Ειδικό κλιμάκιο ορκωτών λογιστών στην Μητρόπολη Σκανδιναβίας;

Αθήνα.- Όπως έχει αναδημοσιεύσει η Panhellenic Post από την μεγάλη σουηδική εφημερίδα Göteborgs Posten,  η Ιερά  Μητρόπολη  Σκανδιναβίας με έδρα την Στοκχόλμη και  ο εκπρόσωπος της,  Μητροπολίτης  Κλεόπας Στρόγγυλης, φέρονται ως αναμεμειγμένοι σε αξιόποινες οικονομικές πράξεις.  Σύμφωνα δε με νεότερες πληροφορίες που έφθασαν στην εφημερίδα μας, ο γενικός διευθυντής του SST κ Ισακ Ράιχελ κάλεσε στο γραφείο του τον Μητροπολίτη κ. Κλεόπα μαζί με τον δικηγόρο του πριν λίγες ημέρες για να του εκφράσει την ανησυχία της αρχής και να συζητήσει το όλον θέμα.

Μάλιστα, η σουηδική εφημερίδα Dagen που ασχολείται με θρησκευτικά θέματα,  έχει σχετικό άρθρο γύρω από το ζήτημα σύμφωνα με το οποίο το SST αποφάσισε να δώσει εντολή ελέγχου σε ειδικό κλιμάκιο ορκωτών λογιστών ειδικευμένο σε οικονομικά εγκλήματα όσον αφορά τις καταγγελίες που σουηδικά  ΜΜΕ αναφέρουν.  Τα ποσά που θα ελέγξουν οι ορκωτοί λογιστές υπολογίζονται μεταξύ 100-200 χιλ ευρώ.

Σε επικοινωνία του Panhellenic Post με σουηδικές πηγές που γνωρίζουν την τακτική και τον τρόπο εργασίας των σουηδικών αρχών γύρω από τέτοιου είδους υποθέσεις  μας ελέχθη ότι εκτιμούν πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για την Ιερά  Μητρόπολη και τον Μητροπολίτη. «Οι σουηδικές αρχές», μας ελέχθη, «είναι πολύ προσεκτικές σε τέτοιου είδους θέματα και σπάνια προχωρούν σε τέτοιου είδους κινήσεις εάν πράγματι δεν υπάρχουν φόβοι ότι ένα μεγάλο μέρος ή  όλες οι καταγγελίες βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία που οι ορκωτοί λογιστές καλούνται τώρα να φέρουν στην επιφάνεια». Όπως μάλιστα έλεγαν στην Panhellenic Post, “εάν οι καταγγελίες της εφημερίδας Göteborgs Posten  τυχόν επαληθευτούν μέσω των ορκωτών λογιστών, το όλο θέμα μπορεί να καταλήξει στον εισαγγελέα”.

Να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη με ανακοίνωση της αρνείται τις κατηγορίες που της προσάπτονται από τα συνεχόμενα δημοσιεύματα  της Σουηδικής εφημερίδας, που αναφέρονται σε σκανδαλώδη διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και σε κακοδιαχείριση του Μητροπολίτη κ. Κλεόπα. Χαρακτηρίζει δε τις αναφορές της εφημερίδας Göteborgs-Posten (GP) και του Σουηδού δημοσιογράφου Μάικλ Βερντίτσιο (Michael Verdicchio) «ψευδείς, αβάσιμες και τεχνηέντως κατασκευασμένες ιστορίες».ι

Όπως διευκρινίζουν στην  Panhellenic Post  ενήμερες πηγές από την Σουηδία, στη χώρα υπάρχει ένας κρατικός οργανισμός, SST, o  οποίος επενεργεί ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των διαφόρων θρησκευμάτων που υπάρχουν στην χώρα και της εκάστοτε κυβέρνησης. Κάθε χρόνο ο SST διαθέτει σε μορφή βοηθημάτων το αξιόλογο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ στα διάφορα θρησκεύματα. Τα ποσά αυτά διατίθενται με σκοπό την καλή λειτουργία των υπαρχόντων στη χώρα θρησκευμάτων. Η χρήση των κονδυλίων υπάγεται στον έλεγχο και την κρίση του οργανισμού για τις εκάστοτε ανάγκες των θρησκευμάτων.

Είναι λίγες οι χώρες στον κόσμο που διαθέτουν χρήματα φορολογούμενων στον τομέα αυτό και, όπως το SST δήλωσε πρόσφατα, «το σύστημα στηρίζεται στο σεβασμό, την διαφάνεια και την εμπιστοσύνη όλων».