Ανακαλύφθηκε χρυσό μενταγιόν από την εποχή της Νεφερτίτης στην Κύπρο

Ένα μοναδικό και πολύτιμο εύρημα ανακάλυψε ομάδα αρχαιολόγων, σε δυο τάφους στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα χρυσό μενταγιόν σε σχήμα λουλουδιού του λωτού (Lotus Flower) με πολύτιμα πετράδια, παρόμοιο με αυτό που φορούσε η βασίλισσα Νεφερτίτη της αρχαίας Αιγύπτου. Το μενταγιόν είναι ένα από τα εκατοντάδες πλούσια κτερίσματα που έχουν ανακαλυφθεί σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων λίθων, κεραμικών και κοσμημάτων.

Όπως αναφέρει το Live Science, οι Σουηδοί αρχαιολόγοι που έκαναν την ανακάλυψη, έφεραν για πρώτη φορά στο φως τους δύο τάφους της Εποχής του Χαλκού, οι οποίοι ήταν και οι δυο υπόγειοι θάλαμοι, στην αρχαία πόλη Χάλα Σουλτάν Τεκκέ, το 2018. Στους τάφους βρέθηκαν 150 ανθρώπινα λείψανα και 500 κτερίσματα, τοποθετημένα σε στρώματα το ένα πάνω στο άλλο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ταφικοί θάλαμοι χρησιμοποιήθηκαν για πολλές γενιές.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρόκειται για οικογενειακούς τάφους της άρχουσας τάξης της πόλης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ανασκαφής Πέτερ Φίσερ, ομότιμος καθηγητής ιστορικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. «Για παράδειγμα, βρήκαμε τον σκελετό ενός 5χρονου παιδιού με ένα χρυσό περιδέραιο, χρυσά σκουλαρίκια και μια χρυσή τιάρα. Πρόκειται πιθανότατα για παιδί ισχυρής και πλούσιας οικογένειας».

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από χρυσό, ασήμι, χαλκό και ελεφαντόδοντο, καθώς και αγγεία από διάφορους πολιτισμούς.

«Βρήκαμε επίσης έναν κεραμικό ταύρο», ανέφερε ο Φίσερ. «Το σώμα αυτού του κούφιου ταύρου έχει δύο ανοίγματα: ένα στην πλάτη για να γεμίζει με υγρό, πιθανότατα κρασί, και ένα στη μύτη ως στόμιο. Προφανώς, έκαναν γιορτές στον θάλαμο για να τιμήσουν τους νεκρούς τους».

Στο μεταξύ, άλλα κτερίσματα περιλάμβαναν έναν κόκκινο πολύτιμο λίθο από καρνεόλη από την Ινδία, έναν μπλε πολύτιμο λίθο από λάπις λάζουλι από το Αφγανιστάν και κεχριμπάρι από τη Βαλτική Θάλασσα, πολύτιμα αντικείμενα που υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο, είχαν αναπτύξει ένα εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης στοιχεία που επιβεβαιώνουν το εμπόριο με την αρχαία Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων χρυσών κοσμημάτων, σκαραβαίων (φυλαχτά σε σχήμα σκαθαριού) και υπολείμματα ψαριών που εισήχθησαν από την κοιλάδα του Νείλου, σύμφωνα με το Live Science.

Η αρχαιολογική ομάδα χρονολόγησε τα χρυσά κοσμήματα συγκρίνοντας τα με παρόμοια ευρήματα από την Αίγυπτο. «Οι συγκρίσεις δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα είναι από την εποχή της Νεφερτίτης και του συζύγου της Ακενατόν, τον πατέρα του βασιλιά Τουταγχαμών», γύρω στο 1350 π.Χ., δήλωσε ο Φίσερ. «Όπως για παράδειγμα το χρυσό μενταγιόν που βρήκαμε: ένα λουλούδι λωτού με πολύτιμους λίθους. Η Νεφερτίτη φορούσε παρόμοια κοσμήματα».

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης μια κυλινδρική σφραγίδα από αιματίτη, ένα ορυκτό με μεταλλική απόχρωση. Η σφραγίδα φέρει μια σφηνοειδή επιγραφή από τη Μεσοποταμία (το σημερινό Ιράκ) που αποκρυπτογράφησαν οι αρχαιολόγοι.

«Το κείμενο αποτελείται από τρεις γραμμές και αναφέρει τρία ονόματα. Το ένα είναι ο Amurru, ένας θεός που λατρευόταν στη Μεσοποταμία. Τα άλλα δύο ονόματα ανήκουν σε δυο βασιλιάδες- πατέρα και γιο- τους οποίους καταφέραμε πρόσφατα να εντοπίσουμε σε άλλα κείμενα σε πήλινες πλάκες της ίδιας περιόδου, δηλαδή τον 18ο αιώνα π.Χ.», δήλωσε ο Φίσερ. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να προσδιορίσουμε γιατί η σφραγίδα κατέληξε στην Κύπρο, σε απόσταση μεγαλύτερη από 1.000 χιλιόμετρα από τον τόπο κατασκευής της».
Live Science

Μια ανάλυση των κεραμικών αντικειμένων στους τάφους, έδειξε ότι οι τεχνοτροπίες με τις οποίες κατασκευάστηκαν, άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που βοήθησε στη χρονολόγηση των ευρημάτων.

Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να αναλύσουν το DNA των σκελετών που θάφτηκαν στους τάφους. «Αυτό θα αποκαλύψει πώς σχετίζονται μεταξύ τους και αν υπάρχουν μετανάστες από άλλους πολιτισμούς, κάτι που δεν είναι απίθανο, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια εμπορικά δίκτυα», εξήγησε ο Φίσερ.

Πηγή: Livescience/Skai.gr