Τα τύμπανα του Πολέμου στην Ουκρανία και η Κοινή Λογική

Γνώμη ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ειρήνη στην Ουκρανία και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης –αν όχι ίσως και του κόσμου- εύχεται κανείς να επικρατήσει η σύνεση και η φρόνηση ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού Ωκεανού.

Σε ότι μας αφορά, η σκέψη μας βρίσκεται στους Έλληνες Ομογενείς τους οποίους επισκέφθηκε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δηλώνοντας πως στη Μαριούπολη βρέθηκε κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα που διαμένει στην περιοχή. «Δήλωσα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και στους εκπροσώπους της ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, θα είναι δίπλα τους και θα τους στηρίξει», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Ουκρανίας, καθώς κατοικούν εκεί πολλοί ομογενείς, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την ουκρανική κρίση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτή ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητα μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή από πλευράς της Ρωσίας στην Ουκρανία» δήλωσε ο Έλληνες Πρωθυπουργός.

Και από τα λόγια στην πράξη. Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην  Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του ρώσου προέδρου ν΄ αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό, καθώς πολλοί φοβούνται ότι τα ρωσικά στρατεύματα που κατευθύνονται στην περιοχή θα προκαλέσουν νέα ένταση.

«Κβο βάντις;» (Quō vādis?) κατά την el.wikipedia, είναι μια λατινική ερωτηματική φράση που σημαίνει κατά λέξη «πού βαδίζεις;». Μεταφράζεται επίσης συχνά (και ορθότερα) ως «πού πηγαίνεις;» ή παραδοσιακά ως «πού υπάγεις;».

Για την περίπτωση, θα μπορούσαμε, ποιητική αδεία,  να μεταλλάξουμε τη σημασία της στο «που πηγαίνει ο κόσμος;»  Έτσι, «στα ξαφνικά» και «από το πουθενά» θα βρεθούμε μπροστά σε έναν Ευρωπαϊκό ή και  Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Έχουν αναλογισθεί οι κινούντες τα νήματα πολιτικοί και στρατιωτικοί ταγοί τις ευθύνες τους απέναντι στην ανθρωπότητα;

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τίποτε, ακόμη, δεν έχει κριθεί. Ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να σταματήσει το κακό στο κατώφλι της συμφοράς. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό, τελικά  θα συμβεί. Ότι τα “τύμπανα του πολέμου” θα σιγήσουν.

Δεν είναι προφητεία αυτό. Είναι ευχή. Και είναι ελπίδα. Και είναι κοινή λογική.

Σε κάθε περίπτωση,  οι Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας, που περνούν αγωνιώδεις στιγμές να ξέρουν πώς έχουν σταθερά στο πλευρό τους την Ελλάδα.

Και, όπως έγραψε σε ένα Tweet, που ελήφθη σήμερα στο E mail της Panhelenic Post, ο  Νικόλαος  Αναγνωστάτος, ίσως αυτή να είναι «η ευκαιρία για τον ελληνισμό να αντιτάξει στα κροκοδείλεια δάκρυα της Δύσης ΗΠΑ + Ε.Ε. την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ως μεγαλύτερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από αυτήν της Ρωσίας στην Ουκρανία. . Οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάστηκαν την Τουρκία όπως οι Φιλορώσοι την Ρωσία»…