Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου

Στην εκτόξευση πυραύλου «άγνωστου» τύπου προχώρησε η Βόρεια Κορέα. Όπως ανακοίνωσαν το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας και η ιαπωνική ακτοφυλακή, το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ προχώρησε  στην εκτόξευση του πυραύλου προς τη θάλασσα, ανατολικά της χερσονήσου.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή εκτίμησε πως το οπλικό σύστημα που δοκιμάστηκε πιθανόν είναι «βαλλιστικός πύραυλος». Πρόκειται για την τρίτη δοκιμή τέτοιου όπλου από την 5η Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας μετέδωσε ότι η χώρα πραγματοποίησε μία επιτυχημένη εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου, παρουσία του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για πρώτη φορά έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο. Η πυραυλική δοκιμή προκάλεσε την καταδίκη τόσο της Ουάσινγκτον όσο και του Τόκιο, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν έκρυψε την ανησυχία του.

Ήταν η δεύτερη εκτόξευση πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα μέσα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, στον απόηχο της δέσμευσης του Κιμ Γιονγκ Ουν την Πρωτοχρονιά να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του με προηγμένη τεχνολογία, σε μία περίοδο κατά την οποία οι συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ έχουν «παγώσει».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προέτρεψε τους στρατιωτικούς επιστήμονες να «επιταχύνουν περαιτέρω τις προσπάθειες για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και ποσότητας, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό τους», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά από τις αρχές του 2020 που ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε το “παρών” σε μία πυραυλική δοκιμή. Μία εβδομάδα νωρίτερα, την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε «υπερηχητικό πύραυλο» και ότι η δοκιμή του ήταν επιτυχής, καθώς έπληξε τον προκαθορισμένο στόχο σε απόσταση «700 χιλιομέτρων», κατ’ αυτήν.