Η Ελληνική Γλώσσα γιορτάζει…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με ένα μήνυμα 624 λέξεων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, αναφέρθηκε στον σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου 2022).

Διαβάσαμε για την «ιδέα να εορτάζεται οργανωμένα και συστηματικά η ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο από τους Έλληνες, τη Διασπορά μας, τους φιλέλληνες και φίλους της ελληνικής γλώσσας».  Μια ιδέα, που, όπως σημειώνεται στο μήνυμα, «εντάσσεται, επίσης, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων πολιτικών της Πολιτείας, του Υπουργείου Εξωτερικών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να προάγουν την ελληνική γλώσσα και να μεριμνήσουν για τη συνεχή διάδοσή της σε όλο τον κόσμο».

Εάν καταλάβατε, (γιατί δεν αναφέρεται!) το μήνυμα του ΥΦΥΠΕΞ αφορά στην ιδέα, στην πρόταση και στην έμπνευση του πρώην Προέδρου των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου,  να θεσμοθετηθεί «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού» που πρωτοεμφάνισε στην Αθήνα και την κατέθεσε, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, το 2014.

Πρόεδρος της Επιτροπής  ήταν και τότε, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης  της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Αναστασιάδης.

Παρότι η  διακομματική Επιτροπή έκανε αμέσως δεκτή την ιδέα του Γιάννη Κορίνθιου, χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια,  μέχρι το 2017,  η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, να καθιερωθεί ως «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας». (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

Κι αν η έμπνευση ανήκε στον  ομογενή καθηγητή η συμμετοχή των Κλασικών Λυκείων της Ιταλίας και οι φιλέλληνες καθηγητές, με τις εκπληκτικές παραστάσεις που οργάνωσαν με τους μαθητές από την πρώτη επέτειο και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, όπως αναγνώρισε και ο Έλληνας Πρέσβης στην Ιταλία, Θεόδωρος Μ. Πασσάς, έδωσαν το θαυμαστό αποτέλεσμα που πανηγυρίζουμε σήμερα.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, ελληνόγλωσσα Σχολεία,  Ελληνικές Κοινότητες και Σύλλογοι συμμετέχουν στον εορτασμό για την Ελληνική Γλώσσα. Ο οποίος, δυστυχώς, δεν είναι Παγκόσμιος, αλλά πρέπει να γίνει. Χρειάζεται γι’  αυτό πολύ δουλειά από την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ΟΥΝΕΣΚΟ, μόνου αρμόδιου Οργανισμού για να απονέμει τον χαρακτηρισμό «Παγκόσμια» σε Ημέρες.

Να υπενθυμίσουμε, ότι μία ακόμη πρωτοβουλία ομογενών, του Hellenic Congress of America και του Προέδρου Νίκου Αποστολόπουλου έχει κατατεθεί στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, από τον Απρίλιο του 2021, προκειμένου να θεσμοθετηθεί Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού. Παρότι δε, έχει εγκριθεί από την Επιτροπή, ακόμη δεν έχει πάρει το δρόμο για την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το σχετικό ΦΕΚ…