Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα;

Το ρωσικό αίτημα για εξοπλισμό έρχεται καθώς ο ρωσικός στρατός αγωνίζεται να πετύχει πρόοδο στα ουκρανικά μέτωπα

Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό σε υποστήριξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Το σενάριο αυτό, σε περίπτωση που λάβει σάρκα και οστά, προξενεί φόβο στις ΗΠΑ ότι το Πεκίνο ίσως υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ρωσικό αίτημα αφορά «στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια» και έχει υποβληθεί από την αρχή της εισβολής. Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να διευκρινίσουν τι είδους κινεζικό εξοπλισμό ζητά η Μόσχα.

Μια άλλη πηγή της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να προειδοποιήσει τους συμμάχους για τα δεδομένα αυτά «εν μέσω κάποιων ενδείξεων ότι η Κίνα ίσως προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία».

Άλλοι αξιωματούχοι, δε, έχουν αναφερθεί σε ενδείξεις ελλείψεων κάποιων ειδών οπλισμού στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Λευκός Οίκος και η πρεσβεία της Κίνας στην αμερικανική πρωτεύουσα αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Σημειώνεται πως η Κίνα έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως ουδέτερο παράγοντα στην κρίση της Ουκρανίας και αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για εισβολή στη χώρα. Οι ΗΠΑ, επίσης, δεν έχουν δει κανένα σημάδι ότι ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είναι πρόθυμος να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, περιγράφοντας τη συνεργασία Πεκίνου-Μόσχας ως «χωρίς όρια», σε μια άλλη ένδειξη ότι οι δύο πρωτεύουσες πλησιάζουν ακόμη περισσότερο.

Συνάντηση Αμερικανών και Κινέζων στη Ρώμη

Στο πλαίσιο αυτό της ανησυχίας που εκφράζουν οι ΗΠΑ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα στη Ρώμη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ειδικότερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γιανγκ Τζιεσί, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμμματος της Κίνας για διπλωματικά θέματα.

Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια» είπε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

in.gr