«Ασπίδα» αποτροπής αλλά και πανίσχυρη δύναμη κρούσης τα Γαλλικά μαχητικά

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης θα «χτιστούν» δύο Πολεμικές Μοίρες, οι οποίες θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, με δυνατότητες τόσο στην προάσπιση του Αιγαίου, όσο και σε επιθετικές αποστολές.

Η απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας να υποδεχτεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Τανάγρα τα έξι πρώτα Rafale με τέσσερα μαχητικά Mirage 2000-5 από την «ομόσταυλη» 331 ΜΠΚ «Θησέας» πέρα από τον υψηλό συμβολισμό με το πέρασμα σε Γαλλικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς αποτελεί και μια κίνηση ουσίας. Με την HAF να σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια να μετατρέψει την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα στην πιο ισχυρή Πτέρυγα για τα Ελληνικά «γεράκια». Αποκτώντας τα πανίσχυρα «game changer» Rafale και έχοντας δίπλα τους τα μαχητικά τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες κάνουν την διαφορά στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκική αεροπορία. Με τα πρώτα Mirage2000 EGM/BGM να αποτελούν τον εφιάλτη των Τουρκικών μαχητικών και τα επόμενης γενιάς Mirage2000-5 να έρχονται να «σφραγίζουν» την κυριαρχία της HAF.

Tα «άγνωστα» για την TuAF Γαλλικής κατασκευής μαχητικά ήδη από την δεκαετία του 70 με τα Mirage F1CG αποτελούσαν για τους γείτονες έναν εξαιρετικά δύσκολο αντίπαλο. Με τα Τουρκικά αεροσκάφη να μετρούν ατέλειωτες εφιαλτικές ώρες στον αέρα απέναντι σε μαχητικά που δεν γνώριζαν. Και με αποκορύφωμα τη νύχτα των Ιμίων όταν τα Ελληνικά «Δελταπτέρυγα» πετούσαν μόνα τους στο Αιγαίο μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, αναζητώντας μάταια τα Τουρκικά μαχητικά τα οποία δεν τόλμησαν ποτέ να απογειωθούν.

Τώρα τα Mirage 2000 EGM/BGM κλείνουν τον κύκλο τους στην Πολεμική Αεροπορία με τεράστια προσφορά στην αεράμυνα της χώρας και δίνουν τη «σκυτάλη» στις «ριπές» για να γράψουν τη δική τους ιστορία πάνω από το Αιγαίο, με τα διακριτικά της 332 ΜΠΚ «Γεράκι» στα φτερά τους. Μαζί με τα νεότερα «αδέρφια» τους, τα Mirage 2000-5, τα οποία παραμένουν υπερπολύτιμα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου έτοιμα να αναλάβουν τόσο αποστολές αναχαίτισης όσο κυρίως κρούσης. Είναι άλλωστε αυτά που μπορούν να φέρουν κάτω από τα φτερά τους-όπως και τα Rafale- τους στρατηγικούς Scalp– το… μακρύ χέρι της Πολεμικής Αεροπορίας που μπορεί να πλήξει high value στόχους σε πολύ μεγάλο βάθος και με απόλυτη ακρίβεια εντός των εχθρικών εδαφών.

Η χρονική συγκυρία που φτάνουν στην Τανάγρα τα πρώτα έξι Rafale συνδυάζεται με την μεγάλη «αντεπίθεση» των Mirage 2000-5, έπειτα από δέκα χρόνια σημαντικών προβλημάτων τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση στις διαθεσιμότητες. Η συμφωνία για την υποστήριξη των «Δελταπτέρυγων» η οποία ήδη τρέχει, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς με τη ροή ανταλλακτικών παρά τα εμπόδια λόγω Covid-19 να αυξάνεται συνεχώς και τους τεχνικούς της 331 ΜΠΚ «Θησέας» να δίνουν αγώνα δρόμου για να αυξήσουν τα διαθέσιμα Mirage. Με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά και την προσπάθεια να εντείνεται. Έως το καλοκαίρι όλο και περισσότερα Mirage 2000-5 θα γίνονται επιχειρησιακά και θα προστίθενται στον ενεργό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ουσιαστικά δηλαδή το επόμενο διάστημα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης θα «χτιστούν» δύο Πολεμικές Μοίρες οι οποίες θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, με δυνατότητες τόσο στην προάσπιση του Αιγαίου όσο και σε επιθετικές αποστολές. Μeteor και Mica μαζί με Scalp και Exocet αποτελούν πανίσχυρα όπλα στη «φαρέτρα» του Αεροπορικού Επιτελείου το οποίο καλείται πλέον να σχεδιάσει το νέο επιχειρησιακό χάρτη βάζοντας «στο κάδρο» και τα Viper τα οποία σταδιακά θα παραλαμβάνονται από τις Μοίρες των F-16 τα επόμενα χρόνια.

Rafale και Mirage μαζί δίνουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο αεροπορικό επιτελείο με τις δύο Πολεμικές Μοίρες να κάνουν την διαφορά πάνω από το Αιγαίο και να αποτελούν τις πλατφόρμες άγνωστων για τους γείτονες όπλων. Με τους επιτελείς να επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι το τρίπτυχο «Εκπαίδευση-Εκπαίδευση- Εκπαίδευση» θα αποτελεί το επόμενο διάστημα τον καθοριστικό παράγοντα που θα κάνει πράξη την τεχνολογική υπεροχή των πανίσχυρων μαχητικών τα οποία θα διαθέτει πλέον η Πολεμική Αεροπορία στο οπλοστάσιό της.

newpost.gr