Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Λεωνίδας Ραπτάκης στην ΡΗΡ: Λάθος ερμηνεύσατε το Αμερικανικό Νon Paper

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μια διαφορετική ερμηνεία του αμερικανικού  non paper προς την Ελλάδα την Κύπρο και την ΕΕ σχετικά με τον Αγωγό της Μέσης Ανατολής έδωσε μιλώντας στην Panhellenic Post ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), Γερουσιαστής του Rhode Island (HΠA) Λεωνίδας Ραπτάκης.  Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα μας για το όλο ζήτημα που προέκυψε, ο κ. Ραπτάκης υποστήριξε ότι έχει δοθεί  λάθος ερμηνεία από τα ΜΜΕ στο  non paper. “Δεν υπάρχει κανένα μήνυμα προς την Τουρκία ούτε ο Μπάιντεν υποστηρίζει τις θέσεις της Άγκυρας», είπε ο κ. Ραπτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πλευρά κυκλοφόρησε ένα non paper, το οποίο εξέφραζε επιφυλάξεις για το πόσο βιώσιμος οικονομικά είναι ο υπό μελέτη αγωγός φυσικού αερίου Εast Med. Ενώ στη συνέχεια πρότεινε ως πιο ενδιαφέρουσα την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Ακολούθως Το όλο θέμα από πολλές πηγές χαρακτηρίστηκε ως «άρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στην κατασκευή του αγωγού» και στη συνέχεια ως «στήριξη στην Τουρκία που δεν θέλει τον αγωγό και τον χαρακτηρίζει ως πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο».(ptisidiastima.com)

Όπως, όμως, εξήγησε  στην Panhellenic Post ο κ. Ραπτάκης, η άποψή του είναι πως αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι  το όλο θέμα του αγωγού  East Med «δεν το τελειώνουμε, ακόμη το υποστηρίζουμε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση  υποστηρίζει περισσότερο την <πράσινη ενέργεια> σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα.  Είναι θέμα ισορροπίας μεταξύ πράσινης ενέργειας και κόστους.  Δεν νομίζω ότι έχει μήνυμα για την Τουρκία. Απλώς η <πράσινη ενέργεια> έχει περισσότερο βάρος από τα ορυκτά καύσιμα».

Ακολούθως ο κ. Ραπτάκης τόνισε ότι «Το Στέητ Ντιπάρτμεντ  έχει μία γνώμη. Η κύρια και τελική άποψη επί του θέματος ανήκει, όμως, στην Κυβέρνηση του Τζοε Μπάιντεν και το Κογκρέσσο». Επεσήμανε δε την «πολύ καλή δουλειά» που έκανε στην απάντησή του προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ ο Αμερικανός Πρέσβης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάιατ, σε τοποθέτηση του που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, την εβδομάδα που πέρασε, υποστήριξε, μεταξύ άλλων ότι η κατασκευή του δεν είναι ζήτημα πολιτικό ή διπλωματικό, αλλά ξεκάθαρα οικονομικό, και ξεκαθάρισε πως οι αγορές «λένε» ότι είναι απίθανο να επιδιωχθεί η κατασκευή του East Med. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες» συνέχισε «πως θα υποστηρίξουμε ό,τι υποστηρίξουν οι αγορές» ήταν η ακριβής τοποθέτηση του κ. Πάιατ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να χτίσει ένα συνεργατικό μοντέλο με τις χώρες της περιοχής όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα. (Πληροφορία από newsbreak.gr).

Η Γερουσιαστής Maria Tzanakis (Pennsylvania), στην οποία θέσαμε το ίδιο ερώτημα είπε ότι το ζήτημα του Αγωγού του East Med “είναι ένα θέμα στο οποίο θα έχουμε στραμμένη την προσοχή μας“.

Συνέντευξη Τύπου

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ραπτάκης βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠαΔΕΕ. Χθες, μάλιστα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου από το Ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» σε Έλληνες δημοσιογράφους γύρω από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί,  ενώ σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα συναντήσουν τους τοπικούς δημοτικούς άρχοντες. Πρόσφατα είχαν ταξιδέψει στο ακριτικό Καστελόριζο.

Στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Ραπτάκης,  εξηγώντας τους σκοπούς και το έργο της οργάνωσης, τόνισε ότι οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί, μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε.  «παλεύουμε για τα θέματα της ομογένειας και όλα τα ελληνικά θέματα. Μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν ζητήματα παιδείας, θρησκείας, γεωπολιτικής. Είμαστε δίπλα σας σε όλα τα θέματα και σε ό,τι έχει προκύψει με την Αγιά Σοφιά με τον Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κι όχι μόνο, με τον ελληνισμό του Πόντου, την Σχολή της Χάλκης και άλλα.»

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., «εμείς ενεργούμε στα Κοινοβούλια των χωρών όπου εκλεγόμαστε ως ένα άτυπο Γραφείο Τύπου μεταφέροντας τις ελληνικές θέσεις στα Κέντρα Λήψεως Αποφάσεων. Μιλάμε σε όλους για όλα τα θέματα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε».

Mεταξύ των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε. που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, εκτός του Γερουσιαστή προέδρου Λεωνίδα Ραπτάκη,  ήταν οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ Stephan Pappas (Cheyenny,WY), Maria Tzanakis (Pennsylvania), Dr. Audey Butros Quawas (Γερουσιαστής Ιορδανίας) η Vasiliki Tsouplaki (Βουλευτής Σουηδίας) και ο Vangelis Ntoules (βουλευτής Αλβανίας).

Ποια είναι η Πα.Δ.Ε.Ε.

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) αποτελεί οργανισμό ο οποίος συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής και έχει ως σκοπό: α) την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος και γ) την προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο Ελληνισμό.

Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας, το διοικητικό συμβούλιο της ΠαΔΕΕ συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο έτη στην Αθήνα. Έως σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΠαΔΕΕ έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο. (ΑΠΕ)