Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών

Οι προσδοκίες είναι και πάλι χαμηλές, καθώς η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις συνεχίζοντας τις επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.

Την ώρα που η ρωσική στρατιωτική μηχανή συνέχιζε όλο το βράδυ το σφυροκόπημα στο Κίεβο με στόχο την κάμψη της αντίστασης των Ουκρανών, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας, κάθονται σήμερα – όγδοη ημέρα του πολέμου – και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία μέση οδός για μια καταρχήν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Οι προσδοκίες είναι και πάλι χαμηλές, καθώς η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις συνεχίζοντας τις επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. Μία μικρή χαραμάδα ελπίδας ωστόσο χθες, όταν ο ρώσος διαπραγματευτής ανέφερε πως θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός από πλευράς της Ρωσίας.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι οι δύο αντιπροσωπείες το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε και εκτός απροόπτου θα συναντηθούν σήμερα το πρωί.

Όσον αφορά στην τοποθεσία που θα γίνουν, η ρωσική πλευρά διαρρέει την περιοχή Μπελοβέσκαγια Πούσκα, η οποία όμως διαψεύδεται από την ουκρανική. «Λεπτομέρειες για τον τόπο και την ώρα των συνομιλιών δεν είναι ακόμη διαθέσιμες» δήλωσε, το βράδυ της Τετάρτης, μέλος της ουκρανικής που συμμετέχει στις συνομιλίες.

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια στη Λευκορωσία και ο [ρωσικός] στρατός μας έχει εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση για τη μετακίνησή τους [της ουκρανικής αντιπροσωπείας] μέσω της Ουκρανίας» είπε ο Μεντίνσκι και συνέχισε να ευχαριστεί τη Λευκορωσία για τη φιλοξενία των δύο αντιπροσωπειών.

Οι αντιπροσωπείες θα εκπροσωπηθούν από τα μέλη που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στοίχημα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη σημερινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, καθώς όσο περνούν οι μέρες και συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων, τόσο μεγαλώνει η λίστα των νεκρών, μεταξύ αυτών και πολλών ουκρανών αμάχων.

Οι σκηνές φρίκης από τα μέτωπα του πολέμου συγκλονίζουν φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη να βρεθεί μία λύση μεταξύ των δύο πλευρών.

Μία μικρή χαραμάδα ελπίδας υπήρξε χθες, όταν ο ρώσος διαπραγματευτής ανέφερε πως θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός από πλευράς της Ρωσίας.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος εφόσον οι δύο πλευρές βρουν κοινά σημεία στις επαφές που θα έχουν ή θα βρίσκεται εξαρχής στην ατζέντα των συζητήσεων, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι μια μεταστροφή της Ρωσίας που μέχρι σήμερα ζητούσε από την ουκρανική πλευρά να καταθέσει τα όπλα.

Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός είχε τεθεί επιτακτικά και από τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας παράλληλα την οργή του για το σφυροκόπημα που δέχεται η χώρα του από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είχε πει την Τρίτη, θέτοντας ουσιαστικά τους όρους για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι εγγυήσεις που ζητά ο Ζελένσκι και οι όροι Πούτιν

Ένα άλλο ζήτημα, στο οποίο επίσης παρατηρείται αλλαγή στάσης της Ουκρανίας, είναι αυτό των εγγυήσεων που ζητά ο Ζελένσκι -από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής- για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ουκρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε αρκετές φορές πως σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ δεν θελήσει την Ουκρανία να γίνει μέλος του, τότε το Κίεβο θα χρειαστεί εγγυήσεις ασφαλείας.

Σημείωνε, δε, ότι το Κίεβο θα απαιτούσε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ έκλεινε την πόρτα στις προοπτικές της χώρας για ένταξη στη συμμαχία.

Σε αυτές τις εγγυήσεις αναφέρθηκε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει την επιθυμία του Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται πως ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία διαμηνύει σε όλους τους συνομιλητές του ότι για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία θέτει τέσσερις όρους:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας