Μπάιντεν: Δεν θέλουμε πόλεμο -Ανακοίνωσε κυρώσεις στο εμπόριο και την οικονομία της Ρωσίας

Κυρώσεις κατά της Μόσχας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μέσα από το διάγγελμά του. Πρόκειται για 4 βασικές κυρώσεις οι οποίες θα αυξηθούν εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση.

Ο πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.» Τόνισε, δε, ότι αν προχωρήσει η Μόσχα με την εισβολή, θα προχωρήσει και η Δύση με περαιτέρω κυρώσεις.

Ανακοίνωσε 4 ειδών κυρώσεις που αφορούν:

– Δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την τράπεζα V.E.B. και την Military Bank.

– Τον «οικονομικό αποκλεισμό» της Μόσχας τόσο στην ανάληψη χρημάτων από δυτικές τράπεζες όσο στην ανταλλαγή νομίσματος στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Επίσης, κυρώσεις θα έχουν και οι ελίτ της Ρωσίας και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς «συμμετέχουν στα διεφθαρμένα παιχνίδια του Κρεμλίνου».

– Το «πάγωμα» του Nord Stream 2, σε συμφωνία με τη Γερμανία.

– Την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να την εξοπλίζουν στρατιωτικά.

Όπως επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι κυρώσεις αυτές είναι κινήσεις άμυνας με στόχο να πλήξουν οικονομικά τη Ρωσία, όχι για να ξεκινήσουν πόλεμο. «Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε την Ρωσία. Πιστεύουμε, όμως, ακόμα ότι θα συνεχίσει την κλιμάκωση και θα επιτεθεί στην Ουκρανία.»

«Η αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ρωσία προσπαθεί να δικαιολογήσει τις περαιτέρω στρατιωτικές της κινήσεις. Δεν είμαστε ηλίθιοι. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας είμαστε ενωμένοι, κύριε Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο.

Προσέθεσε, δε, ότι η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. «Ο Πούτιν ευθέως επιτέθηκε στην Ουκρανία και απείλησε τα μέλη του ΝΑΤΟ με πόλεμο. Η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται. Εμείς παραμένουμε ανοιχτοί στη διπλωματία. Είμαστε, όμως, έτοιμοι και για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επόμενη κίνηση της Μόσχας.»

Ο Μπάιντεν προέβη στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα μεταφέρει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από το Κρεμλίνο των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ.

Στο παρελθόν, είχε αναφέρει επανειλημμένως ότι οι ΗΠΑ θα προβούν σε κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι τελευταίες κινήσεις του Πούτιν δείχνουν «εισβολή».

Παράλληλα, στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως ποτέ δεν είναι αργά για τη Ρωσία να εισβάλει. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας. Αποφασίστηκε, επίσης, ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Γερμανία από την πλευρά της ανακοίνωσε την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού αερίου NordStream 2. Επιπλέον, κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Αυτές οι κυρώσεις, είπε ο κ. Τζονσον, είναι η πρώτη δόση, καθώς περαιτέρω διείσδυση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, πέρα από τις επαρχίες του Ντονμπάς, θα συνεπάγονται περαιτέρω κυρώσεις.

Πηγή: skai.gr