Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 1-0

«Ερυθρόλευκη» γιορτή, θρυλική πρόκριση! Ο Ολυμπιακός με γκολάρα του Τικίνιο Σοάρες στο 90’, επικράτησε με 1-0 της Φενερμπαχτσέ στο Καραϊσκάκη για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Europa League και «σφράγισε» την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Οι Πειραιώτες ήταν καλύτεροι από τους Τούρκους και πήραν δίκαια το τρίποντο, με το οποίο έφτασαν τους 9 βαθμούς και «κλείδωσαν» τη δεύτερη θέση, ενώ την τελευταία αγωνιστική θα ταξιδέψουν στο Βέλγιο για διεκδικήσουν την πρωτιά, που οδηγεί απευθείας στους «16».

Οι πρωταθλητές Ελλάδας με την γκολάρα του Τικίνιο έμειναν ζωντανοί στη μάχη της πρωτιάς, με τον Ολυμπιακό την τελευταία αγωνιστική να θέλει νίκη στην Αμβέρσα και ήττα της Άιντραχτ από την Φενερμπαχτσέ στην Πόλη, για να τερματίσει στην κορυφή του ομίλου.

Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι παίκτες του σε έναν ακόμα παιχνίδι δεν σταμάτησαν λεπτό να πιστεύουν στη νίκη και στο τέλος δικαιώθηκαν, με την γκολάρα του Τικίνιο να δίνει το τρίποντο στην ομάδα του Πειραιά. Ο Βραζιλιάνος μπήκε αλλαγή στο 81’ και στο 90’ το «παστέλωσε», με τον Λατινοαμερικάνο να στέλνει στον… 7ο ουρανό τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Μεγάλο ματς έκανε ο Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ, που ήταν μόνιμα πηγή κινδύνων για την άμυνα της Φενερμπαχτσέ, με τον Μολδαβό να βγάζει την ασίστ στην γκολάρα του Τικίνιο.

Οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν σε μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη και έκαναν για πολλοστή φορά περήφανους όλους τους Ελληνες. Οι Πειραιώτες εξασφάλισαν την παρουσία τους στην Ευρώπη και το 2022 και πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στο πρωτάθλημα και στο ματς που ακολουθεί με τον Βόλο (28/11, 15:00), για την 11η αγωνιστική της Superleague.

Ετσι παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε τον Ολυμπιακό με τον Βατσλίκ μπροστά από την εστία και τους Λαλά, Σισέ, Σωκράτη και Ρέαμπτσιουκ στην τετράδα της άμυνας. Οι Εμβιλά και Μαντί Καμαρά ήταν στα χαφ, με τους Μασούρα, Αγκιμπού Καμαρά και Ονιεκούρου πίσω από την Ελ Αραμπί. Από την άλλη, ο Βίτορ Περέιρα παρέταξε τη Φενερμπαχτσέ με την εξής 11άδα: Οζέ, Σάμουελ, Κιμ, Τίσεραντ, Νόβακ, Χακάν, Σόσα, Ζάιτς, Καχβέτσι, Μπερίσα και Ρόσι.

Αγγιξε το γκολ ο Αγκιμπού, δοκάρι η Φενέρ

Οι Πειραιώτες μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι και στο 5ο λεπτό άγγιξαν το γκολ με τον Αγκιμπού Καμαρά. Ο Ονιεκούρου με ωραία βαθιά μπαλιά βρήκε τον Μασούρα στη δεξιά πλευρά, ο διεθνής μεσοεπιθετικός έκανε το γύρισμα από δεξιά, αλλά ο Αφρικανός δεν κατάφερε να βρει την μπάλα.

Ο άσος από τη Γουινέα βρέθηκε στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, αλλά δεν βρήκε την μπάλα. Ένα λεπτό αργότερα, ο Ονιεκούρου έπεσε μέσα στην περιοχή της Φενερμπαχτσέ, μετά το πάτημα του Τίσεραντ, αλλά ο διαιτητής Λαόθ έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Μετά το 10άλεπτο οι φιλοξενούμενοι ισορρόπησαν το παιχνίδι και στο 18’ είχαν δοκάρι με τον Καχβέτσι. Ο Τούρκος μεσοεπιθετικός βρήκε χώρο από δεξιά, έκανε το φαλτσαριστό σουτ με το αριστερό, με την μπάλα να σταματάει στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Βατσλίκ. Δύο λεπτά αργότερα ο Μπερίσα σούταρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 21’ ο Ολυμπιακός απείλησε με τον Μασούρα, αλλά το σουτ του σταμάτησε στα σώματα, ενώ στην εξέλιξη της φάσης το σουτ του Λαλά έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Οζέ.

Πρόβλημα ο Σωκράτης, ευκαιρίες με Ελ Αραμπί

Στο 25’ ο Πέδρο Μαρτίνς προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή στο παιχνίδι, καθώς ο Σωκράτης τραυματίστηκε και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο, με τον Μπα να παίρνει τη θέση του.

