«Μάρκος Μπότσαρης»: Η εθνική όπερα του Παύλου Καρρέρ στο Ολύμπια

NIKOLAS KOMINIS
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

Μια ελληνική «εθνική όπερα» σε τέσσερις πράξεις, η οποία αποτελεί έναν ύμνο στην ανδρεία και την αριστεία του σπουδαίου στρατηγού της Επανάστασης.

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 20:00, το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει το περίφημο «εθνικό μελόδραμα» Μάρκος Μπότσαρης του Παύλου Καρρέρ σε συναυλιακή μορφή, στα ελληνικά.

Το έργο έκανε παγκόσμια πρώτη στην Πάτρα το 1861, πάνω στο σταυροδρόμι της ευρωπαϊκής μεταρομαντικής όπερας και των νέων τάσεων της εθνικής μουσικής. Έκτοτε διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά λυρικά θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην πορεία, για αδιευκρίνιστους λόγους το έργο χάθηκε, και στα τέλη του 1950 διασωζόταν μόνο το σπαρτίτο.

Ο Παύλος Καρρέρ γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1829 και υπήρξε αναμφίβολα, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσουργούς του 19ου αιώνα, ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία μιας εθνικής μουσικής, και συνέθεσε μια σειρά από οπερατικά έργα με αμιγώς ελληνική θεματολογία. Το ύφος του, αν και φανερά επηρεασμένο από την ιταλική όπερα και ιδιαίτερα τον Βέρντι, διακρίνεται για το ελληνικό του χρώμα και τη δημιουργική αφομοίωση των σύγχρονων τάσεων της εποχής.

Το 2013, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής ολοκλήρωσε τη νέα ενορχήστρωση του έργου, η οποία βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ, και αναδεικνύει τη συγγένεια του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, θα διευθύνει μια διανομή καταξιωμένων Ελλήνων σολίστ, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην εμβληματική όπερα του Επτανήσιου συνθέτη.

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Μετάφραση: Βέτα Πεζοπούλου (Νέα επιμέλεια: Δημήτρης Γιάκας)

Νέα ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

Διανομή

Μάρκος Μπότσαρης: Κωνσταντίνος Κληρονόμος

Σοφία: Άννα Στυλιανάκη

Μουσταφά: Γιώργος Κανάρης

Παλαιών Πατρών Γερμανός: Χριστόφορος Σταμπόγλης

Χρυσή: Άρτεμις Μπόγρη

Info

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, Ώρα: 20.00

Εισιτήρια

Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 5
Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): 10
Γ’ Ζώνη: 12
Β’ Ζώνη: 15
Α’ Ζώνη: 18
Διακεκριμένη Ζώνη: 20
Προεδρικό θεωρείο: 30

Προπώλησηhttps://www.ticketservices.gr/event/markosbotsarisolympiadimotikotheatromariakallas/?lang=el