Αναβάθμιση των σχέσεων μας με την ομογένεια των χωρών της Λατινικής Αμερικής

Τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, αλλά και τις δυνατότητες που θα προσφέρει η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Υπουργείου Εξωτερικών, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, στους Επίτιμους Προξένους της Ελλάδας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Την τηλεδιάσκεψη διοργάνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής, κ. Ιάσων Πιπίνης.

Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν 12 Επίτιμοι Πρόξενοι της χώρας μας στη Λατινική Αμερική, συγκεκριμένα σε Γουατεμάλα, Δομινικανή ΔημοκρατίαΕκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μπαχάμες, Νικαράγουα, Ονδούρα και Παναμά, καθώς και οι πρέσβεις της χώρας σε Μεξικό, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Περού και Κούβα. «Η διεύρυνση της συνεργασίας μας με τη Λατινική Αμερική, σε πολλούς τομείς, είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές. Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, όπου μάλιστα διαβιούν μεγάλες ελληνικές κοινότητες», τόνισε ο κ. Πιπίνης, προσθέτοντας πως «επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να επισκεφθεί τη Λατινική Αμερική».

«Οι βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος για το 2022 βρίσκουν την Ελλάδα μια ισχυρή και εξωστρεφή χώρα που συνδιαμορφώνει τις διεθνείς εξελίξεις», επεσήμανε ο κ. Χρυσουλάκης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας «έχει λόγο και άποψη σε κάθε πολυμερές φόρουμ, είναι σε θέση να καινοτομεί, να δείχνει τον δρόμο και να βρίσκεται μπροστά από άλλες χώρες σε ευρωπαϊκές συζητήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, αλλά και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών».

Στις τοποθετήσεις τους οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Ελλάδας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, έκαναν λόγο για ανάγκη προώθησης του ελληνικού τουρισμού, αλλά και της ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με έμφαση στην τόνωση των ελληνικών εξαγωγών. Ζητήθηκε, επίσης, να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής MyConsulLive και από τα Άμισθα Προξενεία.