Στην Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος

Στην Αθήνα αναμένεται να φτάσει σήμερα Σάββατο ο  Πάπας Φραγκίσκος, για τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι προτάθηκε στον Πάπα Φραγκίσκο κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα να χρησιμοποιήσει πολυτελή και θωρακισμένα αυτοκίνητα από τον στόλο της Αστυνομίας και της υπηρεσίας συνοδείας επισήμων. Πρόκειται για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν όλοι οι ξένοι αρχηγοί κρατών, που επισκέπτονται την Αθήνα.

Ωστόσο, ο ίδιος ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ήταν ανένδοτος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ζήτησε ένα μικρό Fiat “500αράκι” και μάλιστα χωρίς καμία θωράκιση. Με αυτό το όχημα θα κάνει όλες τις μετακινήσεις του στην πρωτεύουσα. Και με το ίδιο αυτοκίνητο, που του παραχωρήθηκε από την αντιπροσωπεία της εταιρείας στην Αθήνα, θα μετακινηθεί και στη Λέσβο, την οποία θα επισκεφθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να είναι το ίδιος λιτός και σε ό,τι αφορά στη διαμονή του. Οι Έλληνες αξιωματούχοι, που οργάνωσαν τα μέτρα ασφαλείας του ταξιδιού, του πρότειναν να μείνει σε κάποιο από τα πολυτελή ξενοδοχεία, που βρίσκονται είτε στο κέντρο της Αθήνας είτε στην παραλία. Ωστόσο ο Πάπας αποφάσισε να μείνει στην αποστολική μόνη της Αγίας Έδρας, στο Ψυχικό.

Ζήτησε, επίσης, αν και η επίσκεψή του θα πραγματοποιηθεί με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που προβλέπονται για τις επισκέψεις αρχηγών κρατών, να μην διαταραχθεί η ζωή της πόλης, η καθημερινότητα και οι μετακινήσεις των κατοίκων, λόγω των μέτρων ασφαλείας που θα τεθούν σε ισχύ.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, στις 11:15 αύριο, ο Πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός. Επίσης, έχει ζητήσει να επισκεφθεί και την καθολική εκκλησία του Αγ. Διονυσίου, στην Πανεπιστημίου.

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, τη Δευτέρα, στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.

Σήμερα, Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραστεί στην εκδήλωση που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τριήμερο κόλαση για το κέντρο της Αθήνας

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και το ποδοσφαιρικό ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα 3ημερο-κόλαση για τις μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που σχεδιάζει η ΓΑΔΑ.

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί, δυνάμεις των ΜΑΤ, ελικόπτερα και drones, επιστρατεύονται για την περιφρούρηση των μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες

ΓΑΔΑ: Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

Με απόφαση του διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύονται όλες οι υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, η ΓΑΔΑ αναφέρει: “Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Φειδιππίδου – Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά 28ης Οκτωβρίου – δεξιά Ιουλιανού – αριστερά Αριστοτέλους – Σωκράτους – αριστερά Π. Τσαλδάρη – Πλατεία Ομονοίας – δεξιά Αθηνάς – Πλατεία Μοναστηρακίου – Άρεως – Διοσκούρου – Πρυτανεία – Τριπόδων – Σέλλευ – Λυσικράτους – Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ.Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου – Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στη Χώρα μας της επίσημης επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και των προγραμματισμένων κινήσεων – επισκέψεων του στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό ¨Μέγαρο Μουσικής¨) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας» και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού»”.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, το τριήμερο 4 – 6 Δεκεμβρίου 2021, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, όπως επίσης και στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Σημειώνεται ότι κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας στις 4 Δεκεμβρίου, στις 12:15, στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 12:45 τόσο η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και ο Πάπας Φραγκίσκος θα εκφωνήσουν ομιλίες.

Στις 5 Δεκεμβρίου η κυρία Σακελλαροπούλου θα συνοδεύσει τον Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθούν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Την ίδια ημέρα και ώρα 16:45 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στο Ιερό Συλλείτουργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, προεξάρχοντος του Πάπα Φραγκίσκου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού του Ποντίφικα Φραγκίσκου στην Ελλάδα

Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

9:10 – Αποχαιρετιστήρια τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας

9:30 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Αθήνα

11:10 – Άφιξη και επίσημη υποδοχή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

12:00 – Τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο

12:15 – Ευγενική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ιδιωτικό γραφείο της στο Προεδρικό Μέγαρο

12:30 – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο

12:45 – Συνάντηση με τις Αρχές, την Κοινωνία των Πολιτών και το Διπλωματικό Σώμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

16:00 – Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Ελλάδος

16:30 – Συνάντηση του Μακαριωτάτου Ιερώνυμου Β’ και του Ποντίφικα Φραγκίσκου με την αντίστοιχη συνοδεία στην «Αίθουσα του Θρόνου» της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Ελλάδος. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

17:15 – Συνάντηση με επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

18:45 – Ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Εταιρείας Ιησού στην Αποστολική Διακονία

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

9:15 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Μυτιλήνη

10:10 – Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

10:45 – Επίσκεψη στους πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης». Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία και θα τελέσει την προσευχή Angelus.

12:15 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Αθήνα

13:10 – Άφιξη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

16:45 – Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής

19:00 – Εθιμοτυπική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Ιερώνυμου Β’ στον Ποντίφικα Φραγκίσκο στο Αποστολικό Μοναστήρι

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

8:15 – Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Διακονία στην Αθήνα

9:45 – Συνάντηση με νέους στο Σχολείο Αγίου Διονυσίου των Αδελφών Ουρσουλινών στο Μαρούσι. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

11:15 – Αποχαιρετιστήρια τελετή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

11:30 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Ρώμη

12:35 – Άφιξη στη Ρώμη (Διεθνές Αεροδρόμιο Ciampino)