Μπόνους έως 50.000 δολάρια για την στρατολόγηση στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις

NurPhoto via Getty Images

Ο αμερικανικός στρατός, για πρώτη φορά, προσφέρει μπόνους στρατάρισες έως και 50.000 δολαρίων σε νεοσύλλεκτους υψηλής ειδίκευσης που προσλαμβάνονται και θα κάνουν θητεία έξι ετών. Αυτό καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις δυσκολεύονται να προσελκύσουν στρατιώτες για να απασχοληθούν σε κρίσιμα πόστα όσο συνεχίζεται η πανδημία.

Ο Υποστράτηγος, Κέβιν Βέριν που είναι και επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης Στρατολόγησης, είπε στο AP ότι τα κλειστά σχολεία και η ανταγωνιστική αγορά εργασίας συνιστούν μεγάλη πρόκληση για τους στρατολόγους.

Προχωρώντας λοιπόν στους πιο δύσκολους μήνες του έτους για στρατολόγηση, ο Στρατός ελπίζει ότι κάποια επιπλέον μετρητά και μερικές άλλες αλλαγές θα δελεάσουν τους καταρτισμένους νέους να ενταχθούν στις τάξεις του.

«Ακόμα βιώνουμε τις συνέπειες του 2020 και την εμφάνιση του COVID, όταν ουσιαστικά έκλεισαν όλες οι δομές εκπαίδευσης…Χάσαμε μια ολόκληρη σειρά νεαρών ανδρών και γυναικών με τους οποίους δεν είχαμε επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο».

Δύο χρόνια μετά, η πανδημία συνεχίζει να καθιστά δυσκολότερη τη στρατολόγηση από σχολεία και δημόσιες εκδηλώσεις και ο ανταγωνισμός για εργαζόμενους με προσόντα έχει ενταθεί καθώς οι νέοι σταθμίζουν τις επιλογές τους.

Μερικοί, όπως λέει ο Βεριν, κάνουν μια διακοπή ενός έτους μετά το σχολείο «εκτιμώντας ότι δεν είναι απαραίτητο να βγουν αμέσως στην αγορά εργασίας αυτή την περίοδο».

Ο ετήσιος στόχος στρατολόγησης κυμαίνεται, καθώς οι στρατιώτες που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή αποφασίζουν αν θα ξαναστρατευτούν ή θα αποχωρήσουν.

Τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς μαινόταν η πανδημία, πολλοί αποφάσισαν να παραμείνουν, μειώνοντας την πίεση στις στρατολογήσεις για τη διατήρηση του Στρατού στην πλήρη δύναμή του των 485.000 ατόμων. Ο στόχος προσλήψεων πέρυσι ήταν 57.500 και ο Βερίν είπε ότι θα είναι περίπου το ίδιο και φέτος.

Για να προσελκύσουν  νεοσύλλεκτους, όσοι εγγραφούν για εξαετή θητεία σε έναν από τους διάφορους τομείς σταδιοδρομίας υψηλής ζήτησης μπορούν να λάβουν μπόνους που ανέρχονται συνολικά σε 50.000 δολάρια. Δεδομένων των υψηλών προδιαγραφών, θα είναι δύσκολο για πολλούς να προκριθούν για το κορυφαίο μπόνους.

Ο τελικός αριθμός εξαρτάται από το πότε θα αποφασιστεί να αρχίσει η εκπαίδευσή τους, εάν έχουν ήδη κρίσιμες δεξιότητες και εάν επιλέγουν αερομεταφερόμενες θέσεις ή θέσεις δασοφυλάκων.

Ορισμένες σταδιοδρομίες – όπως πλήρωμα πυραυλικής άμυνας, ειδικές δυνάμεις, ειδικοί πληροφοριών σημάτων και ελέγχου πυρός – συχνά  συνοδεύονται από τα μέγιστα μπόνους. Αλλες κρίσιμες θέσεις είναι πχ στο πεζικό, αναλυτής πληροφοριών, ειδικός ιατρός μάχης, στρατιωτική αστυνομία, μηχανικός μάχης κ.α. Όλα αυτά βέβαια αλλάζουν κάθε μήνα, με βάση τον αριθμό των ατόμων που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση και τις ανάγκες υπηρεσιών.

Μέχρι τώρα, ο Στρατός έχει προσφέρει μέγιστο μπόνους 40.000 δολαρίων.

«Βρισκόμαστε σε μια ανταγωνιστική αγορά», είπε ο Βερίν. «Το να δίνουμε κίνητρα είναι απολύτως απαραίτητο, και γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό για να πειστεί κάποιος να ενταχθεί στον στρατό». 

Η λοχίας Μαίρη Τζέιμς εργάζεται ως υπεύθυνη στρατολόγησης στο Οχάιο από τον Νοέμβριο του 2020 και είπε ότι οι πρώτοι μήνες – όταν τα κρούσματα  COVID-19 αυξανόταν και δεν υπήρχαν εμβόλια – ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Η κατάστασή εχει βελτιωθεί βέβαια, όπως είπε, και τα υψηλότερα μπόνους θα  βοηθήσουν.

«Τα χρήματα δεν είναι πάντα το πρώτο πράγμα για το οποίο μιλούν, αλλά παίζουν ρόλο», είπε η Τζέιμς, η οποία είναι στον στρατό εδώ και 15 χρόνια.

Η Τζέιμς, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν ως αναλύτρια πληροφοριών σημάτων, μπορεί επίσης να μιλήσει με νεοσύλλεκτους για την αποστολή τους σε εμπόλεμες ζώνες και τις συναρπαστικές ευκαιρίες που προσφέρει ο στρατός.

Όπως λέει δέχεται πολλές ερωτήσεις και ακούει πολλές ανησυχίες σχετικά με την προοπτική σταθερής εργασίας, το θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις οικογένειες τους αλλά και την προοπτική συνεχών μετακινήσεων. 

Ο Βεριν υποστηρίζει πως πλέον στρατός κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ανησυχίες.

Το περασμένο φθινόπωρο ο Στρατός αύξησε σημαντικά το δικαίωμα επιλογής διετούς θητείας, επεκτείνοντάς αυτή σε συνολικά 84 διαφορετικούς τομείς σταδιοδρομίας. Και μερικοί θα μπορούν να επιλέξουν πού θα τοποθετηθούν αρχικά – σε μια προσπάθεια να είναι να αντιμετωπίσουν ανησυχίες για τις οικογένειές τους κυρίως εν μέσω πανδημία.

Σύμφωνα με τον Βεριν, το συνολικό ποσό των διαθέσιμων μπόνους δεν έχει οριστεί. Αλλά τα χρήματα μειώνονται κάθε χρόνο μετά την ”οροφή” των 485 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, αφού ο Στρατός απέτυχε να εκπληρώσει τον ετήσιο στόχο στρατολόγησης. Κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο στρατός ξόδεψε περισσότερα από 233 εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους, με περίπου 16.500 νεοσύλλεκτους να λαμβάνουν κατά μέσο όρο μπόνους στρατολόγησης άνω των 14.000 δολαρίων. «Θέλουμε να προωθήσουμε πρώτα την αξία της προσφοράς υπηρεσίας στη χώρα», λέει. «Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι, αυτή η γενιά και υποθέτω η ανθρώπινη φύση… ξέρετε, όλα έχουν να κάνουν με την αποζημίωση».

Πηγή:Huffingtonpost.gr