Στο τελευταίο 15άλεπτο ο Ολυμπιακός είχε δύο ευκαιρίες με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Στο 32’ και στο 38’. Στην πρώτη περίπτωση ο Ελ Αραμπί έβαλε την κόντρα, αλλά ο Οζέ «εκτινάχθηκε» και έδιωξε σε κόρνερ. Στη δεύτερη ο Μαροκινός επιθετικός έκανε τη γυριστή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Οζέ.

Ο Αφρικανός στράικερ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες του, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, με τον φωτεινό πίνακα στο Φάληρο να δείχνει 0-0.

Αλλαγές από τον Μαρτίνς, απείλησε ο Αγκιμπού

Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε δύο αλλαγές, με τον Ιβηρα να βάζει στο ματς τους Μπουχαλάκη και Ρόνι Λόπες στις θέσεις των Μαντί Καμαρά και Ονιεκούρου.

Στο 47’ οι Ερυθρόλευκοι απείλησαν με τον Αγκιμπού. Ο Αφρικανός μεσοεπιθετικός βρήκε χώρο, σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα κόντραρε και έφυγε κόρνερ.

Σουτ από Μπουχαλάκη και Σισέ, νέες αλλαγές

Δύο λεπτά αργότερα ο Μπουχαλάκης εκμεταλλεύτηκε την… αναμπουμπούλα στην άμυνα της Φενέρ, έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο σώμα του Ζάιτς. Στο 57’ ήταν σειρά του Σισέ να δοκιμάσει το πόδι του, αλλά ο Οζέ μπλόκαρε την μπάλα, μετά το δυνατό σουτ που έκανε ο Σενεγαλέζος σέντερ μπακ.

Πέντε λεπτά μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού ο Βίτορ Περέιρα έκανε δύο αλλαγές, με τους Πέλκα και Μέγιερ να μπαίνουν στο ματς αντί των Καχβέτσι και Ζάιτς. Ο Πέδρο Μαρτίνς απάντησε με τον Βαλμπουενά να παίρνει τη θέση του Μασούρα στο 68’.

Τεράστια ευκαιρία με Ελ Αραμπί

Στο 74’ ο Ολυμπιακός έφτασε μια… ανάσα από το 1-0, με τον Ελ Αραμπί να χάνει τεράστια ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ. Ο Ρέαμπτσιουκ ανέβηκε από αριστερά, έκανε το γύρισμα, ο Μαροκινός έκανε με τη μια το σουτ, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ. Ο Αφρικανός δεν έπιασε την μπάλα όπως θα ήθελε και έχασε μοναδική ευκαιρία για να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του.

Οι Ερυθρόλευκοι συνέχισαν να πιέζουν, με τον Περέιρα στο 78’ να κάνει δύο ακόμα αλλαγές, με τους Καντίογλου και Σαλάι αντί των Ρόσι και Νόβακ και να γυρίζει ακόμα πιο πίσω την ομάδα του. Στο 79’ ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά, αυτή τη φορά με τον Λαλά. Ο Ρέαμπτσιουκ έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο Γάλλος μπακ βρέθηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή της Φενερμπαχτσέ, έκανε με τη μία το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Οζέ.

Γκολάρα ο Τικίνιο και… τέζα η Φενερμπαχτσέ

Στο 81’ ο Πέδρο Μαρτίνς ολοκλήρωσε τις αλλαγές του, με τον Τικίνιο να παίρνει τη θέση του Ελ Αραμπί. Η ομάδα του μεγάλου λιμανιού δεν σταμάτησε να πιέζει και να πιστεύει στη νίκη και στο 90’ κατάφερε να πετύχει το γκολ της… λύτρωσης με τον Τικίνιο. Ο Ρέαμπτσιουκ σέντραρε από αριστερά και ο Βραζιλιάνος επιθετικός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Οζέ για το 1-0.

Ένα γκολ που πανηγύρισαν έξαλλα άπαντες στο Καραϊσκάκη, με τον Ολυμπιακό να φτάνει σε μια σπουδαία νίκη. Η Φενερμπαχτσέ στο τέλος προσπάθησε να βρει το γκολ της ισοφάρισης, με τους Ερυθρόλευκους να μην επιτρέπουν στους Τούρκους να φανούν απειλητικοί. Το τελευταίο σφύριγμα του Λαόθ βρήκε τον Ολυμπιακό νικητή με 1-0 και στην επόμενη φάση του Europa League.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλος (24′ Μπα), Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Μ. Καμαρά (46′ Μπουχαλάκης), Εμβιλά, Μασούρας (68′ Βαλμπουενά), Α. Καμαρά, Ονιεκούρου (46′ Λόπες), Αραμπί (81΄Τικίνιο).

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Βίτορ Περέιρα): Οζέ – Οσάγι-Σάμουελ, Τίσεραντ, Κιμ, Νόβακ (78′ Σάλαϊ), Χακάν (90′ Γκιουμούσκαγια), Σόσα, Ζάιτς (65′ Μάιερ), Καχβετσί (65′ Πέλκας), Μπερίσα, Ρόσι (78′ Καντίογλου).

Πηγή:in.gr