Εγκαίνια έκθεσης «ΙΔΕΑ» στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο

Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ελληνικά χρώματα και πολύ υψηλή εκπροσώπηση στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Η αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε με τα εγκαίνια της Έκθεσης «ΙΔΕΑ: Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis από την Αιγύπτια Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Nabila Makram, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη και τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κ. Mostafa ElFeki.

Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κ. Mostafa ElFeki, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, κ. Mohamed ElSherif, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, κ. Aziz Konsowa, ο Πρόεδρος του Noesis, κ. Μιχαήλ Σιγάλας, καθώς και ο Βασίλειος Κουκουσάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Η έκθεση «ΙΔΕΑ», η οποία θα φιλοξενείται στον εμβληματικό χώρο της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας μέχρι και τις αρχές του νέου έτους, παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης, που έχει αφήσει ισχυρότατο αποτύπωμα σε σειρά επιστημονικών, τεχνικών και καλλιτεχνικών πεδίων, και μάλιστα με τη χρήση νέων ψηφιακών μέσων (3D κινούμενες εικόνες, οι αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα), καθώς και με φυσικά μοντέλα τεχνολογικών ευρημάτων και ανακατασκευών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ και με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.