Το Ιδρυμα Cartier συνθέτει μια φανταστική ορχήστρα με 15.000 είδη ζώων

HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=HS-UVUQNHNY&T=308S

«Μπείτε σε μια καθηλωτική οπτικοακουστική εμπειρία που γιορτάζει την πλούσια βιοποικιλότητα του πλανήτη μας: Το Μουσείο Peabody Essex και το Fondation Cartier pour l’art contemporain παρουσιάζουν την πρεμιέρα της Μεγάλης Ορχήστρας των Ζώων στην βόρεια Αμερική» (www.pem.org).

Με τίτλο «The Great Animal Orchestra» (Η Μεγάλη Ορχήστρα των Ζώων), η έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Peabody Essex στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης είναι μια συνεργασία του Μπέρνι Κράουζε μουσικού και οικολόγου ηχητικών τοπίων και του καλλιτεχνικού εργαστηρίου με έδρα το Λονδίνο, United Visual Artists.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν πενήντα ετών, ο Μπερνιέ Κράουζε συγκέντρωσε περισσότερες από 5.000 ώρες καταγραφών συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 15.000 χερσαίων και θαλάσσιων ειδών από όλο τον κόσμο

Ο Μπέρνι Κράουζε έγινε γνωστός για τη συνεργασία με μουσικούς όπως οι Doors και οι Rolling Stones στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συνέθεσε μουσική για ταινίες, μεταξύ άλλων για το φιλμ «Apocalypse Now».

Ο καλλιτέχνης ήθελε να χρησιμοποιήσει πολυεπίπεδους ήχους ζώων που καταγράφηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά τα περισσότερα από τα ενδιαιτήματα που έχει καταγράψει από τη δεκαετία του 1970 έχουν αποδεκατιστεί από την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Ο Κράουζε διαπίστωσε ότι οι φωνές των ζώων στον φυσικό κόσμο μοιάζουν με τη μουσική αρμονία και την ορχηστρική οργάνωση. Τα ηχητικά τοπία του αποκαλύπτουν ότι σε οποιοδήποτε οικοσύστημα, κάθε είδος έχει τη δική του ακουστική θέση και ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες φιμώνουν όλο και περισσότερο αυτές τις σπουδαίες ορχήστρες ζώων.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται πρόσκληση για την προστασία της άγριας ζωής και τη διαφύλαξη της ποικιλομορφίας ενός εκπληκτικού κόσμου.

Οι ήχοι συνοδεύονται από οπτικές εγκαταστάσεις από την United Visual Artists, που ανέλαβε να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα λογισμικού υπολογιστή για τη δημιουργία κινούμενων φασματογραμμάτων των ηχοτοπίων.

Η έκθεση που ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος Σύγχρονης Τέχνης Cartier παρουσιάζεται στο Μουσείο Peabody Essex έως τις 22 Μαΐου 2022.

ΠΗΓΗ: pem.org , ΑΠΕ ,huffingtonpost.gr