκοβιτς συμβάλλουν στις νίκες

Ο γκολκίπερ της ΑΕΚ στις εκτός έδρας νίκες με Παναιτωλικό και Βόλο είχε καθοριστικές επεμβάσεις με βαθμό δυσκολίας, ενώ από την αρχή της σεζόν αποδεικνύει σταθερά ότι είναι ικανός με την μπάλα στα πόδια.

Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς είναι ένας τερματοφύλακας που διαθέτει νοοτροπία του νικητή, κάτι που έβγαλε και στις πρόσφατες δηλώσεις του στο Gazzetta μετά την εκτός έδρας νίκη της ΑΕΚ στον Βόλο. «Είμαστε στην ΑΕΚ για να τη φέρουμε στην κορυφή», τόνισε ο 28χρονος Αυστριακός γκολκίπερ, ο οποίος άλλωστε είναι «ψημένος» στη φιλοσοφία του πρωταθλητισμού στη χώρα του με τη Σάλτσμπουργκ.

Δεδομένα ένας γκολκίπερ θα έχει και καλές και κακές μέρες. Για παράδειγμα στο 3-3 με τον ΟΦΗ θα μπορούσε να είχε καλύτερες αντιδράσεις. Ωστόσο, στα τρία τελευταία παιχνίδια με Παναιτωλικό, Ατρόμητο και Βόλο, ο Στάνκοβιτς δέχθηκε διπλάσιες τελικές on target (18) από όσες είχε δεχθεί (9) στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, αλλά είδε την εστία του να παραβιάζεται μόλις δύο φορές.

Τα ρεφλέξ του μέτρησαν σε Αγρίνιο και Βόλο

Στον αγώνα με τον Ατρόμητο είναι αλήθεια πως ο Στάνκοβιτς δεν χρειάστηκε να πραγματοποιήσει κάποια καθοριστική απόκρουση, μιας και η άμυνα της ΑΕΚ «έσβησε» τις επιθέσεις του αντιπάλου σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, τόσο στην εκτός έδρας νίκη με τον Παναιτωλικό, όσο και στο διπλό απέναντι στον Βόλο, ο 28χρονος Αυστριακός τερματοφύλακας είχε κομβικές επεμβάσεις, οι οποίες βοήθησαν μαζί φυσικά με την τεράστια επιθετική ποιότητα της ΑΕΚ ώστε να μπουν στο κιτρινόμαυρο… σακούλι συνολικά έξι βαθμοί.

 

Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα αντανακλαστικά του Στάνκοβιτς. Όπως προκύπτει από το Wyscout, στον Βόλο ο Στάνκοβιτς δέχθηκε 6 τελικές στον στόχο, πραγματοποιώντας πέντε επεμβάσεις, οι οποίες και οι πέντε απαιτούσαν ρεφλέξ. Δέχθηκε ένα γκολ σε σουτ που άλλαξε πορεία στο κεφάλι του Βράνιες κάνοντας πολύ δύσκολη την όποια αντίδραση. Στο Αγρίνιο από τις οκτώ τελικές που δέχθηκε στον στόχο, απέκρουσε τις επτά (δέχθηκε ένα γκολ) με τις τρεις από αυτές τις επεμβάσεις να απαιτούν αντανακλαστικά.

Η ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια

 

Φυσικά, σταθερά από το ξεκίνημα της σεζόν, όπως είχαμε αναλύσει, ο Στάνκοβιτς παραμένει ικανός με την μπάλα στα πόδια. Ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ρίχνοντας μια ματιά στην καριέρα του στη Σάλτσμπουργκ, κάτι που φροντίζει να το δείχνει και με την ΑΕΚ. Σύμφωνα με το Wyscout, από το ξεκίνημα της σεζόν ο Στάνκοβιτς καταγράφει μέσο όρο ανά παιχνίδι ποσοστό 89,4% στις επιτυχημένες μεταβιβάσεις. Μάλιστα συγκριμένα στις μακρινές μπαλιές, που είναι και το σημείο «κλειδί», ο Στάνκοβιτς έχει μέσο όρο στα ματς της ΑΕΚ ποσοστό επιτυχίας 74,5%, το οποίο θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν στον Βόλο δεν έπεφτε πολύ χαμηλά (56%) για τα δικά του στάνταρ.

Πέρα από τα στατιστικά, είναι εμφανές σε κάθε παιχνίδι της ΑΕΚ ότι ο 28χρονος Αυστριακός τερματοφύλακας νιώθει άνεση με την μπάλα στα πόδια. Δεν πανικοβάλλεται ποτέ, βγάζει σταθερότητα στις μεταβιβάσεις ακόμα και όταν πάει να ασκηθεί πρέσινγκ από τους αντίπαλους επιθετικούς και γενικότερα προσφέρει κάτω από τα δοκάρια. Προφανώς και όπως κάθε παίκτης θα κριθεί στη διάρκεια μέχρι το τέλος της σεζόν, ωστόσο τα πρώτα δείγματα του Στάνκοβιτς είναι ικανοποιητικά. Ο ίδιος άλλωστε τονίζει ότι παίζει πάντα με αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας που έχει έρθει και ποιοι είναι οι υψηλοί στόχοι του κλαμπ.

Αφού λάνσαρε έναν καινοτόμο υπερπλήρη οδηγό για τη νέα σεζόν του ΝΒΑ, το Gazzetta ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για ένα NBA Tour χωρίς προηγούμενο. Ο Αντώνης Καλκαβούρας θα βρεθεί σε έξι διαφορετικές πολιτείες των Η.Π.Α. ακολουθώντας τους πρωταθλητές Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μείνετε συντονισμένοι, το περιεχόμενο θα είναι εντυπωσιακό!

@Photo credits: eurokinissi/gazzetta.gr