Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία -Όσοι δεν βρήκαν self test

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων, με αυξημένο τέστινγκ, στη σκιά της μετάλλαξης Ομικρον.

Τη Δευτέρα το πρωί οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία, παρά την έξαρση κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, με τους ειδικούς και τα αρμόδια υπουργεία να εξηγούν τις προηγούμενες ημέρες γιατί είναι σωστή η απόφαση της επιστροφής παρά τις χιλιάδες μολύνσεις, καθημερινά.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία με αυξημένο τέστινγκ και νέα πρωτόκολλα.

Οι μαθητές θα ελεγχθούν τρεις φορές την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής τους στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα κάνουν δηλαδή τρία self test τα οποία διατίθεντο δωρέαν μέχρι σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Παιδείας διατέθηκαν 6,7 εκατ. self test τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που δεν κατάφεραν να βρουν τεστ προστρέχοντας σήμερα στα φαρμακεία.

Η λύση που επιλέχθηκε είναι, όσοι δεν κατάφεραν να βρουν, να τα προμηθευτούν τη Δευτέρα επί τόπου από τα σχολεία, τα οποία έχουν αποθέματα self test.
Η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας για τα self test

Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.

Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.

Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν σελφ τεστ, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα σελφ-τεστ. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με σελφ τεστ για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Επί τόπου στα σχολεία τα self test

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV ο γγ του υπ. Παιδείας επικοινώνησε με τους διευθυντές εκπαίδευσης προκειμένου να ενημέρωσουν τους διευθυντές των σχολείων να διαθέσουν οι ίδιοι τα self test σε όσους μαθητές και καθηγητές δεν κατάφεραν να προμηθευτούν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενημερώθηκαν να βρίσκονται νωρίς, από τις 7 το πρωί στο σχολείο, για να γίνουν οι απαιραίτητες προμηθεύσουν από τα αποθέματα που έχουν τα σχολεία, με τα self test όσους δεν πήραν.

Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Θανάσης Παπαθανάσης, περιέγραψε στο iefimerida τι συνέβη. «Από την Παρασκευή το βράδυ υπήρξαν οι πρώτες ελλείψεις στα δωρεαν self test που έπρεπε να δώσουμε σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, σε πολλά φαρμακεία της χώρας. Σήμερα το πρωι υπήρξε μεγάλο πρόβλημα καθώς τα περισσότερα φαρμακεία δεν είχαν διαθέσιμα self test, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί πολύς κόσμος ψάχνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο. Το μεσημέρι μας δόθηκε οδηγία από την πολιτεία να προμηθευτούν τα φαρμακεία και άλλα self test, αλλά ήταν προγραμματισμένο στις 5 το απόγευμα η πλατφόρμα να κλείσει, όποτε κάποιοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν πρόλαβαν να τα προμηθευτούν».
Τι ισχύει για την επιστροφή στα σχολεία:
σχολεία

-Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

-Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

-Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

-Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δύο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ -όλα με δική τους επιβάρυνση- την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το ράπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1), ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

Από τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Τι θα γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Πηγή:iefimerida.gr