“Όλα στον άερα” για την Εθνική μας Παρέλαση στην Νέα Υόρκη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, ο ισχυρισμός της ΡΗΡ ως προς   το “αντικρουόμενο και αμφιλεγόμενο παρασκήνιο”, όπως σημειώναμε χθες,  “που δημιουργεί ανησυχίες για την πορεία προς την εθνική Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης”.

Αποτέλεσμα της όλης ρευστής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι  το ότι την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή, και χωρίς ουσιώδεις εξηγήσεις, ο απερχόμενος Πρόεδρος της πολύπαθης Ομοσπονδίας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ματαίωσε την προαναγγελθείσα, από την πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, σύσκεψη των τριών πλευρών για την συγκρότηση της Επιτροπής Παρελάσεως και την έναρξη των διαδικασιών για την διοργάνωση της Παρελάσεως της ομογένειας για την 201ή επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. ( Νεώτερες πληροφορίες  της ΡΗΡ, τις οποίες επιφυλασσόμεθα να διασταυρώσουμε, υποστηρίζουν ότι η ματαίωση της σύσκεψης δεν ήταν απόφαση που οφείλονταν αποκλειστικά στον  κ.  Μεϊμάρογλου).

Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε εάν και πότε ακριβώς θα διεξαχθεί, τελικά,  σύσκεψη των τριών πλευρών με επικεφαλής τον κ. Κατσιματίδη, Πρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως,  σε μια προσπάθεια να διασωθεί η εθνική μας παρέλαση! Επίσης, δεν ξέρουμε αυτή την ώρα πότε θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Παρελάσεως ούτε έχει ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την διοργάνωση της Παρελάσεως! Όλα, δηλαδή, στον αέρα!

‘Αγνωστος «Χ» παραμένει προσώρας και το εάν θα ισχύσει η ημερομηνία παρελάσεως (27 Μαρτίου* ή 10 Απριλίου). Ημερομηνίες με τις οποίες, ως γνωστόν, από τις στήλες του Εθνικού Κήρυκα διαφώνησε ο κ. Μεϊμάρογλου, αντιπροτείνοντας τον Μάϊο. (Νεώτερες πληροφορίες από πηγή της ΡΗΡ αναφέρουν ότι ο μήνας Μαϊος έχει τεθεί και συζητιέται και με τις τρεις πλευρές).

Από την πλευρά του, το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, αναγνωρίζει μόνο στο πρόσωπο του κ. Κατσιματίδη ή  εκπροσώπου του,  το δικαίωμα να αποφασίζουν και να ανακοινώνουν σχετικά με την παρέλαση «…και όχι άτομα που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να ορίζουν ημερομηνίες συνεδριάσεων της Επιτροπής Παρελάσεως».

Αλλά ούτως εχόντων των πραγμάτων εκείνο που-κατά τη Γνώμη μας-  πρέπει να επισημανθεί είναι το ότι  θα περίμενε κανείς από τον κ. Κατσιματίδη,  μετά τον διορισμό του (Δεκ. 2021) από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο ως προέδρου της Επιτροπής Παρέλασης και την συγκρότηση της Επιτροπής κατά την τριμερή συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα στο γραφείο του, να έχει ήδη ρυθμίσει ορισμένα κρίσιμα θέματα, όπως π.χ. να έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της παρελάσεως  και να έχει ήδη συγκαλέσει σε συνεδρίαση την Επιτροπή, ώστε να μην εμφανίζονται αυτόκλητοι «ρυθμιστές» που επιτείνουν τη σύγχυση και δημιουργούν κλίμα ασάφειας και ανασφάλειας.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό του άμεσου τρόπου με τον οποίο συνήθως δρα ο κ. Κατσιματίδης ότι με αφορμή  το νέο κύμα της πανδημίας που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, έσπευσε ήδη να μιλήσει γι αύξηση τιμών στις Υπεραγορές και, μάλιστα, μεταξύ άλλων, προέβλεψε ότι οι αυξημένες τιμές σε βασικά είδη θα επιμείνουν τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022.  (δήλωση 11 Ιαν. 2020, moneyreview.gr).

Αν αναζητήσει κανείς κάτι «παρήγορο» στο όλο παρασκήνιο που συντελείται στην Ομοσπονδία,  αυτό είναι  η ανακοίνωση του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου, με πρόεδρο τον Τιμολέοντα Κακούρο ,και ειδικότερα η διαβεβαίωση ότι « θα εργασθούν πολύ σκληρά για την επιτυχία της παρελάσεως, που έχει μεγάλη σημασία και συμβολισμό μετά από δυο έτη απουσίας από την 5η Λεωφόρο, λόγω της κρίσεως από τον κορωνοϊό»,  ενώ έθεσαν και ζητήματα επάνδρωσης των επιτροπών, το ωράριο εργασίας για την παρέλαση, την διαθεσιμότητα του κτιρίου της Ομοσπονδίας κλπ.

* Εκ παραδρομής είχαμε αναφέρει 19 Μαρτίου, ενώ δεν γνωρίζαμε για τις 10 Απριλίου