ΣΚΑΪ: Η Όμικρον δεκαπλασιάστηκε σε 4 ημέρες στην Αττική

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού με την μετάλλαξη Όμικρον στην Αττική.

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει πως εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Η όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία στην Αττική. Απόδειξη, η αλματώδης αύξησή της στα λύματα της πρωτεύουσας.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Θωμαίδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ “Τη Δευτέρα 20/12 ανιχνεύσαμε για πρώτη φορά το στέλεχος “Όμικρον” στα λύματα της Αττικής. Εντός τεσσάρων ημερών η ποσότητα της “όμικρον” στα λύματα είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή αναλύουμε τα λύματα του τριημέρου και το βράδυ της Δευτέρας θα μπορούμε να δούμε ακριβώς τον επιπολασμό μέσα από την αλληλούχιση που κάνουμε”

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα στην αττική ανήκουν στην όμικρον.

Την ίδια ώρα από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει πως “από την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική υπολογίζουμε ότι έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από 10% στην κοινότητα στην Αττική αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να το αποκλείσω ότι έχει φτάσει και το 30% και το 40%.”

Μέσα στις επόμενες μέρες η όμικρον αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα.

Πηγή: skai.gr