Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας

Η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», είπε ο Κίρμπι στο CNN.

«Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)».

Σημειώνεται ότι στις 7.30 μ.μ ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επικοινωήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, καθώς αναζητά τη διεθνή ενότητα απέναντι σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως υπάρχουν «ξεκάθαρες ενδείξεις ότι γίνονται σοβαρές προετοιμασίες» για μια εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Παραπέμποντας στις πληροφορίες που έχουν επικαλεστεί οι ΗΠΑ, είπε ότι «οι ενδείξεις είναι πως τουλάχιστον σχεδιάζεται κάτι που θα μπορούσε ένα γίνει ακόμα και εντός των επόμενων 48 ωρών».

Χαρακτήρισε δε την κατάσταση ως «παρά πολύ επικίνδυνη» και τόνισε ότι: «Είμαστε στην άκρη ενός γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον Πρόεδρο Πούτιν να κάνει πίσω».

Είπε πως μια εισβολή θα είναι ένα «καταστροφικό λάθος, καταστροφικό για τη Ρωσία» και πως ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα υπήρχε μεγάλο πολιτικό και οικονομικό τίμημα.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης ένα ενιαίο μέτωπο της Δύσης έναντι της Ρωσίας ως προς τις οικονομικές κυρώσεις, τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να απαλλαγούν «από τον υποδόριο ορό των ρωσικών υδρογονανθράκων» και να στραφούν προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