Κορωνοϊός: Η αναζωπύρωση της πανδημίας, «λυγίζει» το ΕΣΥ – Κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο

Δύσκολες οι μέρες για την χώρα, που μετρά σχεδόν 100 νεκρούς κάθε 24 ώρες. Τα νοσοκομεία γονατίζουν από τις νοσηλείες και τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτητα, αναγκάζοντας  την κυβέρνηση  βάλει επι τάπητος, δέσμη με νέα μέτρα.

Σημαντικές για την πορεία της πανδημίας κρίνονται από τους επιστήμονες οι επόμενες 15 μέρες ενώ και χθες  οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.108 κρούσματα, 93 θάνατοι ενώ 612 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 499 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 113 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη. To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,13.

Η κορύφωση των δεικτών

«Είναι δύσκολες μέρες. Οι δύο δείκτες (σ.σ. νεκρών και διασωληνωμένων) στεναχωρούν τους πάντες και για να μειωθούν πρέπει να μειώσουμε τα κρούσματα. Πώς θα γίνει αυτό; Με τους εμβολιασμούς. Αυτό είναι το όπλο που έχουμε», τόνισε, μιλώντας στο MEGA, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη επισήμανε ότι τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε υψηλό επίπεδο όμως, κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα. «Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, πάμε σε αρκετά καλή εμβολιαστική κάλυψη».

Ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της επιπέδωσης της καμπύλης λέγοντας ότι «υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί». Ανέφερε ακόμα ότι το καθολικό απαγορευτικό δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά»

Την ίδια ώρα να σημειωθεί ότι Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία αλλάζουν χρώμα και από το επίπεδο 4 (κόκκινο) πηγαίνουν στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο) και τα Χανιά από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Ένας 39χρονος από την Άσσηρο Λαγκαδά πέθανε από κορωνοϊό. Πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ήταν ανεμβολίαστος ενώ νόσησε και όλη του η οικογένεια. Στη Λάρισα έχασε τη μάχη έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο 41χρονος καρδιολόγος, ο οποίος ήταν ανεμβολίαστος.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Σε μήνυμά της, η επικεφαλής του δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid-19 θα πρέπει να εξεταστεί για όλους τους ενήλικες, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνει την πραγματοποίηση της 3ης δόσης του εμβολίου ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξίδια εντός της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τα προγράμματα εμβολιασμού τρίτης δόσης τους», επισημαίνει ωστόσο ότι «δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

«Μάχη» διαρκείας στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία λυγίζουν υπό το βάρος της πανδημίας, με όλους τους πόρους να στρέφονται προς τους ασθενείς με κορωνοϊό. Ωστόσο, την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι υπόλοιποι ασθενείς οι οποίοι περιμένουν για ένα χειρουργείο.Τα τακτικά χειρουργεία των νοσοκομείων έχουν ανασταλεί καθώς η προσοχή δίνεται στα περιστατικά κορωνοϊού.

«Αναλάβαμε την ευθύνη μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τα χειρουργεία θα γίνονται κανονικά. Είναι άδικο για τους non Covid ασθενείς να στερούνται τα χειρουργεία τους. Ό,τι είναι θα προχωρήσει και θα γίνονται κανονικά», αναφέρει η κ. Παγώνη σε συνέντευξη της στο MEGA.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι οι ασθενείς που δε νοσούν από κορωνοϊό, «δεν μπορούν να διαχωρίζονται» από το Σύστημα Υγείας. «Είναι άδικο για τους ανθρώπους αυτούς να μην εξυπηρετηθούν», κατέληξε.

Δραματικές εφημερίες

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υπάρχουν 28 διασωληνωμένοι και 8 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

«Τα προγραμματισμένα ακόμα και σοβαρά χειρουργεία δυστυχώς αναβάλλονται διότι δεν υπάρχουν χειρουργικές αίθουσες και αναισθησιολόγοι» δηλώνει το μέλος του ΔΣ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Γιάννης Κούτρας.

Λεχώνες εξακολουθούν να είναι διασωληνωμένες στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου σε σοβαρή κατάσταση ενώ στη χθεσινοβραδινή εφημερία πραγματοποιήθηκαν άλλες 3 εισαγωγές εγκύων με Covid, μία εκ των οποίων γέννησε. Μητέρα και μωρό είναι καλά στην υγεία τους.

Στη Λάρισα σημειώθηκαν 254 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες

«Δυστυχώς και οι ιδιωτικές κλινικές είναι γεμάτες, σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το χώρο της ανάνηψης των χειρουργείων» αναφέρει ο διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός.

newpost.gr