Κακοκαιρία – Προβλήματα στην Αττική – Πλημμύρες, κλειστοί δρόμοι και απεγκλωβισμοί

Από τη Δευτέρα το βράδυ επελαύνει το κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας, ενώ η έντονη βροχόπτωση που έπληξε χθες την Αττική, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε διάφορες περιοχές.

Η Πυροσβεστική δεχόταν συνεχώς κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και ισόγεια σπιτιών.

Οι περιοχές που φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής είναι το Μοσχάτο, η Καλλιθέα ο Ταύρος, το Π. Φάληρο και η περιοχή του Ρέντη, απ’ όπου η Πυροσβεστική μέχρι τα μεσάνυχτα είχε δεχτεί σχεδόν 90 κλήσεις (σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση) εκ των οποίων 19 κλήσεις για μεταφορά οδηγών σε ασφαλή σημεία.

Σύμφωνα με την Τροχαία υπήρξε τη νύκτα διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού.

Πλημμύρες και κλειστοί δρόμοι

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των πλημμυρισμένων δρόμων, διεκόπη η κυκλοφορία στην Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Λ. Συγγρού και στον παράδρομο της Λ. Κηφισού, στο ρεύμα προς την οδό Πειραιώς, από το ύψος της Λ. Γ. Παπανδρέου, ενώ αποκαταστάθηκε λίγο πριν από 1 π.μ. η κυκλοφορία στην οδό Πέτρου Ράλλη που είχε διακοπεί από την οδό Αγίας Άννης, στο ρεύμα προς Λ. Κηφισού.

Πρόβλημα υπήρξε για άλλη μία φορά και κάτω από τη γέφυρα στην παραλιακή, όπου πριν από ένα μήνα είχε μείνει για δύο και πλέον ημέρες λεωφορείο, με τους επιβάτες του να σχηματίζουν «αλυσίδα» προκειμένου να βγουν.

Στην αγορά του Ρέντη 4 άτομα είχαν εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητο, με την Πυροσβεστική να επεμβαίνει για να τους βοηθήσει.

Στην Ποσειδώνος, στο σημείο που χωρίζεται ο δρόμος, έχει κλείσει στο ρεύμα προς Συγγρού, καθώς είναι πολύ υψηλή η στάθμη των υδάτων και υπάρχουν λάσπες.

Δεκάδες κλήσεις στην πυροσβεστική

Οπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 83 κλήσεις, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, στην Καλλιθέα και στο Παλαιό Φάληρο:

* Στην περιοχή Μοσχάτου – Ταύρου, 46 κλήσεις, εκ των οποίων 35 ήταν για αντλήσεις υδάτων και 11 για τη μεταφορά ανθρώπων σε ασφαλή σημεία.

* Στην περιοχή της Καλλιθέας, 32 κλήσεις, 26 για αντλήσεις υδάτων και 6 για τη μεταφορά ανθρώπων σε ασφαλή σημεία.

* Στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, μία κλήση για άντληση υδάτων και άλλη μία για τη μεταφορά ανθρώπου σε ασφαλές σημείο.

* Στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μία κλήση για άντληση υδάτων και 2 για μεταφορές ανθρώπων σε ασφαλή σημεία.

Από τις 20 κλήσεις για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων, πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε τέσσερις, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι εγκλωβισμένοι κατάφεραν να απομακρυνθούν μόνοι τους ή με τη βοήθεια άλλων πολιτών.

Αυξημένη ετοιμότητα

Στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής επισημαίνεται ότι παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Τονίζεται επίσης ότι οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά προσωπικού και οχημάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρχών.