Ο Μπάιντεν προβλέπει ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία: «Θα του κοστίσει ακριβά»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προέβλεψε σήμερα ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πιστεύει ότι ο ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Μπάιντεν σημείωσε πως η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία, εν μέσω της ανησυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μία επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει — και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, κλπ.», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Αλλά εάν όντως κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν… θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αξιώσει από το NATO να παράσχει εγγυήσεις ότι θα τερματίσει την επέκτασή του προς ανατολάς

Οι τιμωρητικοί δασμοί μένουν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία πρόθεση για την ώρα να άρει τους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβάλλονται σε προϊόντα της Κίνας, καθώς το Πεκίνο δεν τηρεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι φορείς εκπροσώπησης αμερικανικών εταιρειών ζητούν να αρθούν ή να ανασταλούν οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν επί των ημερών του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο νυν αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), η Κάθριν Τάι, εργάζεται πάνω στο ζήτημα.

Υπογράμμισε την αβεβαιότητα για το πότε η κυβέρνησή του μπορεί να αρχίσει να αίρει τους δασμούς. «Η απάντηση είναι αβέβαιη. Είναι αβέβαιη», επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στον Λευκό Οίκο.

«Θα ήθελα να μπορώ να σας πω ότι (οι Κινέζοι) τηρούν τις δεσμεύσεις τους, ότι έχουν ήδη πάει παραπέρα από τις δεσμεύσεις τους, κι ότι είμαστε σε θέση να άρουμε μέρος (των δασμών). Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε.

Την 4η Οκτωβρίου η Κάθριν Τάι ανακοίνωνε πως η Ουάσινγκτον διεξάγει «ειλικρινείς συνομιλίες» με το Πεκίνο, χωρίς σκοπό να «αναζωπυρωθούν οι εμπορικές εντάσεις».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως παραμένουν σε ισχύ τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί που επέβαλε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 370 δισεκ. δολαρίων σε ετήσια βάση, ενόσω γίνονται διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ανήγγειλε διαδικασία εξαιρέσεων, για να βοηθηθούν όχι κινεζικές εταιρείες, αλλά αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται σκληρά από την υπερδασμολόγηση.

Μερικές ημέρες αργότερα, συμπλήρωνε πως συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, τον Λίου Χε, σχετικά με κινεζικές εμπορικές πρακτικές τις οποίες η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει κακόπιστες, με στόχο να αποκατασταθεί διμερής εμπορική σχέση που τα μέρη θα διαχειρίζονται με «υπεύθυνο τρόπο».

Έκτοτε η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει πολύ αόριστη για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αν έχει σημειωθεί τέτοια, στις συνομιλίες της με το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πως είναι «ακόμη» η ώρα «να εγκαταλείψουν» τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πιθανότητα να περισωθεί η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στις πικρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βιένη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη.

«Δεν είναι ακόμη καιρός να εγκαταλείψουμε» τις συνομιλίες αυτές, που έχουν καταγράψει «πρόοδο», έστω κι αν «δεν είναι βέβαιο» πως θα φέρουν αποτελέσματα.

Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει «ταυτόσημη» άποψη με τα άλλα κράτη-συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφτεί το 2015 με το Ιράν (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία). Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία τρία χρόνια αργότερα.

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, προσέφερε στην Τεχεράνη σταδιακή άρση των ασφυκτικών διεθνών οικονομικών κυρώσεων, με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση των δραστηριοτήτων και των φιλοδοξιών της στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, που τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση του ΟΗΕ.

Όμως μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον, την επανεπιβολή και τη διεύρυνση των αμερικανικών κυρώσεων, η Τεχεράνη άρχισε να αθετεί προοδευτικά τις δεσμεύσεις της.

Τον Νοέμβριο ξανάρχισαν οι συνομιλίες στη Βιένη με σκοπό η Ουάσινγκτον να επανενταχθεί στο ΚΟΣΔ και η Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη τήρησή του.

Αν και η αρχή ήταν δύσκολη, πνέει εδώ και μερικές εβδομάδες άνεμος αισιοδοξίας στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Η Ρωσία εξέφρασε την «αισιοδοξία» της την Παρασκευή για το ζήτημα, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ έκρινε πως είναι «εφικτό» να επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος «τις επόμενες εβδομάδες».

Η Τεχεράνη εξήρε από την πλευρά της τη διαφαινόμενη βούληση όλων των πλευρών να καταλήξουν σε «αξιόπιστη και σταθερή» συμφωνία.

Ο ιρανός πρόεδρος βρισκόταν χθες στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτός ο τελευταίος χαιρέτισε τη «στενή συνεργασία» των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις μας

Πηγή: skai.gr