ΟΙ ΗΠΑ θέλουν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή αλλαγές πολιτικής που σκοπό έχουν να προσελκύσουν σπουδαστές από όλο τον Κόσμο, οι οποίοι ειδικεύονται στις επιστήμες, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά. Οι νέες αυτές κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο των προσπαθειών να γίνει πιο ανταγωνιστική η Οικονομία των ΗΠΑ, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το «Associated Press».

Το υπουργείο Εξωτερικών θα επιτρέπει στους επιλεγμένους αυτούς φοιτητές σε αυτά τα πεδία, γνωστά και ως STEM, να ολοκληρώνουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση έως και 36 μήνες, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Θα υπάρξουν, επίσης, νέες πρωτοβουλίες ώστε να συνδέονται αυτοί οι φοιτητές με αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ακόμα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα προσθέσει 22 νέα πεδία σπουδών -συμπεριλαμβανομένου του cloud computing, της οπτικοποίησης δεδομένων και της επιστήμης δεδομένων — σε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε ξένους πτυχιούχους από πανεπιστήμια των ΗΠΑ να περάσουν έως και τρία επιπλέον χρόνια εκπαίδευσης με εγχώριους εργοδότες. Για το πρόγραμμα κατατέθηκαν περίπου 58.000 αιτήσεις το οικονομικό 2020.

Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ αποτελούν πόλο έλξης ταλέντων από όλο τον κόσμο, προσελκύοντας επιστήμονες και ερευνητές των οποίων οι ανακαλύψεις θα επιτρέψουν στην οικονομία να αναπτυχθεί. Κυβερνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ξένοι φοιτητές αποτελούν ολοένα και περισσότερο την ψυχή της ακαδημαϊκής έρευνας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημών της κυβέρνησης ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι ξένοι φοιτητές με προσωρινή βίζα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα μισά διδακτορικά πτυχία των ΗΠΑ στα οικονομικά, τις επιστήμες υπολογιστών, τη μηχανική και τα μαθηματικά/στατιστική. Αλλά στις επιστήμες και τη μηχανική, η Κίνα κλείνει γρήγορα το χάσμα στους διδακτορικούς τίτλους. δημιουργώντας σχεδόν τόσους πτυχιούχους όσο και οι ΗΠΑ το 2018.

Πηγή: «Associated Press»