Θέλουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Σταθάκειο

Καθολικό το αίτημα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την κρίση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης υπό την ανεξάρτητη επιτροπή των διαμεσολαβητών με επικεφαλής τον Κώστα Μάστορα.

Αν και οι προσπάθειες της ανεξάρτητης επιτροπής τορπιλίστηκαν από την γενική συνέλευση που συγκάλεσε το νεοεκλεγμένο συμβούλιο την Δευτέρα στην Αστόρια και όλοι προεξοφλούσαν το ναυάγιο, εν τούτοις η ενημερωτική συνάντηση που συγκάλεσαν οι διαμεσολαβητές στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 2021 προκειμένου να εξηγήσουν τα αίτια της αποτυχίας απέκτησε τις δέουσες διαστάσεις και ανέτρεψε τα δεδομένα.

Ειπώθηκαν μεγάλες αλήθειες τόσο από την έδρα, όσο και από τους παρισταμένους και αν και οι διαμεσολαβητές είχαν ήδη ετοιμαστεί «να νίψουν τας χείρας τους» τα στελέχη που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στην Ομοσπονδία και ήταν παρόντα αντιλήφθηκαν το πρόβλημα, εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί και μάλιστα άφησαν και μια χαραμάδα ελπίδας για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δήλωση της Ανεξάρτητης Επιτροπής

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαμεσολαβητών την επόμενη της συζήτησης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας αποδέχεται την ανανέωση της εντολής για νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο: “Η Ανεξάρτητη Επιτροπή γιά την επίλυση της κρίσης στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ανταποκρινόμενη στο αίτημα πολλών εκπροσώπων φορέων της οργανωμένης ομογένειας της περιοχής μας και μετά από διαβουλεύσεις με στελέχη και των δύο πλευρών, αποφάσισε να συνεχίσει  για ένα τακτό χρονικό διάστημα 10 περίπου ημερών την προσπάθεια γιά την άρση του αδιεξόδου.
Η  Επιτροπή διαβλέποντας θετική προοπτική απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές να κάνουν την υπέρβαση πρός όφελος της Ομοσπονδίας και του Ελληνισμού”.

Η συζήτηση

Την συνεδρίαση διεύθυνε ο Κώστας Μάστορας, ο οποίος ηγούνταν της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαμεσολαβητών έχοντας στο πλευρό του τα μέλη της Γιώργο Αλμυρούδη, Αχιλλέα Λυγγέρα και μετέπειτα στην έδρα προσήλθαν και οι κ.κ. Νίκος Αλυσανδράτος και Δημήτρης Φίλιος. Παραβρέθηκε επίσης και ο Ευστάθιος Βαλιώτης, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας και όπως επεσήμανε ο κ. Μάστορας προσέφερε τις δικές του υπηρεσίες.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών, όπως χαρακτήρισε ο κ. Κώστας Μάστορας τα μέλη της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων. Συγκεκριμένα από την πλευρά της πλειοψηφίας της Επιτροπής των πρώην πρόεδροι παραβρέθηκαν οι κ.κ. Νίκος Διαμαντίδης, Δήμος Σιώκης, Δημήτρης Καλαμαράς, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δημήτρης Α. Γωνιάς και Χρήστος Βουρνάς.

Από την πλευρά του νεοεκλεγμένου συμβουλίου παρέστησαν οι κ.κ. Νίκος Μπάρδης, Πολύκαρπος Κοτρώνης, Γιώργος Ξερακιάς και Σπύρος Πυργιώτης, καθώς επίσης ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής Αναστάσιος Καραγκούνης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αχιλλέας Λυγγέρας, Κώστας Μάστορας, Γιώργος Αλμυρούδης και Δημήτρης Φίλιος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Παραβρέθηκε επίσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως του 2020 και πρώην α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλειος Γκουρνέλος, ο οποίος απείχε από την Ομοσπονδία από τότε που ξεκίνησαν οι «βεντέτες» στην Επιτροπή των Πρώην Προέδρων, ο πρόεδρος της Panatha USA και πρώην υποψήφιος Βλάσης Αναστασίου, ο Αλέκος Μπαρμπαγιάννης, από τον Σύλλογο Ελευθέριανης Ναυπακτίας και άλλοο, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους τόνισαν την αναγκαιότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων, θέτοντας ξεκάθαρα χρονικά όρια.

