Ερντογάν: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα νησιά

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για τα ελληνικά νησιά προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυναμιτίζοντας εκ νέου το κλίμα. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, που ταξίδευαν μαζί του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι “δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς”.

Υπενθύμισε ότι η Άγκυρα έστειλε επιστολές στον ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα και εκτόξευσε απειλές ότι “εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Διότι, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο”. Ο υπουργός μου, τους προειδοποίησε, συνέχισε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου έρχονται λίγες ημέρες μετά την προκλητική ρητορική του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η ελληνική πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιους από αυτούς τους έχουμε μπλοκάρει διπλωματικά” ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο TRT

“Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μπορεί να συμβεί εδώ μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία. Επιστημονική έρευνα; Μπορείς να την κάνεις αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν αλλάζει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας” σημείωσε.

“Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Το στείλαμε γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, τονίζουμε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζουν τον όρο. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Θα αποτρέψετε την απειλή με λίγους στρατιώτες και όπλα που βάλατε στο νησί; Άρα δεν λένε την αλήθεια. Πάντα λένε ψέματα για ανθρωπιστικά θέματα. Υπάρχει μια απειλή, από αυτούς”, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Κομισιόν σε Τσαβούσογλου: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά

Την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

“Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη” υπογράμμισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, απαντώντας στα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο αναφέρει ότι “τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021”.

“Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.