Νίκος Καζαντζάκης: Εκδίδεται ο «Ανήφορος», το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του

Οι εκδόσεις Διόπτρα απέκτησαν τα δικαιώματα του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αναμένεται η έκδοση του Ανήφορου, του μοναδικού αδημοσίευτου μυθιστορήματος του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά.

«Με συγκίνηση θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ότι αποκτήσαμε τα δικαιώματα του συνόλου του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Είναι μια τεράστια ευθύνη για εμάς, νιώθουμε περήφανοι και ταυτόχρονα είμαστε γεμάτοι δέος απέναντι στο έργο που αναλαμβάνουμε. Αποστολή μας είναι οι νέοι να γνωρίσουν τον κόσμο του Καζαντζάκη, καθώς θα τους φέρουμε σε επαφή με μια γραφή που αναμετρήθηκε με όλες τις μεγάλες αγωνίες και τα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Θέλουμε να φέρουμε τον Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα, αναφέρει ο εκδότης μας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Σχεδιάζουμε νέες εκδόσεις για τα βιβλία που ήδη ανήκουν στον κορμό των ελληνικών γραμμάτων, διασκευές του Καζαντζάκη σε παιδικά παραμύθια άγνωστες για δεκαετίες στο ευρύ κοινό, μεταφορές σε graphic novel, αλλά και νέες αναλύσεις. Πέρα, όμως, από αυτά θα φέρουμε στους αναγνώστες τον Ανήφορο. Είναι το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά. Ο Ανήφορος συμπίπτει με την αναχώρηση του Καζαντζάκη από την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αγγλία. Δυστυχώς, δεν θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα παρά μόνο για να ταφεί.

Σε αυτούς τους καιρούς που όλα αλλάζουν ραγδαία και οι βεβαιότητες χάνονται, τα πολύ μεγάλα βιβλία που αγγίζουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη. Ο κόσμος του Καζαντζάκη δεν αγαπά τις σταθερές για αυτό κι επανεφευρίσκεται διαρκώς.

Τα βιβλία του σε κάθε ανάγνωση δίνουν νέες απαντήσεις. Ο Καζαντζάκης αναστοχαζόμενος πάνω σε όλες τις ανθρώπινες αντινομίες, δίνει διέξοδο σήμερα περισσότερο από ποτέ, στη σκέψη που αναμετριέται με το χάος του κόσμου.

Στόχος μας δεν είναι μόνο τα βιβλιοπωλεία, αλλά και τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, ο κόσμος των Γραμμάτων.

Θα αναλάβουμε δράσεις που θα δυναμώσουν τη φωνή του Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη, αλλά και σε όλους τους φορείς, συλλόγους και μελετητές, να μας συντροφεύσουν σε αυτό το ωραίο ταξίδι».

huffingtonpost.gr