Τόσο ο κ. Κώστας Μάστορας, όσο και οι κ.κ. Γιώργος Αλμυρούδης, Αχιλλέας Λυγγέρας, Δημήτρης Φίλιος και Νίκος Αλυσανδράτος επεσήμαναν ότι το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής είχαν διανύσει τα 99 % της αποστάσεως και ενώ ετοιμάζονταν να υπογράψουν το συνυποσχετικό για την συγκρότηση των επιτροπών θεσμών και διαφάνειας, οικονομικού ελέγχου, παρελάσεως, καταστατικού και την διοικούσα επιτροπή (5 + 5 + 3), οι κ.κ. Τιμολέων Κακούρος και Γιώργος Γεωργόπουλος ζήτησαν παράταση προκειμένου να ενημερώσουν το διοικητικό συμβούλιο και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αργότερο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, 24 Οκτωβρίου 2021.

Ο πρόεδρος του νεοεκλεγμένου συμβουλίου κ. Τιμολέων Κακούρος και ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος προτίμησαν να παραπέμψουν στην γενική συνέλευση το θέμα και να δοθεί η χαριστική βολή στις διαπραγματεύσεις.

Το συνυποσχετικό το οποίο καλούνταν να υπογράψουν οι δύο πλευρές είχε ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας την άρση όλων των μηνύσεων και το άνοιγμα του Σταθάκειου Κέντρου, το οποίο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αλυσοδέθηκε από την πλευρά Καλαμαρά, Σιώκη, Μεϊμάρογλου, Τσεκερίδη, Διαμαντίδη, Σταθάκου και Μεϊμάρογλου στις 14ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να παρεμποδίσουν την γενική συνέλευση και την διενέργεια των εκλογών.

Έκτοτε το Σταθάκειο ανοίγει μόνο για τις συνεδριάσεις της πλειοψηφίας των Πρώην Προέδρων, ενώ το νεοεκλεγμένο συμβούλιο παραμένει στην «εξορία».

Κοινή συνισταμένη όλων των συζητήσεων και συνάμα αίτημα των περισσοτέρων ήταν η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από την Ανεξάρτητη Μεσολαβητική Επιτροπή υπό του κ. Κώστα Μάστορα. Συνεπώς η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση ανανέωσε την εντολή στον Κώστα Μάστορα και την εν λόγω Επιτροπή, όχι μόνο για την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά και για την σύγκληση της γενικής συνέλευσης με την συμμετοχή των δύο συμβαλλόμενων πλευρών προκειμένου να αποκτήσει και νομική υπόσταση και να γίνει υποχρεωτική για όλους η συμφωνία.

Η επίτευξη συμφωνίας προϋποθέτει επίσης τη λήξη της θητείας όλων των πρώην προέδρων και τον αποκλεισμό από τις υπό σύσταση επιτροπών όλων όσων έχουν υπηρετήσει στα προεδρεία των πέντε τουλάχιστον τελευταίων ετών που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Παράλληλα ο οικονομικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας – στον οποίο φαινομενικά συμφωνούν όλοι – δεν θα γίνει από ορκωτούς, αλλά από ανεξάρτητους δικανικούς (forensic) λογιστές.

Δύο ηγεσίες

Αν και τα μέλη της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων έχουν παραδεχτεί δημοσίως ότι έχουν αποτύχει εν τούτοις συνεχίζουν ολοταχώς προς το τέλμα. Χθες Παρασκευή, η ομογένεια θα συνειδητοποιίησε ότι υπάρχουν δύο Ομοσπονδίες, η μια ταμπουρωμένη στο Σταθάκειο και η άλλη στην εξορία.

Και οι δύο Ομοσπονδίες αποφάσισαν για την διασκέδαση των εντυπώσεων να διοργανώσουν εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου σε διαφορετικούς χώρους και ημέρες.

Η πλειοψηφία των Πρώην Προέδρων, η οποία «αποτελεί την έχουσα στέγη Ομοσπονδία θα διοργανώσει απόψε Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου στο Σταθάκειο την δική της εκδήλωση η οποία προσφέρεται δωρεάν και την Κυριακή θα τελέσει την Αρτοκλασία και την Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια.

Το διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Τιμολέοντα Κακούρου θα διοργανώσει τις εκδηλώσεις την Κυριακή, οι οποίες θα ξεκινήσουν με την Αρτοκλασία και την Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια.  Άρα στον ίδιο ναό θα παρελάσουν οι δύο Ομοσπονδίες, η μία με το λάβαρο και η άλλη με τον αέρα του νικητή των εκλογών της 19ης Σεπτεμβρίου 2021.